Интервју

Иннтервју за Радио Слободна Европа: Ѓурѓај се очекува Македонците масовно да гласаат на изборите во Албанија

„Во Албанија историски е докажано дека никогаш немамо ниту има бугарско малцинство. Со притисоци врз албанските власти Бугарија се обидува во Албанија да создаде бугарско малцинство и покрај тоа што се знае дека во Република Албанија живеат Македонци“. Ова за Радио Слободна Европа го изјави политичкиот аналитичар од Тирана Никола Ѓурѓај, кој воедно е и главниот уредник на македонскиот весник ...

Read More »

Ексклузивно интервју за Македонски весник „Илинден“:Г-дин Александар Николоски, потпретседател на ВМРО – ДПМНЕ

Македонски весник „Илинден“: Г-дин Александар Николоски, кој е ставот на ВМРО – ДПМНЕ по барањата на Бугарија за Гоце Делчев, Македонскиот јазик и Македонското национално малциство во Бугарија? Г-дин Александар Николоски: Ставот на ВМРО-ДПМНЕ во однос на Гоце Делчев е дека за Гоце Делчев нема преговори, Гоце Делчев го претставува македонскиот идентитет и за тоа прашање не може да има никакви ...

Read More »

Притисоци за денационализирање на Македонците во Албанија

Во пресрет на изборите и пописот во Албанија се засилуваат и притисокот, методите и формите за побугарување на Македонците во Албанија. Но, како што велат нашите соговорници, тие нема да потклекнат на овие притисоци. Од партијата Македонска алијанса за европска интеграција велат дека во Албанија има над 350.000 Македонци што живеат во оваа земја и очекуваат со демократските процеси во ...

Read More »

Разговор за актуелните состојби во Македонија со г-дин Огненовски

Во текот на дводневната посета во Скопје, претседателот на Македонското друштво „Илинден“-Тирана, г-дин Никола Ѓурѓај се сретна со претседателот на политичката партија ДЕМОКРАТИ, г-дин Јорго Огненовски. На средбата се разговараше за актуелните состојби во Македонија, но и за ставовите на партијата ДЕМОКРАТИ во однос на македонското национално малцинство во Албанија. Во таа прилика г-дин Огненовски беше замолен за интервју за ...

Read More »

Разговор со претседателот на политичката партија ДЕМОКРАТИ, г-дин Јорго Огненовски по повод вториот роденден на ДЕМОКРАТИ

Македонски весник Илинден: Г-дине Огненовски, пред да го започнеме нашиот разговор, би сакале да го честитаме вториот роденден на политичката партија ДЕМОКРАТИ, на чие чело сте вие. Како го оценувате двегодишното работење на ДЕМОКРАТИ? Г-дин Јорго Огненовски: Благодарам за честитките. За вашата публика ќе кажам дека политичката партија ДЕМОКРАТИ е формирана на 11. 08. 2018 година од група македонски граѓани ...

Read More »

Интервју со Катерина Тодороска, носител на кандидатската листа на полтичката партија Демократи во ИЕ 1

Македонски весник „Илинден“: На предвремените парламентарни избори во Македонија во 2020 год. политичката партија ДЕМОКРАТИ прв пат учествува на избори со свои листи. Како ја оценувате досегашната кампања? Катерина Тодороска: Политичката партија ДЕМОКРАТИ е формирана на 11 август 2018 година како граѓанска опција. Ние не сме наследници на ниту една друга партија, ниту сме партија која била формирана со средства ...

Read More »

Иннтервју за Тема ТВ: Никола Ѓурѓај, претседател на Македонско друштво “Илинден”-Тиранa

Репортажа од Тема ТВ за македонското малцинство во Албанија. Емиграцијата, туризмот, риболов, земјоделството и добитокот се главните извори на приход за повеќето жители од областа на Мала Преспа. Пазар на стока импровизиран на патот што води кон Пустец, кај селото Подгори, каде жителите на селата Поградец, но и на Корача продаваат или купуваат животни додека протестираат, како пазар на поранешната ...

Read More »

Ѓурѓај: Наша мисја е да го негуваме идентитетот на 120.000 Македонци во Албанија

Никола Ѓурѓај, претседател на Македонско друштво „Илинден“-Тирана и главен и одговорен уредник на истоимениот весник на македонски јазик во Албанија, вели дека кај западниот сосед на Македонија живеат 120.000 Македонци, повикувајќи се на проценките на македонските организации во оваа земја. „Македонците во Албанија ги има во четири етнички области: Голо Брдо, Мала Преспа, Гора, Врбник, како и во најголемите градови ...

Read More »

Интервју на Јорго Огненовски претседател на политичката партија Демократи за Македонскиот весник „Илинден“

Македонски весник „Илинден“: Господине  Огненовски, претходниве години разговаравме на актуелни теми за тоа време. Но, кога денес ги читаме вашите тогашни интервјуа гледаме дека многу од нештата за кои сте говореле тогаш се еднакво актуелни и денес. Дали тоа значи дека состојбите во Македонија не се поместени на подобро од пред година-две? Г-дин Јорго Огненовски: Со жалење ќе констатирам дека состојбите ...

Read More »