Македонци – Свет

Бил Николов нашето име е Македонија 

И покрај апсењата, тепањата и затворањата кои ги врши режимот на Заев – донесен на власт од страна на САД и на ЕУ – Македонците протестираат против принудната промена на нивното име, идентитет и историја и наметнувањето на името „Северномакедонци“ од „Северна Македонија“ кои ни го натураат таканаречените „глобални лидери во ширењето на демократијата и човековите права“. Да, Македонија се ...

Read More »

Македонското меѓународно движење за човекови права со најава за подршка за Македонските политички затвореници 

Минчо Ташев, долгогодишен поддржувач на Македонското меѓународно движење за човекови права, продолжува со својата голема поддршка за иницијативите за заштита на македонските човекови права со донација од 30.000 долари за македонските политички затвореници и за нивните семејства. Режимот на Зоран Заев апси Македонци кои се спротиставуваат на неговата брутална власт, пред, за време и по принудното преименување на земјата. Освен ...

Read More »

Децениски спор: Постоењето на мојот народ 

Со децении спорот за името на мојата држава (и за нашето постоење) предизвикуваше тензии меѓу Македонија и Грција и стана – и продолжува да биде – еден од најсериозните политички конфликти на Балканот. Донекаде овој спор меѓу две соседни земји се води околу историјата (барем така се претставува во моментот). Но Грција јавно призна дека нејзиниот вистински мотив што го ...

Read More »

Дејан Аџијоски и Македонците од Швајцарија обесбедија 40 неинвазивни респиратори за Македонија

Дејан Аџијоски кој живеее во Швајцарија обезбеди 40 неинвазивни респиратори од швајцарската компанија BCD Microtechnique, кои ќе бидат распределени во болниците во повеќе градови низ Македонија: Охрид, Велес, Струмица, Делчево, Кавадарци, Кичево, Битола и Јасеново. Средства за транспортот, потрошните материјали и за тренинг обуката обезбедија: Седрик Пахуд главен донатор на машините од БЦД Микротехник, Илчо Трајкоски и фирмата Колор систем ...

Read More »

Македонците во Германија го одбележа Св. Методиј во Елванген 

Во малото градче Елванген, Германија традиционално се прослави Св. Кирил и Методиј, група македонци и оваа година го посети Елванген и оддаде почит на нашиот просветник и рамноапостол Св. Методиј бил затвореник во тогашниот затвор во градчето Елванген во Германија. Делегација предводени од Црковните заедници во Шуттгарт : Црковната заедница Св. Кирил и Методиј од Штутгарт и св. Пресвета Богородица ...

Read More »

Градот Елванген во Германија по 51-ви пат го слави Денот на Свети Методиј

Оваа година градот Елванген беше виртуелен домаќин на Денот на Свети Методиј. Прославата на Денот на Свети Методиј беше откажана поради корона пандемијата и градоначалникот на Елванген, г-дин Михаел Дамбахер, за прв пат организираше виртуелен настан. Градоначалникот Дамбахер разговараше со учесниците на настанот и му оддаде почит на апостолот и заштитник на Европа со положување венец на Методијплац. На виртуелната ...

Read More »

Македонците во светот и Татковината: Семакедонски протест на 29 мај 

Поради не исполнувања на нашите барања од семакедонскиот протест на 25ти Април кој беше организиран по повод годишнината од настаните во Собранието на Македонија на 27 април 2017,поради политичките прогони против патриотите,поради лажните искази и сведоци, поради драконските казни, Македонците во светот и татковината, македонските заедници и организации од Европа, Канада, САД и Австралија, единствени и обединети, на 29 Мај ...

Read More »

Над 40 години негување и промовирање на македонскиот јазик во Австралија

Македонското литературно друштво „Григор Прличев” од Сиднеј, Австралија, на 31 март наврши над 43 години од формирањето. Ова друштво е формирано на 31 март 1978 година со цел да ги зближи и соедини македонските емигранти од Австралија, кои активно создаваат на полето на литературата; да го чува и одгледува македонскиот литературен јазик и македонската литература. За остварување на овие цели ...

Read More »

Македонската заедница во Малта дава целосна поддршка на македонскиот кандидат за пратеник во албанското собрание Васил Стерјовски

Македонската заедница во Малта дава целосна поддршка на македонскиот кандидат за пратеник во албанското собрание Васил Стерјовски. Васил во изминатиот период покажа и докажа дека македоноското малцинство во Албанија е лојано кон матичната држава, но и дака Македонците од Албанија имаат свои потреби и проекти кои треба да бидат реализирани. Со своето присуство во парламентот се слушна и гласот на ...

Read More »

ММДЧП на средба во Канадаското министерство за надворешни работ упати повик да престанат со анти – македонска политика

Претседателот на Македонското меѓународно движење за човекови права, Бил Николов се сретна со Ани Лагуе, директорка за политики на Министерот за надворешни работи на Канада Марк Гарне, при што повика итно да престане непромислената поддршка што Канада ја дава за принудното преименување на Република Македонија, како и да го осуди режимот на Зоран Заев за непрестаното кршење на човековите права ...

Read More »