Интервју

Ѓурѓај: Наша мисја е да го негуваме идентитетот на 120.000 Македонци во Албанија

Никола Ѓурѓај, претседател на Македонско друштво „Илинден“-Тирана и главен и одговорен уредник на истоимениот весник на македонски јазик во Албанија, вели дека кај западниот сосед на Македонија живеат 120.000 Македонци, повикувајќи се на проценките на македонските организации во оваа земја. „Македонците во Албанија ги има во четири етнички области: Голо Брдо, Мала Преспа, Гора, Врбник, како и во најголемите градови ...

Read More »

Интервју на Јорго Огненовски претседател на политичката партија Демократи за Македонскиот весник „Илинден“

Македонски весник „Илинден“: Господине  Огненовски, претходниве години разговаравме на актуелни теми за тоа време. Но, кога денес ги читаме вашите тогашни интервјуа гледаме дека многу од нештата за кои сте говореле тогаш се еднакво актуелни и денес. Дали тоа значи дека состојбите во Македонија не се поместени на подобро од пред година-две? Г-дин Јорго Огненовски: Со жалење ќе констатирам дека состојбите ...

Read More »

Интервју за весникот Нова Македонија: Претседател на Македонско друштво “Илинден”-Тиранa Никола Ѓурѓај

Фото: Маја Јаневска-Илиева Што значи за Македонците сѐ уште нефункционалниот закон за заштита на националните малцинства во Албанија, кој две години никако не може да профункционира? Ќе има ли унапредување на статусот на Македонците во оваа соседна држава? Зошто Македонците во Албанија се само делумно задоволни од најавените промени со Законот за националните малцинства во Албанија? Каква е улогата на ...

Read More »

Ексклузивно интервју за македонскиот весник „Илинден“ со господин Халит Хабип Оглу, претседател на Федерацијата на Западно – Тракиски Турци во Европа и потпретседател на ФУЕН

Македонски весник „Илинден“: Господин Халит Хабип Оглу, ве молам претставете се на нашите читатели. Роден сум во Грција во 1965 година како дете од семејство кое потекнува од турската заедница во Западна Тракија. Израснав во Герамнија каде моето семејство емигрираше кога бев мал, поради лошата политичка и економска состојба на Западна Тракија. Женет сум со три деца, а по професија ...

Read More »

Exclusive interview for the Macedonian newspaper “Ilinden”: Mr.Halit Habip Oglou, President of the Federation of the Western Thrace Turks in Europe and Vice President of the FUEN

Macedonian newspaper “Ilinden”: Mr. Halit Habip Oglou, please provide a short biography to introduce yourself to or readers. I was born in Greece in 1965. As the child of a family originating from the Turkish community in Western Thrace, I grew up in Germany at an early age when my family emigrated to Germany due to deteriorating political and economic ...

Read More »

Иннтервју за ТВ Алфа: Претседател на Македонско друштво “Илинден”-Тиранa Никола Ѓурѓај (ВИДЕО)

Македонското друштво „Илинден“ од Албанија, ексклузивно за Алфа го изразува незадоволството од непотребното забавување на работата за овој значаен Центар, а прстот го вперува кон Владата на Рама… „Македонското друштво „Илинден“ го изразува своето незадоволство од Владата на Република Албанија бидејќи уште не е ратификуван договорот за отворање на Културен центар во Тирана. Овој културен Центар е многу важен за ...

Read More »

Интервју со Јорго Огненовски претседател на партијата ДЕМОКРАТИ за избори промени една изборна единица со отворени кандидатски листи за пратеници

Господине Огненовски зошто сметате дека е потребно промена на сегашниот изборен модел, а за кое нешто од основање на политичката партија ДЕМОКРАТИ до денес гласно говорите и се залагате? ДЕМОКРАТИ како политичка партија се основаа и се силно мотивирани за многу промени, бидејќи евидентно е дека од осамостојувањето на Македонија, сите политички партии кои ја практицираа власта, водеа погубни политики ...

Read More »

Ексклузивно интервју за Македонски весникот “Илинден”: Г-дин Стевче Стевоски кандидат на политичката партија ДЕМОКРАТИ за градоначалник на Охрид

Македонски весникот “Илинден”: Г-дин Стевоски, која беше основната идеја што ве поведе за да се кандидирате за градоначалник на Охрид? Г-дин Стевче Стевоски: Основната идеја беше мојата желба Охрид да го направиме 12 месечна туристичка дестинација, Охрид да биде градот на мирот и спокојот, место каде домашните и странските туристи ќе го добијат посакуваниот одмор без стрес и напнатост. Тоа ...

Read More »