Author Archives: Весник Илинден

Москва против дипломатското обединување на Тирана и Приштина

Руската Федерација спогодбата за дипломатско и конзуларно здружување на Косово и Албанија, која е потпишана на втори јули годинава, ја смета за провокација, која е насочена за спроведување на „концептот на голема Албанија“. Како што се наведува во соопштениот на руското министерство за надворешни работи, овие чекори на Приштина и Тирана предизвикуваат „сериозна загриженост и не се случајни“, пренесува Радио ...

Read More »

Македонското друштво “Илинден“-Тирана дел од Меѓународната манифестација “Струшки книжевни средби 2019“

  Македонско друштво “Илинден“-Тирана e дел од Меѓународната манифестација “Струшки книжевни средби“ со поетесета Сара Џелили. Струшки книжевни средби се одржават од 4-ти до 6-ти јули во Струга, Охрид и Вевчани, Република Македонија во организација на Здружението за литература култура и наука “Бран“ од Струга и Ревијата за книжевност “Бранувања“ што излегува во Струга. Сара Џелили прочита матриал подготвен од Никола ...

Read More »

Презентација на резултатите од прекуграничната соработка меѓу Македонија и Албанија

Корисниците на грантови од Програмата за прекугранична соработка денеска во Охрид ќе ги презентираат резултатите од нивните проекти финансирани од Европската Унија, под слоганот „Градење заедничка иднина“. Целта е да се промовираат резултатите од девет тековни проекти финансирани од ЕУ кои се имплементираат во рамки на програмата за прекугранична соработка помеѓу Македонија и Албанија, како и да се истражат можностите ...

Read More »

Собаниска делегција на Македонија: Побарано признавање на македонската заедница на Косово

Делегација на Собранието на Република Македонија, предводена од Фадил Зендели, претседател на Постојаната анкетна комисија за заштита на слободите и правата на граѓанинот, оствари средба со Дуда Баље, претседателка на Комисијата за човекови права, родова еднаквост, исчезнати лица и петиции од Република Косово и со членовите на истата комисија. Дел од собраниската делегација беа пратениците Сашко Атанасов, Трајчо Димков, Панчо ...

Read More »

Oбјавена книгата “Од Голо Брдо до Дебар Маало” од Милка Попова Чубриновска

Во издание на МАЗ-САЖ во Скопје е објавена книгата “Од Голо Брдо до Дебар Маало” од Милка Попова Чубриновска. Како што стои и во поднасловот – “Корените и животот на Поповци” – тоа е наративна историја на семејството на авторката. По потекло од Голо Брдо, областа Голо Брдо, Дебарско, регион населено со етнички Македонци што по 1912 година припаднал на Албанија, Поповци за време на балканските ...

Read More »

Македонија: Завршија деветите „Струшки книжевни средби“

  Од 4-ти до 6-ти јули во Струга и Охрид се одржа деветотото издание на книжевната манифестација „Струшки книжевни средби“. Манифестацијата започна во Охрид, со посета на духовните знаменитости црквата „Св, Софија“ и „Мал св. Климент“ и дегустација на локални вина во винаријата Мал Св. Климент . Во НУ Библиотеката „Григор Прличев“се одржа промоција на поетската книга „Небесна тишина“ од ...

Read More »

Албанскиот парламент формира комисија за истрага и отповикување на Мета

Албанскиот парламент изгласа формирање специјална комисија која треба да го истражува и евентуално отповика претседателот во земјата, Илир Мета, поради неговиот неуспешен обид да ги откаже локалните избори. Пратениците на владејачките социјалисти наведоа дека одлуката на Мета била противуставна. Како причина за откажувањето на локланите избори, одржани на 30 јуни, Мета наведе дека тие ќе бидат недемократски без учество на ...

Read More »

Во грчкиот Парламент влегоа и тројца Турци од Западна Тракија

  На одржаните предвремени парламентарни избори вчера во Грција, се стекнаа со право за влез во Парламентот и тројца кандидати за пратеници од турското малцинство во Западна Тракија. Во грчкиот Парламент влегоа Илхан Ахмет од Партијата на промена (КИНАЛ)  од Родоп и Хусејин Зејбек од радикалниот левичарски сојуз СИРИЗА и Бурхан Баран од Партијата на промена (КИНАЛ) и двајцата од Ксанти (турски: Искече). Бурхан Баран за прв ...

Read More »

Патувачко кино на македокс во Лабуништа, Бучимас, Вишни, Драслајца, Пустец, Луково и Лин

Во еден османлиски дефтер на Охридскиот санџак од 1583 Радожда се појавува под името Радохожда, а ние само се држиме до тоа, радо одиме натаму. А и минатата година се дрзнавме да се споредиме со јагулите кои упорно ги совладуваат сите препреки да стигнат по Дримон до езероно, па редно е сега да останеме на зборот и да го досонуваме ...

Read More »

Состанок на Мешовитиот комитeт за распределба на дипломатско-конзуларниот имот на поранешна СФРЈ

Со усвојување Резолуција и конкретни одлуки заврши состанокот во Белград на Мешовитиот комитет за распределба на дипломатско-конзуларниот имот на поранешната Социјалистичка Федеративна Република Југославија (СФРЈ), согласно со Анекс Б од Договорот за сукцесија. Како што соопштија од српското Министерство за надворешни работи, на продолжението на 19. состанок на Комитетот присуствувале сите овластени претставници на сите држави сукцесори на поранешна СФРЈ, ...

Read More »