Македонци – Албанија

МАЕИ: Против вметнувањето на бугарското малцинство во албанскиот закон

Партијата Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ) како единствена македонска партија која ги застапува интересите на Македонскиот народ во Албанија, го поздравува усвојувањето на предлог-законот за заштита на националните малцинства во Република Албанија, во целина, но изразува длабока огорченост и протестира поради вклучување на “бугарско малцинство“ во законот, по заканите на Бугарија со вето за членството на Албанија во Европската ...

Read More »

Ѓурѓај: Во Албанија има само Македонци

Во Албанија и натаму ќе живеат само Македонци, а фактот што нема Бугари може да се смени само со продолжување на праксата за купување на „Бугари“, реагираат Македонците во Албанија. Македонско друштво “Илинден“-Тирана изразува разочарување од фактот што Владата на Република Албанија, под притисок на Софија, го стопира донесувањето на Законот за националните малцинства во Албанија. Го жалиме што Владата на ...

Read More »

Честитка од Македонско друштво „Илинден“-Tирана за11-ти октомври денот на востанието на Република Македонија

Почитувани во името на Македонско друштво “Илинден“-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо ви го честитаме 11-ти октомври денот на востанието на Република Македонија, да го почитуваме и славиме овој голем ден  – стои во честитката потпишана од претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана Никола Ѓурѓај и претседателот на разгранокот за Голо Брдо Или Халилај.

Read More »

Мајсторите Македонци од Мала Преспа ги извршиа градежните работи во храмот “Свети Апостол и Евангелист Лука“ во Виница

Вчера во Виница во присуство на голем број православни верници од Виница и соседните општини, се освети новоизградениот православен храм “Свети Апостол и Евангелист Лука“. Со светата архиерејска литургија чиноначалствуваше архиепископот г.г. Стефан во сослужение со митрополитите г. Иларион и г. Агатангел. Ден пред денешното осветување, на празникот “Света првомаченичка рамноапостолка Текла Икониска“, вечерна и света архиерејска литургија богослужеше митрополитот ...

Read More »

Македонците во областа Гора без електрична енергија од снегот

Како резултат на врнежи од снег и ниски температура, општините Шиштавец и Запот областа Гора , целосно се бес електрична енергија, додека руралните патишта помеѓу селата во општините Запот и Шиштавец се блокирани. Снежното невреме кое ја зафати Албанија отсече повеќе региони и остави без струја повеќе општини во северниот дел од земјата.

Read More »

Македонците во областа Гора со подобра инфраструктура

Почна асфалтирањето на локални улици што ги поврзува селата во бласата Гора. Инвестицијата ќе овозможи поврзување на Македонците од областа Гора. Оваа инвестиција е од буџетот на Владата на Албанија.  што ќе Асфалтирањетого ке го олесни животот на жителите на областа Гора, ке го зголеми развојот на областа Гора и ке го зголеми бројот на туристите за да видат природните убавини во областа ...

Read More »

Областа Преспа во првата светска низ објектиовот на Француските фотографи ( 2 дел)

Сликано на крајната јужна точка од Малото Преспанско Езеро, во близина на селото Трен за време на маршот на Французите од Горица (Корча) до Лерин. Јануари 1917 Генералот Сал со своите соработници. Сликано на 2 Февруари 1917 во близина на селото Шулин за време на маршот на Французите од Драч до Битола. Слика од рушената црква во село Герман, сликана ...

Read More »

Во Албанија живеат еднствено Македонци 

  Во просториите на албанскиот законодавен дом одржана е јавна расправа околу Нацрт- законот за заштита на малциствата,на која учествувал шефот на дипломатијата Дитмир Бушати, како и претставници на малцинставата чие постоење се признава со овој документ. На јавната дебата прсуствувал и претставник на здружението за бугарско-албанско пријателство. „Бугарија бара малцинство во Албанија, но против ваквите тврдења не беше само ...

Read More »

Областа Преспа во првата светска низ објектиовот на Француските фотографи (1 дел)

  Во текот на Првата Светска Војна (1914-1918), Преспа била директно вклучена во воените дејствија така што низ нејзина територија поминувал Македонскиот Фронт (1915-1918), кој што ја делел на два дела по линијата Лескоeц-Стење-Преспанско Езеро-Сливница-Претор. Од северната страна на фронтот се наоѓале војските на Централните сили на Германија, Австро-Унгарија и Бугарија, додека пак од јужниот дел се наоѓале силите на ...

Read More »

Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН) го поздравува предлог-законот за малциствата во Албанија

Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН) го поздравува новиот закон за малциствата кој ќе го зајакне статусот и правата на малцинствата во Република Албанија. Од Албанија се очекува да го усвои новиот закон со кој на малцинствата им се даваат повеќе права во согласност со најдобрите меѓународни стандарди во средината на октомври. Предлог-законот беше претставен како заеднички документ на четири министерства ...

Read More »