Македонци – Албанија

Македонците во Пустец одбележан патронот на црквата „Св. Архангел Михаил“

Македонците во Пустец, Мала Преспа, Албанија, достојно како и секоја година, го одбележаа патронот на црквата „Свети Архангел Михаил“, што го чествуваат како нивен заштитник. Утрена со света божествена литургија, отслужи отец Алексо Темелко, по што во трпезаријата на црквата имаше богата трпеза за сите верници, а потоа и музичка програма со македонски песни и ора. Ја продолжуваме традицијата на ...

Read More »

Позната македонска пејачка и музичарка Андријана Јаневска одбрани докторска дисертација на тема „Македонското традиционално народно пеење во: Мала Преспа, Голо Брдо и Гора“

Денес, 20 ноември 2023 година во Институт за фолклор “Марко Цепенков” на Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” во Скопје, беше успешно одбранета докторска дисертација на тема „Македонското традиционално народно пеење во: Мала Преспа, Голо Брдо и Гора“ од кандидатот м-р Андријана Јаневска. Ваквата вест за нас, Македонците во Албанија е особено значајна бидејќи се намалува просторот за фалсификување на нашата, ...

Read More »

Македонците од Мала Преспа на протест, бараат огревно дрво

Македонците од општина Пустец годинава не можат да обезбедат огревно дрво. Порано ги обезбедуваше општината во договор со Националната агенција за заштитени подрачја, но сега тоа истата не го дозволува, јави весникот „Македониум“. Револтот тие го искажале на протест пред општина Пустец, на денот кога се очекувала посетата на директорката на Националната агенција за заштитени подрачја, но таа ја откажала ...

Read More »

Бугарија директно се мешаше при пописот на македонското малцинство во Република Албанија

Досега повеќе македонски здруженија и организации од Албанија посочија дека Тирана фактички ѝ дава простор на Софија да го спроведе пописот во Албанија, особено во оние региони каде што живее македонски народ. Познавачите на оваа проблематика велат дека постојат реално допуштени и спроведувани модели на притисоци од страна на бугарските државни институции и приватни фондации, кои се насочени кон Македонците ...

Read More »

Стерјовски: Македонците во Албанија бараат продолжување на Пописот на население

Партијата на Македонците во Албанија бара да се продолжи Пописот на населението во Албанија во Мала Преспа, односно во деловите каде што живее македонско население. Пописот во Албанија завршува на 15 ноември, а во Мала Преспа заврши пред две недели, вели Васил Стерјовски кој денеска беше на Семакедонската средба во Штип, организирана од Здружението „Мирка Гинова“-Штип. Стерјовски рече дека неколкупати ...

Read More »

Изложба “Македонците во Албанија, идентитет, традиција, култура” (ФОТО)

Во Штип се одржа изложба насловена “Македонците во Албанија, идентитет, традиција, култура”. Изложбата содржеше документи од архивите на САД, Австралија, Франција, Италија, Аргентина и Албанија за посебноста и идентитетот на Македонците од Албанија. Изложбата беше подготвена од Васил Стерјовски, претседател на единствената македонска партија во Албанија – Македонска алијанса за европска интеграција. Пригодно обраќање при отворањето на изложбата имаа Васил ...

Read More »

Брошурата на работната група на словенските малцинства (АГСМ) при ФУЕН на македонски јазик, отсега достапна и онлајн

Брошуратa што работната група на словенските малцинства (АГСМ) при ФУЕН во средината на минатиот месец првпат  ја отпечати на македонски јазик, сега е достапна и онлајн. За нас тоа е од посебно значење бидејќи сега брошурата е достапна до многу поголем број заинтересирани лица. Содржи информации за 28 малцинства во Европа, меѓу кои се наоѓаат и информации за Македонците во Република ...

Read More »

Кон крајот на реставрацијата на трите икони на познатиот Македонски зограф Дичо Зограф се чуват во Национален историски музеј во Тиранa (ФОТО)

Кон крајот на реставрацијата на трите икони, „Свети Атанаси“ реализирана во 1855 година, „Свети Хараламби“ реализирана во 1855 година и „Свети Никола“ реализирана во 1859 година. Трите икони се дел од фондот на Националниот историски музеј во Тирана фондот на Дичо Зограф. Специјалисти од Секторот за уметнички дела при Националниот институт за културно наследство ја продолжуваат работата за завршување на ...

Read More »

ИНСТАТ го одби барањето на МАЕИ и Мала Преспа да биде опфатена со продолжениот рок за попис

Институтот за статистика (ИНСТАТ) го одби барањето на единствената македонска партија во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ), пописот на населението да се продолжи и за подрачјето на Мала Преспа каде што живеат Македонци. „Добивме негативен одговор на барањето, со образложение дека продолжувањето на пописот на населението и домаќинствата важи само за планинските населени места и оние погодени од ...

Read More »

Албанија ќе амнестира околу 570 осуденици

Албанската влада го донесе Предлог- законот за амнестија, со кој придобивка ќе имаат 570 осуденици. Исто така, согласно Предлог-законот, престанува кривичното гонење за најголем дел од кривичните прекршоци за кои е предвидена казна затвор до две години. Според предлог-законот, затворските ќелии ќе ги напуштат мажите кои се осудени на казна затвор до три години и жените кои се осудени на ...

Read More »