Интервју

Интервју со г-дин Јорго Огненовски, претседател на политичката партија Демократи

Македонски весник “Илинден“: Г-дине Огненовски, пред сѐ, ви честитам на успешно завршениот процес на пререгистрација на партијата ДЕМОКРАТИ. Сега, кога и официјално имате уште четири години пред вас, ќе нѝ откриете ли што се плановите за следниот период на партијата ДЕМОКРАТИ? Г-дин Јорго Огненовски: Ви благодарам. Да, точно така. Имавме законска обврска да го продолжиме работењето на политичката партија ДЕМОКРАТИ, кое успешно ...

Read More »

Интервју за Канал 5 ТВ: Претседател на Македонско друштво “Илинден”-Тиранa, Никола Ѓурѓај (ВИДЕО)

Во Албанија нема Бугари, а Софија се обидува да создаде вештачко бугарско малцинство, преку тивка асимилација на Македонците во Преспа, Голо брдо и Гора. Бугарија се обидува на сите можни начини да изврши тивка асимилација на македонското малцинство во Албанија, Македонците се уценети да се попишат како Бугари на претстојниот попис кој ќе се одржи во октомври, алармираат претставниците на ...

Read More »

Македонското малцинство и матицата чинат неделиво единство

Фото: Маја Јаневска-Илиева Како се почитуваат малцинските права на Македонците во Србија, Албанија, Бугарија и во Грција, како наши соседни држави. Споредбата што ја направи нашиот весник открива изненадувачки показатели дека токму Бугарија и Грција, како членки на ЕУ, се оние што не ги почитуваат, односно ги прекршуваат човековите и малцинските права во споредба со другите наши соседи што не ...

Read More »

Никола Ѓурѓај годишно интервју за МИА: “Илинден“–Тирана веќе десет години работи на заштита на етничкиот, јазичниот и културниот идентитет на Македонците во Албанија

Интервју со Никола Ѓурѓај, претседател на македонското друштво “Илинден“-Тирана  и уредник на истоимениот весник Кога на почетокот на една календарска година се сумираат резултатите од постигнато во годината што изминала, секако посебен белег за вас како друштво е одбележувањето на јубилејот 10 години од излегувањето на првиот број на македонскиот весник “Илинден“. Што тоа значи за вас и посебно за ...

Read More »

Божикно интервју со г-дин Јорго Огненовски, претседател на политичката партија Демократи

Македонски весник “Илинден“: Господине Огненовски, во неодамнешната реакција до македонските медиуми и јавноста, кое го добивме и ние, покренавте многу прашања. За почеток, може ли да нѝ кажете зошто сметате дека „…екологијата во Македонија е мислена именка“? Јорго Огненовски: Политичката партија ДЕМОКРАТИ постои од 2018 година и до сега има објавувано, реагирано и негодувано на бројни состојби низ државава во однос на ...

Read More »

Интервју за Радио Слободна Европа: Ѓурѓај – Се зголемува антимакедонската кампања на Бугарија во Албанија

Бугарската амбасада во Тирана во континуитет реализира антимакедонска кампања во Албанија, но очигледно е дека поради последните тензии на Македонија и Бугарија поради блокадите на Софија за спречување на почетокот на преговорите на Македонија со ЕУ, кампањата се зголемува и добива во интентензитет. Оваа за Радио Слободна Европа го изјави политичкиот аналитичар Никола Ѓурѓај кој е главен уредник на македонскиот ...

Read More »

Ексклузивно интервју за Mакедонски весник “Илинден“: Фатри Фетаху, претседател на Македонското друштво “Илинден”- Огранок Голо Брдо

Македонски весник “Илинден“: Господине Фатри Фетаху, неодамна бевте  именуван за претседател на Македонското друштво “Илинден” за огранокот во Голо Брдо. Со оглед на фактот што сега ја претставувате бројната македонска заедница во областа Голо брдо, сметаме за потребно за нашите читатели да кажете збор-два за себе. Фатри Фетаху: Јас сум роден во с.Требиште, областа Голо Брдо во Република Албанија. Своето ...

Read More »

Ексклузивно интервју за Mакедонски весник “Илинден“: Маринко Цулафиц, претседател на Црногорската заедница во Албанија

Македонски весник “Илинден“: Господи Маринко Цулафиц, преставете им се на нашите читатели. Јас сум син на југословенски политички емигрант кој дошол во Албанија по Втората светска војна. Мојата семејна историја е голгота од страдања и прогони кои потекнуваат од фашистичката окупација на Црна Гора до конечното населување во градот Елбасан во 1953 година. Роден сум и израснат во овој град, ...

Read More »

Intervistë ekskluzive për gazetën Maqedoase “Ilinden”: Marinko Culafic, kryetar i Shoqatës së Komunitetit Malazez në Shqipëri

Gazeta maqedonase “Ilinden”: Zoti Marinko Culafic, ju lutemi prezantohuni para lexuesve tanë. Unë jam djali i një emigranti politik jugosllav i ardhur në Shqipëri pas Luftës së 2-të Botërore. Historia e familjes time është një kalvar vuajtjesh dhe persekutimesh që e kanë zanafillën që nga pushtimi fashist i Malit të Zi e deri në vendosjen përfundimtare në qytetin e Elbasanit ...

Read More »