Македонци

Македонското меѓународно движење за човекови права бара враќање на името на Македонија

Македонското меѓународно движење за човекови права бара итно раскинување на „Договорот од Преспа“, со кој во 2019 година незаконски и насилно се смени името на Македонија во крајно навредливото име „Северна Македонија“, во спротивност на македонскиот Устав, собраниските правила, македонското и меѓународното право, и на повеќе меѓународни конвенции за заштита на човековите права. Повеќе детали се наведени подолу. Раскинувањето на ...

Read More »

Стерјовски на средба со претставниците на Македонците во Србија

Лидерот на единствената македонска партија во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ), Васил Стерјовски, престојува во Србија, каде остварил средби со претставници на Македонците во оваа земја. Имав чест да ги посетам Панчево и Јабука, каде што се сретнав со претставниците на Националниот совет на Македонците во Република Србија и со Демократската партија на Македонците. На овие средби имав ...

Read More »

Македонско здружение „Вардар“ од Ниш: Интензивирање на соработката со Мојсова-Чепишевска и Антоновски за уште поголема афирмација на вредностите на македонската книжевност и култура

Заеднички заложби за уште поголема афирмација на вредностите на македонската книжевност и култура во Србија. Идеи за заедничко осмислување и остварување на дел од натамошните програмски активности – оние коишто ќе се поврзани со современата македонска книжевност и култура, а коишто ќе се поттик и за унапредување на соработката меѓу академските заедници од двете земји во областа на книжевната македонистика ...

Read More »

Македонците во Албанија го прославија Свети Јован Владимир (ФОТО)

Во селото Шиjон, во Елбасан секоја година на 3 – 4 јуни православните верници од Албанија, Македонија, Црна Гора, Србија и Македонци од Албанија се собираат за да ја прослават оваа прослава во манастирот со името на светецот Свети Јован Бладимир. Светиот великомаченик Јован Владимир, зетот на царот Самоил за ќерка му Косара се здобил со силен култ во западна ...

Read More »

Македонците од Бугарија продолжуваат со промовирањето на сопствените национални особености

Одбележана 119-годишнината од смртта на македонскиот војвода Атанас Тешовалијата Претставниците на македонското малцинство во Република Бугарија ја одбележија 119-годишнината од смртта на македонскиот војвода Атанас Тешовалијата во неговото родно место. Настанот и присуството на членовите на ОМО „Илинден“ – Пирин, ОМО „Илинден“ и на Друштвото на Античките Македонци не беa случајни. Имено, Атанас Тешовалијата е симбол на борбата против врховизмот ...

Read More »

Стерјовски: Македонското и сите малцинства мора да имаат загарантрани места во албанскиот парламент

Лидерот на Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, Васил Стерјовски, за албанската МЦН оценува дека „актуелниот пропорционален изборен систем е дискриминаторски и малцинствата мора да имаат загарантирани места за да се слушне нивниот глас“. Најдобар систем е преземање на најдобрите европски практики од европските земји кои го решија проблемот со застапеноста на малцинствата како Хрватска, Словенија, Косово, Романија, скандинавските држави, ...

Read More »

Шест години без Спасе Мазенковски големиот борец за правата на Македонците во Албанија

  Поминаа шест година без Спасе Мазенковски големиот македонски патриот, писател, новинар и публицист од село Леска, Мала Преспа и еден од најголемите борци за правата на Македонците во Албанија. Спасе Мазенковски целиот свој живот го посвети во афирмацијата на македонскиот етнички, јазичен, културен и верски идентитет и за унапредување на положбата и правата на Македонците во Република Албанија. Спасе ...

Read More »

Се реставрира пештерската црква „Света Богородица“ на островот Мал Град областа Мала Преспа (ФОТО)

Со европски пари се реставрира црквата „Света Богородица“ на островот Мал Град, областа  Мала Преспа, под надзор на Регионалната дирекција за национална култура од Корча. „Во тек е реставрацијата на црквата Света Богородица на островот Мал Град, каде на виделина излегуваат дел од извонредни византиски фрески. Во исто време се поставува и надворешната врата, изработена врз основа на оригиналната, која ...

Read More »

Бистата на Томас Транстромер дело на академскиот вајар Сокол Цфарку, Македонец од Голо Брдо поставено во спомен-домот на браќата Миладиновци во Струга  

Во спомен-домот на браќата Миладиновци во Струга, во седиштето на Струшките вечери на поезијата, вчера била откриена биста на Томас Транстромер, добитникот на Златниот венец во 2003 година. Националната установа Струшки вечери на поезијата денеска информира дека автор на делото е академскиот вајар Сокол Цфарку, а е донација од македонскиот иселеник во Шведска, Антонијо Трпeвски и неговата сопруга Пирко Т. ...

Read More »