Македонско друштво “Илинден”-Тирана учестува на 62 конгрес на Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН)

 

Почна 62 конгрес на Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН) се одржава во Клуј-Напока/Република Романија од 17 до 21 мај 2017 година. Конгресот се организира од Демократскиот сојуз на Унгарците во Романија, организација која ги застапува Унгарското малцинство во Романија. Гости беа поздравени со радиционални јадења, и традиционални оро од Трансилванија.

Има 250 претставници на малцинствата од цела Европа на Конгресот, каде ќе се сретнат и разменат н мислење со другите малцинства и со политичари, експерти и носители на одлуки за малциствата. Македонско друштво “Илинден”-Тирана учестува на 62 конгрес на Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН) единствено Македонско друштво учесник на конгресот.