Васил Јанкула Македонец од Мала Преспа со детска целебрална парализа со нов рекорд успешно заврши 105 км (ФОТО)

Васил Јанкула со детска целебрална парализа но воедно и човек со огромна воља, успеа да докажи, дека со оптимистички дух и храбор срце ги извози 150 километри патека возејќи 8 часа бес пауза, патеката полна со удолници и угорници. Големината на вољата и ентузијазмот на еден млад човек со церебрална парализа е посилен од неговите кревки мускули на кои болеста оставила неизбришливи траги. Васил Јанкула и неговиот тренер Тони Ангеловски се заблагодарува на Општина Пустец, Мала Преспа за огромната подржка што го дават.

Овој млад човек и покрај својот физички хендикеп ја извози патеката од 150 километри патека возејќи 8 часа и постави нов рекорд со својот велосипед за да ни покаже дека различностите се насекаде околу нас но дека треба да бидат прифатени дека и пациентите со посебни потреби односно физички недостатоци можат да бидат дел од еден ваков спортски настан. Васил Јанкула Македонец од Мала Преспа, Албанија покажа на светот дека физичкиот хендикеп не и може ништо на вољата на умот да постигне рекорди.