Tag Archives: македонската алијанса

Македонската Алијанса дава јавна поддршка за барањето на Македонското Друштво „Илинден“ од Тирана

  Македонската Алијанса дава јавна поддршка за барањето на Македонското Друштво „Илинден“ од Тирана. Македонската Алијанса се согласува со констатацијата на Македонското Друштво „Илинден“ од Тирана дека е скандалозно и неодговорно цели 6 месеци Албанскиот Парламент да ја избегнува ратификацијата Договорот за почеток на работа на Македонскиот Културен Центар во Тирана. КАДЕ СЕ СЕГА ВЕЧНИТЕ АХМЕТИ И ДУИ ЈАВНО ДА ...

Read More »

Македонската Алијанса сочувство за смртта на Јордан Костадинов лидер на ОМО Илинден

  По повод тажната вест за смртта на еден од најголемите поборници за правата на Македонците во Пиринска Македонија, Јордан Костадинов, сочувство изрази Претседателот на Македонската Алијанса, Ѓорѓија Џорџ Атанасоски: „Со длабоко жалење ја примив тажната вест за упокојувањето на Големиот Македонец, Јордан Костадинов. Македонците со смртта на Јордан, изгубија многу. Нашиот народ изгуби еден пожртвуван и посветен човек, кој ...

Read More »

Македонската Алијанса со поддршка за барањето на Македонското друштво „Илинден“-Тирана за враќање на Општините Голо Брдо и Гора

Македонската Алијанса дава целосна поддршка на барањето на Македонското друштво „Илинден“-Тирана за преиспитување на територијалната и административна поделба од 2015 година и враќање на Општините Голо Брдо и Гора. Времето покажува и потврдува дека Македонците од овие региони се оставени на милост и немилост. Затоа, неопходно е да им се овозможи преку локална власт самите да управуваат со овие општини, ...

Read More »

Македонската Алијанса ја поздравува одлуката на ИНСТАТ

  Македонската Алијанса ја поздравува одлуката на ИНСТАТ со која на сите државјани на Албанија им се дава можноста да се изјаснат за етничката и верска припадност на пописот кој ќе се одржи 2020. Ова е чекор напред кој ќе овозможи добивање на реална слика колку наши браќа и сестри Македонци живеат и работат во Тирана, Гора, Голо Брдо, Мала ...

Read More »

Македонската Алијанса изразува сочувство за смртта на еден од поборници за правата на Македонците во Албанија Павли Борис Никола

  По повод тажната вест за смртта на еден од најголемите поборници за правата на Македонците во Албанија, Павли Борис Никола, сочувство изрази Претседателот на Македонската Алијанса, Ѓорѓија Џорџ Атанасоски: „Со длабоко жалење ја примив тажната вест за упокојувањето на Великиот Македонец, Павли Борис Никола. Македонците со смртта на Павли, изгубија многу. Нашиот народ изгуби еден пожртвуван и посветен човек, ...

Read More »

Македонската Алијанса го поздравува предложениот Закон за заштита на малцинствата во Албанија

Македонската Алијанса го поздравува предложениот Закон за заштита на малцинствата во Албанија. Конечно, притисокот на ЕУ дава резултати. Се разбира овој Предлог-закон е плод на неуморната демократска борба на Македонското Друштво „Илинден“ од Тирана на Никола Ѓурѓај и Македонската Алијанса за Европска иднина на Едмонд Темелко.  Македонската Алијанса очекува Предлог-законот да биде изгласан во итна постапка и без амандмански интервенции во текстот. Со ...

Read More »