Македонци – Албанија

Честитка по повод Свети Кирил и Методиј од Македонско друштво “Илинден“-Тирана

По повод 24 Мај, Денот на словенските просветители Светите Кирил и Методиј, македонското друштво “Илинден“-Тирана упати честитка до Поглаварот на МПЦ- ОА, архиепископот г.г.Стефан и до сите Македонци каде и да се. Дозволете ми во мое лично име, во име на друштвото и на сите Македонци во Албанија, Вам лично, на Вашето свештенство и на сите православни верници, да ви ...

Read More »

Општина Пустец: Нема дозвола за отворање бугарскиот културен центар, тоа е намерна провокација

По веста објавена на социјалните мрежи дека утре 24 мај – Денот на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј ќе се отвори бугарски културен центар во Пустец, од локалната власт на оваа општина, за МИА изјавија дека за такво нешто нема издадено дозвола. Нема дозвола од надлежните албански институции за отворање бугарски културен центар. Ова го прават со цел да ...

Read More »

Македонците по потекло од Крчишта, Албанија во сабота на традиционален собир во црквата ” Свети Спас”

Македонците од Горно Крчишта, Општина Пешкoпеја, Албанија, по повод христијанскиот православен празник Вознесение Христово-Спасовден, кој е патрон на селската црква, во сабота го одржат средба, која по иселувањето стана традиција. Со цел да може да присуствуваат поголем број Македонци, иселени од ова село, како и нивни потомци, традиционалниот собир ќе биде во црквата „Свeти Спас” во сабота, 27 месецов. Почнува ...

Read More »

Годишната Македонска средба во Горно Крчиште ќе се одржи на 27 мај 2023

На 27 мај 2023 година, сабота, со почеток во 9 часот, во село Горно Крчиште областа Полени, Маќелара, Република Албанија, ќе се одржи годишната Македонска средба по повод големиот Христиански празник Спасовден кај црквата Свети Спас која датира од 1232 година и е споменик на културата, каде ке има богослужба на македонски јазик. Македонско друштво “Илинден”-Тирана ги кани сите добронамерници, сите ...

Read More »

Елтон Зепај од Требиштe областа Голо Брдо победник на купот  борење “Голо Брдо 2023 година”

Пред неколку дена борачот Елтон Зепај, од Требиштe областа Голо Брдо кој живее во Драч и работи во Обединетото Кралство, го освои 10-тиот традиционален куп на борење. Овој прекрасен машки спорт кој се одвива во природа се одржа традиционално во Големо Острени, областа Голо Брдо. Настанот спонзориран од Боречкото друштво „Голо Брдо“ со водачот, професорот Рази Рама и од општина ...

Read More »

Иницијативата на Македонскотo друштво “Илинден”-Тирана добива нови чекори за повторно да се отвори Лекторат по македонски јазик во Тирана

Иницијативата на Македонскоto друштво “Илинден”-Тирана добива нови чекори за повторно да се отвори Лекторат по македонски јазик на Факултетот за странски јазици при Универзитетот во Тирана, по заложбите на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (МСМЈЛК при УКИМ), веќе се забрзува, со сигурни чекори. Интерес, подготвеност и подадена рака за вложување ...

Read More »

Изложба „Градски костими“ во музејот на Стерјо Спасе во албанското село Глобочани

По повод 18 Мај – Меѓународниот ден на музеите, вчера во музејот на Стерјо Спасе во село Глобочани, општина Пустец беше поставена изложбата „Градски костими“, чиј автор е Наде Геневска Брачиќ, етнолог советник. Изложбата е реализирана во рамки на проектот „SMART4YOU2″ а во соработка на НУ „Завод и музеј“ – Битола и Директоратот за културно наследство – Корча, како дел ...

Read More »

Се одржа традиционалниот куп во борење “Голо Брдо 2023 година” во село Големо Острени 

На 20.05.2022 во село Големо Острени областа Голо Брдо се одржа традиционалниот куп во борење “Голо Брдо 2023 година”. Настанот беше поддржан од страна на Општина Булќиза во тесна соработка со Здружението за борење Голо Брдо. Манифестацијата помина во прекрасна атмосфера со традиционални Македонски песни и ора од областа Голо Брдо, првак на купот е Елтон Зепај од село Требиште, ...

Read More »