Македонци

Македонски клуб “Илинден”-Лацен, Хановер со ново раковоство

Македонски клуб “Илинден”-Лацен, Хановер на редовно годишно собрание што се држи на 17.11.2019 година за мандадниот период 2019 – 2020 година за Претседател на Македонски клуб “Илинден”-Лацен, Хановер е избран г-дин Живко Лазаров, за потпретседател г-дин Васе Трајков, благајник г-дин Ване Петров, за секретар г-дин Стевче Ангелкоски. Македонски клуб “Илинден”-Лацен, Хановер ќе работи на заштита на етничкиот, јазичниот, културниот и верскиот идентитет на Македонците во ...

Read More »

Домот на Стерјо Спасе големиот македонски писател ќе биде претворена во музеј (ВИДЕО)

Домот каде е роден Стерјо Спасе во село Глобочани, Мала Преспа ќе биде претворена во музеј, Стерјо Спасе  писател и критичар од македонско потекло, aвтор е на проза и раскази, романи, учебници и репортажни записи. Познат е и како антологичар, преведувач, учебникар и собирач на македонски народни умотворби. Неговите дела се преведувани на неколку светски јазици. Стерјо Спасе е роден ...

Read More »

ЕФА повикува на почитување и признавање на македонското малцинство во Бугарија

Европската слободна алијанса ја повикува бугарската влада, како и локалните и регионалните власти да обезбедат почитување и признавање за македонското национално малцинство во земјата. Наводните прекршувања на основните права и зголемувањето на случаите при употреба на говор на омраза и заплашувања против оваа заедница мора да бидат решени. ЕФА исто така ја потсетува Европската комисија за својата должност да обезбеди ...

Read More »

Роденденска прослава за четиригодишнината од формирањето на Македонското здружение Аминта од Виторио Венето

Македонското здружение Аминта од Виторио Венето, по повод четиригодишнината од формирањето, организира годишна роденденска прослава на 23 ноември (сабота) со почеток од 16.00 до 22.00 часот.. Поканети се сите членови на Македонското здружение  Аминта и пријателите на Македонија. Роденденската прослава ќе се одржи во Ареа Фендер, на улица виа Дел Мерил 13 во Виторио Венето. За добро расположение на присутните ...

Read More »

Стерјовски освари средба со проф. д-р Илинден Спасе

Пратеникот од единствената македонска партија, Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, во албанскиот парламент и претседател на Македонска алијанса за европска интеграција, Васил Стерјовски освари средба со проф. д-р Илинден Спасе, син на познатиот писател од македонско потекло од Глобочани, Мала Преспа, Стерјо Спасе и со Павле Вурмо, успешен бизнисмен во Тирана со потекло од Преспа. Проф. д-р Илинден Спасе ...

Read More »

Здружението „Вардар“-Ниш амбасадор на македонската култура во Србија

Македонската заедница во Ниш, Србија, годинава ја одбележува 17-годишнината од своето постоење. Најголем амбасадор на македонската култура во Ниш е Здружението „Вардар“, кое годинава шести пат ги организира „Деновите на македонската култура”. Благоја Илиевски, кој е еден од иницијаторите да се основа македонско здружение во вториот по големина град во Србија, вели дека според последниот попис во Ниш се претпоставува ...

Read More »

Николов: Mакедонско име, идентитет и историја не се монети за поткусурување со кои ќе си играат нашите политичари

Претседателот на Македонското Меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) од Канада, Бил Николов упати прашање до политичарите и новинарите во Македонија кои безаргументирано продолжуваат да го бранат срамниот преспански договор. Политичарите и новинарите кои го поддржуваат анти-македонскиот „Преспански договор“ кога ги читаат моите колумни за правото на Македонците да постојат не можат да ми посочат ниту еден аргумент против. Ги ...

Read More »

Промоција на делата „Александар Македонски“ и „Македонците во светот“ во Кембриџ

На 10 ноември 2019 години во салата на МПЦ „Света Богородица“ во Кембриџ, Онтарио се одржа промоција на публикациите „Александар III Македонски“, дело на Славе Катин и Георги Бранов и „Macedonians in the World“ (Македонците во светот, чиј автор е Славе Катин. Историскиот роман „Александар Македонски“ чиј рецензенти се д-р Владан Велков и Александар Донски,  е луксузно издание на Книгоиздателството ...

Read More »

Започна реконструкцијата на средно училиште во Пустец (ВИДЕО)

Општина Пустец, Мала Преспа е составена од 9 села, амортизираното средно школо беше голем проблем за Македонците во Општина Пустец, овој голем проблем посочува Пали Колефски градоначалник на Општина Пустец ќе се реши школото ќе биде со сите стандарти. Во Мала Преспа живеат околу 5 700 жители, сите од Македонско етничко потекло и со православна христијанска вероисповед.

Read More »