Tag Archives: Светскиот Македонски Конгрес

Светскиот Македонски Конгрес ги отфрла изјавите на бугарскиот премиер Бојко Борисов против Македонија

  Светскиот Македонски Конгрес (СМК) ги отфрла изјавите на бугарскиот премиер Бојко Борисов за антибугарска реторика во Македонија! Напротив, Македонците и Македонија се жртви на антимакедонската патетика и хистерија на Софија за руската проекција “Санстефанска Бугарија од 1878 година” и на бугарскиот иредентизам и ревизионизам кон Македонците и Македонија! И Франција за време на Втората Светска Војна била под германска ...

Read More »

СМК ја поддржува медиумската кампања на Македонското друштво “Илинден“-Тирана, насловена Главата горе – изјасни се дека си Македонец

Македонско друштво “Илинден“-Тирана започна медиумска кампања насловена “Главата горе – изјасни се дека си Македонец“, заради подигање на свеста кај Македонците во Албанија да се изјаснат тоа што се: Македонци, само Македонци и ништо друго освен Македонци! Не има насекаде низ Албанија. Главно сме концентирани во областите Мала Преспа, Гора и Голо Брдо, но со по неколку десетина илјади не’ ...

Read More »

Светскиот Македонски Конгрес ја поздравува иницијативата за прогласување на дел од Шар планина за национален парк

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) ја поздравува иницијативата за прогласување на дел од Шар планина за национален парк, која во Владата е актуелна од 1994 година, меѓутоа поради отпор на месното население а за бесправна сеча на шумскиот фонд, не е реализирана. СМК потсетува дека досега повеќепати иницираше донесување на Закон за прогласување на дел од Шар планина за национален парк ...

Read More »

Честитка од Светскиот Македонски Конгрес за големиот христијански празник Успение на Пресвета Богородица 

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) упатува искрени честитки за големиот христијански празник Успение на Пресвета Богородица до Неговото Блаженство г.г. Стефан Архиепископ Охридски и Македонски и на Јустинијана Прва и до сите православни Македонци и верници во Македонската Црква, во светот и во Македонија. СМК посакува празникот кој го слави денот на радосното преселување на Мајката Божја на небото кај Господа, ...

Read More »

Светскиот Македонски Конгрес на 29. Генерално Собрание донесе Резолуција за Македонците во Турција

На 10 август 2019 година, во Скопје, Македонија се одржи 29. Генерално Собрание на Светскиот Македонски Конгрес (СМК). На 29. Генерално Собрание донесе Резолуција за Македонците во Република Турција. РЕЗОЛУЦИЈА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ ВО РЕПУБЛИКА ТУРЦИЈА (1) Упатуваме целосна поддршка за унапредување на положбата и правата на Македонците во Република Турција. (2) Македонците во Република Турција, независно од вероисповедта, се неотуѓив ...

Read More »

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) на 29. Генерално Собрание донесе Резолуција за Македонците во Косово

На 10 август 2019 година, сабота, во Скопје се одржи 29. Генерално Собрание на Светскиот Македонски Конгрес (СМК). 29. Генерално Собрание донесе Резолуција за Македонците во Република Косово. РЕЗОЛУЦИЈА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ ВО РЕПУБЛИКА КОСОВО (1) Упатуваме целосна поддршка за унапредување на положбата и правата на Македонците во Република Косово – во областа Гора, областа Призренска Жупа, Приштина и други населени ...

Read More »

29. Генерално Собрание на Светскиот Македонски Конгрес (СМК) донесе Резолуција за Македонците во Албанија

  На 10 август 2019 година, сабота, во Скопје се одржи 29. Генерално Собрание на Светскиот Македонски Конгрес (СМК). Донесе Резолуција за Македонците во Албанија, Резолуцијата за Македонците во Албанија. РЕЗОЛУЦИЈА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ ВО РЕПУБЛИКА АЛБАНИЈА (1) Упатуваме целосна поддршка за унапредување на положбата и правата на Македонците во Република Албанија. (2) Ја осудуваме антимакедонската пропаганда на Софија во Република Албанија за ...

Read More »

29. Генерално Собрание на Светскиот Македонски Конгрес ќе одржи на 10 август

  На 10 август 2019 година, сабота, со почеток во 10.30 часот во Големата сала на Социјалистичката партија на Македонија (2. кат на поранешната зграда на Социјалистичкиот сојуз на работниот народ, до бистата на Васил Главинов) на улица “11 Октомври“ број 17, карши Градска болница, ќе се одржи 29. Генерално Собрание на Светскиот Македонски Конгрес (СМК). Поканети се сите здруженија ...

Read More »

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) упати честитки за изборот на новиот градоначалник на општина Пустец, Пали Колефски

  Светскиот Македонски Конгрес (СМК) упати честитки за изборот на новиот градоначалник на општина Пустец, Пали Колефски. Верувам ќе продолжите со мерки и активности за унапредување на положбата и правата на Македонците во општина Пустец и во Албанија, и ќе создавате услови за подобар живот и работа за Македонците во општината, – се вели во поздравната телеграма од претседателот на ...

Read More »