Меѓувладината комисија Русија и Албанија се сретна во Тирана

За прв пат од 2013 година, во Тирана се одржа работна средба меѓу Русија – Албанија за трговија, економска и техничка научна соработка, присуствуваа првиот заменик министерот за правда на Руската Федерација, Сергеј Герасимов, и заменик-министерот за економски развој, туризам, трговија и претприемништво на Република Албанија, Адела Карапици, исто така, присуствуваа и претставници на разни институции и бизнис-заедниците од двете земји.

За време на состанокот страните разговараа за широк спектар на прашања, покажувајќи заедничка заложба за ревитализација на економските и трговските односи и подобрување на законската рамка на билатералната соработка. Посебно внимание беше посветено на подготовките за следната седница на Меѓувладината комисија и на развојот на бизнис форум во рамките на овој настан. Герасимов и Kарапици истакна огромен неискористен потенцијал на билатералната соработка, изразувајќи заеднички став дека реципрочни ограничувања кои се уште се во сила (со санкции од ЕУ, поддржан од страна на Албанија и контрамерки наметнати од страна на руските власти) и понатаму го попречуваат размена вистински трговската размена меѓу двете земји. Меѓу областите од интерес за соработка беше цитиран енергетиката, туризмот, инфраструктурата, културата и образованието.

Герасимов ја пренесе подготвеноста на големи руски компании да се воспостави стабилен контакти со албанските партнери во областа на сите видови. Карапици  истакна важноста на привлекување руски инвестиции во економијата на Албанија, наведувајќи ја посебно туристичкиот сектор.

За време на престојот во Тирана гости од Русија го посетиа и  училиштето “Асим Вокши”, единственото училиште во Албанија, каде што се учи на руски јазик и каде се организират курсеви по руски јазик од страна на руската амбасада со поддршка на Здружението на неговите сонародници “и Фондацијата” рускиот свет “. директорка Силвана Беќај, изјави за плановите за зголемување на часови по руски јазик и предложи враќање на програма за испраќање на средношколците во летни јазични курсеви организирани во Москва. Герасимов изрази задоволство за еден таков голем број на Албанци кои сакаат да студираат рускиот јазик, кои можат да послужат како основа за понатамошно унапредување на односите меѓу  две земји.