Македонци – Балкан

Македонците во Белград ги одбележаа Св. Климент Охридски и Деновите на македонската култура

Во рамките на одбележувањето на празникот Св. Климент Охридски и на Деновите на македонската култура во Србија, НИУ „Македонски информативни и издавачки центар“ од Панчево и Книжевното друштво од Раковица, во  Галеријата на Центарот за култура во Раковица во Белград одржаа „Книжевната средба помеѓу македонските писатели од Србија и нивните пријатели – српските писатели“. На средбата со читање и презентација ...

Read More »

Одбележен 8 декември “Ден на Македонскиот јазик во Романија“

Претседателот на Романија со декрет го прогласи 8-ми декември за “Ден на Македонскиот јазик во Романија“. По овој повод, Македонската заедница во Романија го одбележа празникот со културна манифестација. Македонците во Романија, мотивирани се со верба во знаењата на Конески, но и од духовната упорност и од трпението на Свети Климент, како и од визионерството на Крсте Петков Мисирков и ...

Read More »

Бугарскиот Хелсиншки комитет: Положбата на малцинствата во Бугарија е катастрофална

На Алфа телевизија вечерва во емисијата „Уредниците на Алфа” за малцинствата и човековите права во Бугарија говореше Красимир К’нев претседателот на Бугарскиот Хелсиншки комитет и истакна дека тие се влошени откако ВМРО е дел од владеачкото мнозинство во Бугарскиот парламент. За прв пат во бугарската историја Бугарското ВМРО, односно Џамбаски, побара да се укине Бугарскиот Хелсиншки комитет. Формалниот повод е ...

Read More »

Македонскиот амбасадор во Србија ги посети Македонците во Краљево

Вршителот на должност амбасадор на Македонија во Србија, г. Александар Поповски и претседателот на Националниот совет на Македонците во Србија г.Борче Величковски и претседателката на македонското здружение „Кирил Пејчиновиќ“, г-ѓа Марија Продановиќ денес остварија средба со градоначалникот на Краљево д-р Предраг Терзиќ и со г.Сретен Јовановиќ, помошник на градоначалникот задолжен за културни манифестации и соработка со партнерските градови. Како што ...

Read More »

Македонците од Моравичкиот округ во Србија го прославија 10-годишниот јубилеј

Здружението на Македонците од Моравичкиот округ во Србија во саботата, на 30. ноември во Горњи Милановац го прославија својот десетгодишен јубилеј од основањето и активната работа на здружението. Македонската вечер ја отвори г. Славе Груевски, претседател на здружението кој упати благодарност до сите присутни за нивниот децениски придонес во активностите на здружението и негувањето на македонскиот јазик и култура. За ...

Read More »

Културното здружение “Македонец” од Марина, Егејска Македонија традиционално организира Божиќна прослава

Културното здружение Македонец од Марина, Егејска Македонија на 25 декември 2019 година, среда, ја организира традиционалната Божиќна прослава. Прославата ќе се одржи во ресторанот Μегаро на 25 декември од 21.00 часот. Присутните ќе ги забавува оркестарот Македонски мерак. Влезницата е 16 евра со полно мени. Местата не се ограничени. Резервации се вршат на телефон 6979706660.

Read More »

Во Сомбор се одржа Македонска културна манифестација

Во Сомбор, во организација на Здружението на Македонците од Западно-бачкиот округ „Пела“ и на македонскиот издавачки центар од Панчево, се одржа 4-та манифестација СРМА-Србија-Македонија Културна активна размена. Во рамките на манифестацијата, во раскошната сала на жупанијата, каде се наоѓа познатата голема слика „Битката кај Сента беше одржана поетска вечер со изведба на музички нумери на гитара на проф. Марко Радојковиќ ...

Read More »

Македонското здружение ОМО „Илинден“ се обидува да се регистрира во Бугарија

Откако тие не успеаја да направат партија во последните дваесет години, сега се обидуваат да се регистрираат како непрофитно здружение. Oбединетата македонска организација “Илинден” направи втор обид да се регистрира и да дејствува легално во Бугарија, објави „24 часа“. Откако тие не успеаја да направат партија во последните дваесет години, сега се обидуваат да се регистрираат како непрофитно здружение. Две ...

Read More »

Општина Драгаш областа Гора одвои 5.000 евра помош за настраданите во земјотресот во Албанија

Денес, на редовната седница на Општина Драгаш, областа Гора по предлог на советот, одвои 5.000 евра за да им помогне на настраданите од земјотресот во Драч и Тирана. Граѓаните на оваа општина собраа помош во Драгаш, Рестелица и Белоброд, а за многу кратко време беа испратени облека и ќебиња. Во областа Гора распослани се 9 села, населени со Македонци со ...

Read More »