Author Archives: Весник Илинден

СМК апелира до Македонците по род со хрватско државјанство да ја поддржат кандидатурата на Маријана Петир за пратеник во Европскиот Парламент

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) апелира до Македонците по род со хрватско државјанство, да ја поддржат кандидатурата на Маријана Петир за пратеник во Европскиот Парламент на престојните избори и нејзината независна листа. Маријана Петир е голем пријател на Македонија, достојно ги брани неотуѓивите и неприкосновени права на самоопределување и самоидентификација на Македонскиот народ и не е член на политичка партија. Потписите ...

Read More »

Албанија: Баша побара поголема организираност на антивладините протести

Претседателот на Демократската Партија одржа заедничка седница на претседателството на партијата и групата за организационите мерки за продолжување на политичката акција и на протестите закажани за 13 април. Баша побара поголема организација на протестот со цел да биде многу поброен од изминатите два. Според Баша, по враќањето на мандатите опозицијата е мнозинство. Барањето на опозицијата останува непроменето: заминување на владата ...

Read More »

Проф. д-р Катерина Тодороска: Официјализирање на ортаклукот

Како и секогаш, навреме сакам да си ја кажам мислата, независно дали некој ќе се смее читај мајтапи, дали некому ќе пречи, дали некој ќе се налути или ќе го одобри текстот кој го објавувам. Секој има право на свое мислење, па така и јас. Македонската приказна низ историјата секогаш била испреплетена со ортачење и ортаклуци кои, не секогаш биле ...

Read More »

„Ватикан њуз“ го воведе македонскиот јазик на својот портал

На еден месец пред официјалната посета на папата Франциск на Република Македонија, закажана за 7 мај, „Ватикан њуз“ го додаде македонскиот јазик на својата веб-страница како 34-ти јазик достапен на овој портал. Католиците кои живеат во Република Македонија на овој сајт ќе можат да најдат вести за папата Франциск, за Ватикан и за католичката црквa ширум светот на нивниот македонски ...

Read More »

Меѓувладината комисија Русија и Албанија се сретна во Москва

Работен состанок се одржа во Москва на 05.04.2019 година меѓу министерот за дигитален развој, комуникација и медиуми на Русија, Константин Носков и заменик министерот за финансии и економија на Албанија, Елтон Хаџи, кои се ко-претседатели на Меѓувладината комисија за трговска, економска и техничка соработка меѓу Руска Федерација и Албанија. Страните разговараа за широк спектар на прашања, вклучувајќи ги и можностите ...

Read More »

Агенција за промоција и поддршка на туризмот на Македонија беше дел од Интернациониот саем за туризам „MTF Mediterranean Tourism Fair“ во Тирана

Агенција за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија беше дел од Интернациониот саем за туризам „MTF Mediterranean Tourism Fair“ што се одржа во период од 5-6.04.2019 година во Тирана. Од информациите на делегацијата на Агенција за промоција и поддршка на туризмот  и домашните тур-оператори кои се присутни на саемот, интересот на туристите од Албанија за посета на државава е голем, Републикa Македонија ...

Read More »

Претседателот на Македонско друштво “Илинден”-Тирана имаше средба со ученици Македонци од Голо Брдо што учат во Охрид

  Претседателот на Македонско друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај имаше средба со ученици, етнички Македонци од Голо Брдо што учат во Охрид, со завршено основно образование, во Голо Брдо во се поголем број средното образованието го продолжуваат во Охрид. Некои тука продолжуваат и на факултет а други се запишуваат во Битола, Штип, Прилеп и Скопје. Учениците ги посети претседателот на Македонско ...

Read More »

Претседател на Македонско друштво „Илинден“-Tирана е избран г-дин Никола Ѓурѓај за мандадниот период  2019 – 2023 година

Македонско друштво „Илинден“-Тирана за мандадниот период 2019 – 2023 година за Претседател на Македонско друштво „Илинден“-Tирана е избран г-дин Никола Ѓурѓај, за потпретседател г-дин Незир Меча, за секретар г-ѓа Естела Карамешиноска. Македонско друштво „Илинден“-Тирана осначи и ново раковоство во Македонско друштво „Илинден“-Огранок Голо Брдо е избран г-дин Или Халилај, за потпретседател г-дин Фатри Фетаху, во периодот од 2019 – 2023 година ќе ...

Read More »

Манастирот „Света Марина“ во Туминец, Мала Преспа ја осветлија соларни панели

На познатиот манастир „Света Марина“ во селото Туминец во Мала Преспа,Република Албанија поставени се сончеви панели. -По неколку годишниот вложен труд и со силна верба во Господа и по молитвите на Света Марина, со благослов на нашиот Митрополит Корчански г. Јоан,како и со подршка на сите верници а особено на група верници од Прилеп,конечно се осветли со сончеви панели манастирот ...

Read More »

Лидерот на Македонското меѓународно движење за човекови права Николов бара оставки: Моите предци никогаш не се предадоа

Лидерот на Македонското меѓународно движење за човекови права Бил Николов бара оставки од македонските политичари на кои им е тешко да ја бранат Македонија.”Многу македонски политичари и нивни советници велат дека „било тешко“ да ја бранат Македонија! Ако навистина им е тешко да го бранат својот народ и здравиот разум, тогаш нека си дадат оставки ВЕДНАШ. Моето семејство мина низ ...

Read More »