Македонци – Свет

Македонецот Маџиров избран во Градскиот совет на Диселдорф

Македонецот Павле Маџиров е избран за еден од 90. членови на новиот состав на Градскиот совет на Диселдорф. На вчерашните локални избори тој извојува уверлива победа во квартот Мерзенброј, освојувајќи 33,92 проценти од гласовите. „Почитувани граѓани на Мерзенброј, сè што ми остана е еден збор: Благодарам!“, порача новоизбраниот градски советник на главниот град на германската сојузна држава Северна Рајна Вестфалија. ...

Read More »

Организацијата Обединети Македонци од Канада на 6 септември ќе го одбележи Денот на независноста на Македонија – 8 септември

Организацијата Обединети Македонци од Канада, утре на 6 септември ќе го одбележи Денот на независноста на Македонија – 8 септември во македонскиот Илинденски парк во градот Скугог. Организацијата Обединети Македонци упатува јавна покана до Македонците од Торонто и околината на заедничка прослава на Денот на независноста на Македонија со почитување на мерките за заштита од корона вирусот. Организацијата Обединети Македонци ...

Read More »

Бил Николов: Говорите на демократите можеби се подобри од тие на Трамп но делата им се исти

Се што беше кажано на националната конвенција на Демократската партија на САД беше толку… дволично. „Не им дозволувајте да ви ја земат власта. Не им дозволувајте да ви ја земат демократијата“, рече Барак Обама, под кого почна политиката со која се згазија демократијата и човековите права на цела една етничка група, која со сила беше преименувана и и се смени ...

Read More »

Македонски иселениците од Европа со донација од хуманитарни пакети за најпогодените од коронакризата во Делчевско

Во руралните средини почна распределбата на хуманитарни пакети за социјално загрозените граѓани од Делчевско. Хуманитарните пакети се донација од македонски иселеници во Европа, чиј претставник Кирчо Анастасов истакна дека ќе бидат добродојдени на граѓаните кои се најпогодени од здравствената криза. – Оваа акција се реализира со помош на македонските иселеници кои се низ европските земји и со кои како здружение ...

Read More »

Македонското меѓународно движење за човекови права поднесе пријава за излосторство од омраа до полицијата на Торонто

По приемот на порака со анти-македонски говор на омраза (подолу), Македонското меѓународно движење за човекови права од Канада поднесе пријава за говор на омраза до полицијата на Торонто кои отпочнаа истрага. Конкретно, „намерното ширење омраза“ во кривичниот законик на Канада се дефинира како: „Секој кој во пренесена порака, која не е дел од приватен разговор, свесно ќе шири омраза против ...

Read More »

Илинден прогласен за ден на Македонско – Американско наслество во градот Вашингтон

На 2 август годинава, Мјуриел Боузер (Muriel Bowser) градоначалник на градот Вашингтон (Washington DC), по иницијатива на организацијата Обединета македонска дијаспора, донесе Прокламација со која го прогласи 2 август за Ден на Македонскo-Американското наследство. Во прокламацијата од градоначалникот се вели: Имајќи предвид, дека Американците со Македонско потекло имаат богата традиција и искуство во уметноста, архитектурата, поезијата, музиката и танците, Имајќи ...

Read More »

Македонското меѓународно движење за човекови права ја осудува најновата бугарска пресуда со која забранува Македонска организација

Ако можеше да се верува на зборот на Европската Унија, ќе беше шокантно дека една земја членка на ЕУ им ги негира основните човекови права на своите граѓани. Еден од условите за членство во ЕУ, наводно, е почитувањето на човековите права. Но, откако Бугарија влезе во ЕУ се покажа дека земјите – членки можат да ги кршат човековите права кога ...

Read More »

Македонското меѓународно движење за човекови права: Донирајте потребни сте и на татковината Македонија

Дали навистина ќе барате белешка за поврат на данок пред да помогнете да се спаси вашиот народ? Според законот, спасувањето на македонското име и историја, и помагањето на активности за да се заштитат човековите права низ сите делови на поделената Македонија не се смета за хуманитарна активност. Дали тоа ќе ви биде проблем за да се ангажирате? Донирајте веднаш. На ...

Read More »

Лидерот на Македонското меѓународно движење за човекови права, Николов: Не прифаќаме изговори за името – Моќта е во наши раце

Лидерот на Македонското меѓународно движење за човекови права од Канада (ММДЧП) Бил Николов бара поддршка за враќање на името, процес за кој тој не прифаќа никакви изговори. “Македонија некогаш имаше водачи – херои. Сега имаме предавници и неспособни политичари. Денес на Илинден заедно ги славиме нашите херои и нашите корени. Придружете ми се во БАРАЊЕТО да си го вратиме името. ...

Read More »