Македонци – Свет

Комеморација за д-р Атанас Коцарев во Париз

Денеска напладне, во француската престолнина Париз, претставници на македонските заедници од Франција и Швајцарија и претставници на градската власт од Париз ја одбележаа 90-годишнината од смртта на македонскиот научник и општественик  д-р Анастас Коцарев и положија венец на неговото вечно почивалиште. Со посебно одобрување и почитување на мерките за претпазливост и растојание, со пригодни говори од македонска и француска страна беа ...

Read More »

Претседателот на Македонското меѓународно движење за човекови права, Николов се сретна со директорот на канцеларијата за Европа на Амнести Интернешнл, Муизниекс

Претседателот на Македонското меѓународно движење за човекови права, Бил Николов се сретна со директорот на канцеларијата за Европа на Амнести Интернешнл Нилс Муизниекс, и со истражувачката на канцеларијата за Европа Јелена Сесар, при што ги повика Амнести Интернешнл да го осудат менувањето на името, идентитетот и историјата кои и се наметнуваат на Македонија, како и да ги осудат придружните кршења ...

Read More »

Покрај Македонците, на удар се и Евреите

Каков ироничен пресврт. Човекот чија работа беше да го смени името на мојот народ, да го избрише мојот идентитет и да ја препише мојата историја сега гледа како историјата на неговиот народ се менува и како кршењата на човековите права кои неговите сонародници го претрпеле се бришат, поради политички причини, и како директен резултат на неговите постапки. Овој човек го ...

Read More »

Централниот совет на Македонците од Герман ја повикуваат владата да не го крши Уставот: Македонија не ја забранува ни Преспанскиот договор

Централниот совет на Македонците од Германија во името на Македонската заедница во Германија, упатува жестоки реакции по повод веста, дека министерот за правда ја забранува употребата на името Македонија и придавката македонски/а/о при регистрацијата на здруженија и трговски друштва во државата Македонија. Централниот совет на Македонците од Берлин смета дека Уставот на Македонија и таканаречениот “Преспански Договор” не предвидуваат таква ...

Read More »

10 години од смртта на Ханс – Лотар Штепан

Денес напладне, Македонската заедница во Германија положи венец на гробот на првиот германски амбасадор во независна Македонија д-р Ханс Лотар Штепан кој почина на денешен ден пред 10 години. Штепан беше еден од најголемите лобисти за вистината на Македонија и активно работеше на запознавање на европската и светската јавност со македонското прашање. Беше автор на книгата „Македонскиот јазол„ која доживеа ...

Read More »

Колумна од Бил Николов, претседател на Македонското меѓународно движење за човекови права: Како го нарече?!

(внесете тука било кое навредливо име). Во тој случај со право треба веднаш да бидете осудени за расизам и ширење на омраза. Но тоа нема да се случи ако вметнете некое од навредливите имиња кои се користат за мојот народ. Всушност, може да се случи да ви честитаат затоа што со ширењето на омраза против нас сте „решиле дипломатски спор“. ...

Read More »

Донација од 20 неинвазивни вентилатори за Општата болница „Борка Талески“-Прилеп

Општата болница „Борка Талески“-Прилеп ја промовираше донацијата од 20 неинвазивни вентилатори, кои ќе значат многу не само во секојдневните битки на пациентите заразени со коронавирусот, туку ќе бидат од големо значење за болницата и после завршувањето на пандемијата. Сшпред промоторите, станува збор за донација од Швајцарија. Имено, г-динот Седрик Пахуд, сопственик на компанијата BCD Micro Technique S.A., која ги произведува ...

Read More »

Македонската дијаспора од Англија покрена хуманитарна акција за татковината Македонија

Македонската дијаспора од Англија, покрена акција за собирање на парични средства за купување на храна за социјално ранливите граѓани и еднородителските семејства во Македонија, наречена „Со љубов за Македонија“. Розетка Ремак, која повеќе од 25 години живее во Лондон, отвори страна за собирање на средствата, со надеж дека ќе собере 3000 фунти за храна и пакетчиња за своите сограѓани во Македонија, ...

Read More »