Македонци

Почина Јордан Костадинов Иванов, македонски национален деец од Пиринскиот дел на Македонија

По кратко боледување, во осумдесет и седмата година од животот почина Јордан Костадинов Иванов во својот дом во Сандански. Јордан Костадинов е роден на 9 ноември 1932 година во село Врапче, Пиринска Македонија. Јордан Костадинов е македонски национален деец од Пиринскиот дел на Македонија, борец за националните права на Македонците во Бугарија и позната на македонската јавност и на македонците ширум ...

Read More »

Друштвото на Македонците од Романија се преставија на фестивалот за малциства во Романија

Друштвото на Македонците од Романија се преставија со фоклорна група на меѓукултурниот фестивал “Проетница” во Сегесвар, Романија. Фестивалот, има 17 издание еволуираше од популарен танчерски фестивал во форум каде малцинствата од Романија и од Европа можат да се запознаат, истовремено презентирајќи ја својата култура. Присутен на настанот беше и претседателот на Федералната унија на европски националности (ФУЕН) Лорент Винцзе ја истакна потребата за ...

Read More »

Светскиот Македонски Конгрес на 29. Генерално Собрание донесе Резолуција за Македонците во Турција

На 10 август 2019 година, во Скопје, Македонија се одржи 29. Генерално Собрание на Светскиот Македонски Конгрес (СМК). На 29. Генерално Собрание донесе Резолуција за Македонците во Република Турција. РЕЗОЛУЦИЈА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ ВО РЕПУБЛИКА ТУРЦИЈА (1) Упатуваме целосна поддршка за унапредување на положбата и правата на Македонците во Република Турција. (2) Македонците во Република Турција, независно од вероисповедта, се неотуѓив ...

Read More »

Медисон Ристевски млада Македонка од Австралија собрала 37 700 долари за реновирање на училиште во Македонија

Медисон Ристевски е 16-годишна Македонка од Австралија. Веќе четврта генерација од нејзиното семејство живее таму, но тие не ја забораваат Македонија. На училиште таа добила задача да лансира проект со кој ќе го направи светот подобро место за живот, па така одлучила да собира донации за реновирање на медицинското училиште во Битола. Била разочарана од неговата состојба при една посета ...

Read More »

Македонската Алијанса со поддршка за барањето на Македонското друштво „Илинден“-Тирана за враќање на Општините Голо Брдо и Гора

Македонската Алијанса дава целосна поддршка на барањето на Македонското друштво „Илинден“-Тирана за преиспитување на територијалната и административна поделба од 2015 година и враќање на Општините Голо Брдо и Гора. Времето покажува и потврдува дека Македонците од овие региони се оставени на милост и немилост. Затоа, неопходно е да им се овозможи преку локална власт самите да управуваат со овие општини, ...

Read More »

Пазарот кај тргуват Македонците во Голо Брдо во катрстрофална состојба (ВИДЕО)

Во Голо Брдо уште продолжува традицијата на отворени пазар секој четврток се одржува пазар каде се тргува со различна стока. Различни трговци доаѓаат од градови како Елбасан, Либражд, Булќиза, Дебар и Македонија. Во Голо Брдо овој вид на пазар е стара традција, неговите услови се мизерна состојба. Трговците и купувачите велат дека таквата состојба одамна е така и уште продолжува. Производите ...

Read More »

Ставро Грозданов од село Врбник, Егејска Македонија денес во Албанија е Македонски револуционер, активист на ВМРО 

Ставро Грозданов е роден во 1886 година вo село Врбник, Егејска Македонија денес во Албанија, 5 километри од градот Билишта и 40 километри северозападно од Костур, Егејска Македонија. Во 1903 година, за време на Илинденско востание, тој бил во друштво на Пандо Клиашев, заедно учествува во битката кај село Вамбел, каде беше ранет и лекуван во Битола од страна на д-р Робев. ...

Read More »

Македонците во Албанија во село Ербеле, областа Поле, Маќелара го одбележаа Св. Преображение (ФОТО+ВИДЕО)

Актуелно Македонците во селото Ербеле, областа Поле или Долни Дебар, Албанија, кое се наоѓа во близина на македонската граница кај Дебар, на 18 – 19 август 2019 година го одбележаа големиот христиjански празник Преображение. Македонците од цела Албанија се собираат во село Ербеле областа Поле, Маќелара на 18-19.08.2019 година го одбележаа големиот Христиjански празник Преображение кај црквата Св.Преображение која датира ...

Read More »

Донирани книги за Македонците во село Ербеле, областа Полени – Маќелара (ФОТО)

Македонско друштво “Илинден”-Тирана во соработка со Културниот центар “Скрб и утеха“ од Скопје, Македонија и г-ѓа Соња Фениче, донира книги за Македонците во село Ербеле, донацјата го прими Ернест Постоли, Македонски активист од село Ербеле, областа Полени, Маќелара, книгите се на Македонски јазик за деца, и историски книги. Книгите се распределени на големиот празник Св.Преображение и дел од книгите ќе ...

Read More »

Македонско друштво “Илинден”-Тирана бара од Владата на Албанија да се форимираат општина Голо Брдо и Гора, пет години од териториалната поделба и нема просперитет за регионите Голо Брдо и Гора

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо беа убедени дека терториална поделба во Албанија што се спроведе во 2014 година немаше да донесе просперитет за Голо Брдо и Гора се одбележуват пет години и регионите не е подобрено ништо дури е влошено ситуацијата. Македонското малцинство во областите Голо Брдо и Гора, спојувањето на општините го смета како чекор ...

Read More »