Интервју

Никола Ѓурѓај интервју за lokalno.mk : Софија врши тивка асимилација на Македонците во Албанија со голема сума материјални средства или ветувања за експресно давање бугарски пасоши

Македонското друштво „Илинден“-Тиранa секоја година поднесува проект. Кога Министерството за Култура на Албанија објавува повик ние редовно поднесуваме пријава, а проектите се во сферата на културата како што две фоклорни фестивали беа подржани и ние сме благодарни на таа подршка и бараме да биде во контунитет бидеќи така можиме да зачуваме културата, обичајте и да ги пренесиме на новите генерации ...

Read More »

Екслузивно интервју за Македонски весник “Илинден“: Евгенија Нацулиду, преставник на „Крсте Мисирков (Движење за промоција на македонскиот мајчин јазик)“ на македонското малцинство во Грција

Македонски весник “Илинден“: Во ова прилика во моје име и во името на Македонско друштво “Илинден”-Тирана и посакувам успеси на вас и на вашата организација „Крсте Мисирков” (Движење за промоција на македонскиот мајчин јазик) на македонското малцинство во Грција, како подружен член во Федералната унија на европските националности, Македонско друштво “Илинден”-Тирана гласаше на конгресот на ФУЕН и се радуваме дека и вие сте во ФУЕН ...

Read More »

“Нова Македонија“ интервју со Никола Ѓурѓај, претседател на македонското друштво “Илинден“-Тирана

Никола Ѓурѓај е еден од најангажираните активисти за подобрување и остварување на малцинските права на Македонците во Република Албанија. Тој е политички аналитичар и главен уредник на единствениот печатен медиум на македонски јазик во Албанија, весникот „Илинден“, но и претседател на македонското друштво “Илинден“ со седиште во Тирана, кое постои од 2009 година и кое има разграноци и во Голо ...

Read More »

“Нова Македонија“ најголемиот весник во Македонија интервју со Никола Ѓурѓај, претседател на македонското друштво “Илинден“-Тирана

Никола Ѓурѓај: Проблеми има, но работиме на нивно решавање Интервју со Никола Ѓурѓај, претседател на македонското друштво “Илинден“-Тирана, Албанија Никола Ѓурѓај, претседателот на македонското друштво “Илинден“ од Тирана, е еден од најангажираните Македонци кај нашиот западен сосед. Иако постојат повеќе друштва на Македонците во Албанија, според многумина наши соговорници, токму друштвото “Илинден“ е најактивно. Покрај тоа што е претседател на ...

Read More »

Никола Ѓурѓај интервју за весникот Нова Македонија: Безрезервна поддршка од матицата за добро организирано малцинство

Кога се има матичен народ што преку својата држава и институции апсолутно и недвосмислено се грижи за своето малцинство во опкружувањето или во дијаспората, тогаш делот од тој народ што е надвор од матичната држава не се чувствува напуштено и безнадежно, туку чувствува дека има длабок корен и дека е заштитен, има мотив, поттик и повод да продолжи понатаму да ...

Read More »

Никола Ѓурѓај интервју за весникот Нова Македонија: 21 мај да се прогласи за ден на националните малцинства во Албанија

Домашните и странските експерти со кои се консултиравме велат дека токму македонското општество може да послужи како пример во регионот, а и за Тирана, во однос на унапредувањето на малцинските права и интеркултурниот дијалог. Тие нагласуваат дека националните заедници во Македонија имаат широки права, вклучувајќи и државни празници на кои ги одбележуваат своите особености и култура, како што се 22 ...

Read More »

Одлуки за унапредување на правата на македонското малцинство во соседството на Македонија

На најголемиот собир на националните малцинства и јазични групи во Германија Во рамките на напорите за унапредување на националните права на европско ниво, во Берлин, од 29 септември до 1 октомври, се одржа конгрес на Федералната унија на европските националности (ФУЕН). Станува збор за најголемиот собир на националните малцинства и јазични групи. На споменатиот конгрес присуствуваа претставници на 105 организации, ...

Read More »

Интервју со г-дин Јорго Огненовски, претседател на политичката партија Демократи

Македонски весник “Илинден“: Г-дине Огненовски, пред сѐ, ви честитам на успешно завршениот процес на пререгистрација на партијата ДЕМОКРАТИ. Сега, кога и официјално имате уште четири години пред вас, ќе нѝ откриете ли што се плановите за следниот период на партијата ДЕМОКРАТИ? Г-дин Јорго Огненовски: Ви благодарам. Да, точно така. Имавме законска обврска да го продолжиме работењето на политичката партија ДЕМОКРАТИ, кое успешно ...

Read More »

Интервју за Канал 5 ТВ: Претседател на Македонско друштво “Илинден”-Тиранa, Никола Ѓурѓај (ВИДЕО)

Во Албанија нема Бугари, а Софија се обидува да создаде вештачко бугарско малцинство, преку тивка асимилација на Македонците во Преспа, Голо брдо и Гора. Бугарија се обидува на сите можни начини да изврши тивка асимилација на македонското малцинство во Албанија, Македонците се уценети да се попишат како Бугари на претстојниот попис кој ќе се одржи во октомври, алармираат претставниците на ...

Read More »

Македонското малцинство и матицата чинат неделиво единство

Фото: Маја Јаневска-Илиева Како се почитуваат малцинските права на Македонците во Србија, Албанија, Бугарија и во Грција, како наши соседни држави. Споредбата што ја направи нашиот весник открива изненадувачки показатели дека токму Бугарија и Грција, како членки на ЕУ, се оние што не ги почитуваат, односно ги прекршуваат човековите и малцинските права во споредба со другите наши соседи што не ...

Read More »