Македонци – Балкан

Советот на Европа ќе следи дали здружението ОМО Илинден ќе биде регистрирано во Бугарија

Комитетот на министри на Советот на Европа кој заседваше на ниво на заменици, на состанокот посветен на почитувањето и спроведувањето на пресудите донесени од Европскиот суд за човекови права, одлучи и понатаму да го следи случајот со регистрацијата на ОМО Илинден од властите на Бугарија. Комитетот на министрите на Советот на Европа, во одлуката објавена денес, најнапред изразува длабока загриженост во ...

Read More »

Партијата “Единствена горанска партија” со кандидатска листа на изборите на Косово

На предвремените парламентарни избори во Косово, што ќе се одржат на 11 јуни, со своја кандидатска листа ќе учествува и партијата на Македонците од Гора „Единствена горанска партија“.На кандидатската листа на нашата партија се наоѓаат 13 кандидати од разни делови на целата област Гора. На листата се млади и вредни луѓе, кои се залагаат за подобрување на положбата на горанската ...

Read More »

Македонците во Краљево преставени на фестивал за уметноста “Мглич”

Во организација на културниот центар “Рибница” од Краљево од 02. до 09. 06. 2017 гододи се организира фестивал за уметноста “Мглич”. Оваа година држава домаќин на овој фестивал се Македонците во Србија, во организција на  Амбасадата на Македонија во Србија, Националниот совет на Македонската заедница во Република Србија,  и Македонското здружение “Кирил Пејчиновиќ”. Фестивалот се отвори на 02 јуни 2017 ...

Read More »

Потпишан меморандум за соработка измеѓу македонските институции во Панчево

  Оддавајќи им почит на светите македонски браќа  св.Кирил и Методиј и славејќи го нивното дело кое претставува мост за зближување, соработка и поврзување на културите, Македонскиот национален совет, Македонскиот информативен и издавачки центар и Библиотеката на градот Панчево, со цел да се формализира и унапреди досегашната воспоставена добра соработка потпишаа Меморандум за соработка. Меморандумот го потпишаа директорот на Библиотеката ...

Read More »

Промоција на книгата „Македонците во Тетово од ала турка до ала франга“ во Белград

Здружението на Македонците “Македониум” во Белград организираше промоција на кнгата „Македонците во Тетово од ала турка до ала франга„ од д-р Бранислав Светозаревиќ – Покорни.  Културно пулсирање во Белград продолжи со извонредно успешно преставување на научно-историската студиа за животот на македонците во Тетово во првата половина на 20-иот век. Книгата е производ на 17-годишната истражувачка работа посветена на општествено-политичкиот живот и културата на ...

Read More »

70-годишниот јубилеј од пристигнувањето на првите Македонци во Војводина

Македонската заедница во општината Пландиште во Војводина деновиве го одбележа 70-годишниот јубилеј од пристигнувањето на првите колонисти од Македонија. На прославата, одржана на 13 мај годинава, беше отворена изложба со етномотиви од Македонија и семејни фотографии од првите семејства што во далечната 1947 година се доселиле во пределите на Војводина. Во програмата на оваа манифестација настапија фолклорни друштва на македонската ...

Read More »

Mакедонска изворна музика од Егејска Македонија на Грчката државна телевизија ЕРТ2 (ВИДЕО)

Во евровизиската ноќ кога сите зборуваат за настапот на Јана Бурчевска, а грчката државна телевизија дури и го покри со реклами нејзиното видео со кое се претставува и со преносот директно влезе во настапот на Јана, на вториот канал на јавниот сервис се случуваше нешто што ретко се гледа во грчката јавност. Во серијалот ,,Тајните на музиката’’, вчера беше прикажана ...

Read More »

Денови на македонската култура во Војводина

Во организација на Македонското здружение “Свети Кирил и Методиј“ од Нови Сад, од 11 до 24 мај 2017 година во Нови Сад се одржува традиционалната македонска културна манифестација “Единаесетти денови на македонската култура во Војводина“. Вчера се одржа традиционалната Македонска вечер со богата културно-уметничка програма, македонски ора и песни и македонско мени. На 18 мај во 18 часот ќе се ...

Read More »

Концертот на ансамблот Македонија во Осиек

  Вчера во организација на Македонското културно друштво “Браќа Миладиновци“ од Осиек, а во рамките на културната манифестација “Дваесетти денови на македонската култура во Осиек“, во Домот на Хрватската Војска во Осиек се одржа концерт на ансамблот Македонија од Скопје, Република Македонија. Пред бројната публика Ансамблот Македонија се претстави со изворни македонски народни носии, ора и песни што предизвика посебно ...

Read More »

Годишно собрание на Македонското здружение “Вардар” од Ниш

Во големата сала на месната заедница “Чаир” во Ниш, се одржа редовното годишно собрание на Македонското здружение “ВАРДАР” од НИШ. Членовите на Македонското здружение “ВАРДАР” усвоија извештај за работа и завршна сметка на здружението за 2016 година и донесоа програма за работа во 2017 година. Измина плодна година со активности на здружението и се надеваме на уште повеќе активности годинава. ...

Read More »