Македонци – Свет

Претседателот на ММДЧП Бил Николов се сретна со преставници на МНР на Канада побара осуда на принуденото преименување на Македонија

Претседателот на Македонското Меѓународно движење за човекови права Бил Николов се сретна со Дејвид Спрул и Ендрју Тарнер, генерален директор и заменик директор на одделенито за Европски и Евроазиски Прашања на министерството за Надворешни Работи на Канада и побара веднаш да се повлече непромислената канадска поддршка за принудното преименување на Република Македонија. Николов изјави дека канадската политика на „евро-атлански интеграции“ ...

Read More »

Даниел Мусовски, Македонски иселеник од САД прифати да игра за Македонија

Даниел Мусовски, 24-годишниот напаѓач на Лос Анџелес, една од најдобрите екипи од американската лига МЛС, прифати да игра за македонската репрезентација и ќе биде повикан за ноемвриските натпревари на нашиот најдобар национален тим. Селекторот Игор Ангеловски го контактираше фудбалерот со македонско потекло и доби потвден одговор околу неговиот настап во дресот на македонската репрезентација. Доколку административно се помине во најдобар ...

Read More »

Дебата од серијалот “Дијаспората за Македонцките Работи”- 3та Епизода (ВИДЕО)

Трета епизода од серијалот дебати “Дијаспората за Македонцките Работи“ во организација на “Македонски Национален Совет“ и “Ние Сме Македонија“. Низ повеќе епизоди, ја отвораме темата за македонската дијаспора: за предизвиците и проблемите со кои се соочува македонското иселеништво и македонското национално малцинство (МНМ), за нефункционалноста на македонската дипломатија во однос на иселениците и МНМ, за незаинтересираноста на македонските институции за ...

Read More »

ММДЧП му изразува поддршка на Ден Масин, горд Македонец во Канада

Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) ги повикува сите Канаѓани со македонско потекло да го поддржат Ден Масин, горд Македонец во Канада, кој се кандидира во изборната единица Симко Норт во Онтарио. Масин е кандидат за номинацијата на Конзервативната Партија, но ние во ММДЧП подвлекуваме дека му изразуваме поддршка како на поединец, во согласност со нашиот став дека било ...

Read More »

Македонскиот клуб “Илинден” во Лаатцен-Хановер на своите членови им подели членски книшки (ФОТО)

На 2 октомври годинава Македонскиот клуб “Илинден” во Лаатцен-Хановер на своите членови им подели членски книшки. Во просторите на Македонска заедница во Хановер се одржа свечена седница на која претседателот на Македонскиот клуб “Илинден”, Живко Лазаров ги информира членовите за сите активности што ги превзема клубот. Присутноста на свечената седница покажа дека меѓу Македонците во Лаацен Хановер има голем интерес ...

Read More »

Македонците од Германија од МНР бараат подобрување на услугите во дипломатско-конзуларните претставништва

Ние, Македонците кои живеме во Германија, се обраќаме до Вас со желба да се оптимираат услугите на нашите служби во Германија. Бројот на доселеници од Македонија во Германија расте од година во година. Додека потребата за точни и брзи информации се зголемува, начинот на работење на нашите дипломатско-конзуларни претставништва остана ист. Услугите кои ги добиваме од нив ги оценуваме како ...

Read More »

Македонецот Гоце Пероски избран во Градскиот совет на Диселдорф

Македонецот Гоце Пероски е избран за член на советот за интеграција во градот Диселдорф. Пероски беше на изборната листа на Зелена политичка партија на Германија. Советот за интеграција на главниот град на државата го одреди вкупниот број места во советот за интеграција на 19. Мнозинството од комитетот се состои од десет директно избрани лица и девет лица назначени од советот од ...

Read More »

Во Женева официјално се регистрира Координативното тело на Македонците во Европа

Во Женева официјално е регистрирано Координативното тело на Македонците во Европа како посебен правен субјект и организирана форма за афирмација на Македонските национални интереси ширум Европа. Денска во Брисел ќе се одржи годишната конференција на Македонците во Европа, а притоа е закажан протест пред седиштето на Европската Комисија, пред Европскиот парламент.

Read More »