Македонци – Балкан

Честитка за Божик од партијата „Единствена горанска партија“

Во името на партијата „Единствена горанска партија“ и Македонско-Горанската заедница на Косово, им честитам на сите верници Божик.  – стои во честитката потпишано од Адем Хоџа претседател на партијата „Единствена горанска партија“.

Read More »

Честитка од „Единствена горанска партија” ајирлија нека вије Нова година 2021

Во име на партијата „Единствена горанска партија“ на сите припадници на Македонско-Горанската заедница на Косово им го честитам Нова година 2021 година, со желба за многу лични успеси и бериќетна година! Како и секогаш, Нова година носи радост во нашите домови. Сакајќи да ги поминеме деновите на Нова година со радост и бериќет, во време кога сè уште трае пандемијата на вирусот Ковид-19, наша должност е ...

Read More »

Стојко Стојков од ОМО “Илиден”-Пирин: 99% од тие што земале бугарски пасош не се Бугари

Соседна Бугарија почна сѐ почесто да го споменува фактот дека македонски граѓани поседуваат бугарски пасоши, при што се споменуваа бројки од 88.000 па до 120.000. Стојко Стојков од ОМО “Илиден”-Пирин вели дека Бугарија ги даваше овие пасоши со намера вештачки да содаде лажен впечаток за постоење бројно бугарско малцинство во Македонија и истото да го користи за да ја уценува ...

Read More »

Одлуката на ЕП чекор напред за Македонците во Бугарија и Грција, но националните права еднакво далеку

Резолуцијата за малцински безбедносен пакет што ја изгласа Европскиот парламент беше долгоочекувана од наша страна и овој чин го поздравуваме, но не веруваме многу во реализацијата, вели Стојко Стојков, лидер на ОМО “Илинден”-Пирин, организација на Македонците од Бугарија. Павле Воскопулос Филипов и Јоргос Пападакис од Виножито, партијата на Македонците во Грција, се убедени дека нема да се случи чудо Резолуцијата ...

Read More »

Кирјаков: Роден сум во Пиринска Македонија, на македонска земја, и сум Македонец, не Бугарин

Еден од основачите на Обединетата македонска организација „Илинден“, Атанас Кирјаков, уште еднаш јавно му контрира на ставот на официјална Софија дека во Бугарија нема македонско малцинство. „Јас сум роден тука во Пиринска Македонија, на македонска земја, под македонско небо и сум Македонец, не сум Бугарин. Мојата татковина е Македонија, а не Бугарија, Србија или Грција. Мојата татковина Македонија беше распарчена ...

Read More »

Заедницата на Македонци во Хрватска со отворено писмо: Историјата е трајна меморија за цивилизацијата

Претседателот на Заедницата на Македонците во Република Хрватска, Илија Христодулов упати отворено писмо во врска со актуелната тема во Македонија. Во продолжение може да го прочитате целосното писмо.  

Read More »

Врз основа на иницијативата на „Единствена горанска партија“ ќе се замени целосно електричната мрежа на релација Драгаш – Рестелица во Областа Гора

Врз основа на иницијативата на „Единствена горанска партија“ ќе се замени целосно електричната мрежа на релација Драгаш – Рестелица во Областа Гора во Косово. Денес беше предадено решение за еден од најголемите и исклучително значајни инфраструктурни проекти за Областа Гора. Овој проект се однесува на целосна замена на електричната мрежа на релација Драгаш – Рестелица областа Гора, со што ќе ...

Read More »

Бугарија е единствената источноевропска членка на ЕУ што не ги признава малцинствата

Во барабанот кој сега акцелерира со сè поголема брзина на релација меѓу Бугарија и Македонија, се уфрлени сите можни точки на допирање и раздвојување во регионот – историските личности, малцинствата и нивните јазици, претензиите кон соседни територии и култури. Останува да се види дали очекувањата на Софија да ја извлече добитната комбинација од балканскиот барабан ќе завршат сепак само како ...

Read More »

Македонците од Бугарија: Ќе ја продолжиме нашата борба

Македонците од Пиринска Македонија нема да ја запрат својата битка поради откажувањето на Заев од нив. “Тоа е срамен момент, макар и очекуван. Не дека нешто ќе смени – Македонија последните 30 години и така не го има кренато прашањето за македонското малцинство во Бугарија. Но не верувам дека и ова понижување ќе им помогне. Ние ќе ја продолжиме нашата ...

Read More »

Ексклузивно: Адем Хоџа лидер на „Единствена горанска партија“ од Гора се приклучи на пратеничката група на Српска листа

Адем Хоџа лидер на „Единствена горанска партија“ од Гора се приклучи на пратеничката група на Српска листа, ќе биде дел од пратеничката група на Српска листа. Извори на Македонски весник “Илинден” известуваат дека пратеникот од партијата „Единствена горанска партија“ ја напуштил Групата 6+. Ова значи дека оваа пратеничка група ќе биде укината затоа што не го исполнува бројот на пратеници за формирање пратеничка група. ...

Read More »