Македонци – Балкан

Белгискиот балканолог и универзитетски професор Детрез: Едноумието за македонското прашање во Бугарија е задушувачко

Белгискиот балканолог и универзитетски професор Рајмонд Детрез во интервју за ДВ зборува за бугарско-македонскиот спор и ненаучените лекции од историјата. Со него разговараше Александар Андреев ДВ: Професоре Детрез, моментално сте во Бугарија. Ја следите ли јавната и политичката дискусија поврзана со Македонија?  Детрез: Нема како да не ја следам. Секојдневно на вестите и на утринските блокови гледачите се занимаваат со ...

Read More »

ОМО “Илинден”-Пирин: Нашиот клуб двапати беше искршен, немаше истрага од бугарската полиција

Здружението на Македонци во Бугарија, ОМО “Илинден”-Пирин реагираше на палењето на бугарскиот клуб „Ванчо Михалов“ во Битола. Според нив, постои разлика меѓу Македонија и Бугарија во однос на ова прашање и насилството врз нивниот клуб во бугарскиот град Гоце Делчев. Пред неколку дена беше запален влезот бугарскиот културен клуб „Ванчо Михајлов“ во Битола. Настанот беше одразен во медиумите, актот беше ...

Read More »

Македонката Емилија Стојменова-Дух стана министерка за дигитализација во Словенија

Емилија Стојменова-Дух, доктор на науки и асистентка на Електротехничкиот факултет во Љубљана, е избрана за министерка за дигитализација во новата словенечка влада на новиот премиер Роберт Голоб. Емилија Стојменова-Дух (36) е основач и директорка на мрежата FabLab Slovenia, како и директорка на Digital Innovation Hub (DIH) Slovenia. Таа е активна во иницијативата за „паметни села“ поддржана од Европската комисија и Европскиот парламент. ...

Read More »

Македонските партии и изборите во Србија!

Завршија и последните избори во Србија /претседателски, парламентарни и локални за Белград и уште неколку општини/  кои се одржаа на 03. 04.2022 година. Познати се резултатите. За претседател на Србија, повторно е избран досегашниот претседател, Александар Вучиќ. Следи конституирање на Собранието на Србија и избор на нова влада. За Собранието на Србија, кое брои 250 члена, беа пријавен 19 политички ...

Read More »

Македонското движење “Крсте Мисирков“ во Грција аплицираше за членство во Федералната унија на европските националности (ФУЕН)

Делегација на Федералната унија на европските националности (ФУЕН) деновиве престојуваше во Грција, во посета на Мкедонското движење за унапредување на мајчиниот јазик “Крсте Мисирков“. Македонското движење неодамна аплицираше за членство во оваа неприфитна организација. Потпретседателот на ФУЕН Госта Тофт оваа посета ја оцени како необичен работен ден. На Фејсбук страницата на оваа организација беше напишано дека делегацијата на ФУЕН беше во посета на здружението ...

Read More »

СМК и Сојузот на Македонците со исламска религија го честитаат 6. Мај – Денот на Македонско – Горанската заедница на Косово

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) и Сојузот на Македонците со исламска религија (СМИР) го честитаат 6. Мај – Денот на Македонско-Горанската заедница на Косово. СМК и СМИР посакуваат унапредување на положбата и правата на припадниците на Македонско-Горанската заедница на Косово, како етнички Македонци. СМК и СМИР очекуваат Владата на Косово да ја поддржи Македонско-Горанската заедница на Косово во целосната интеграција на ...

Read More »

Во рамките на програмата “Факти за нашата земја“ од програмата на Федерацијата на Турците од Западна Тракија се разговараше со Павле Воскопулос Филипов за проблемите на македонско малцинство во Грција (ВИДЕО)

Во рамките на програмата “Факти за нашата земја“ се разговараше за македонското малцинство во Грција и неговите прашања Осмиот дел од онлајн-програмскиот серијал со наслов „Факти за нашата земја“ на Федерацијата на Турците од Западна Тракија во Европа беше емитуван на 28 април 2022 година. Гостин на осмата програма беше Павле Воскопулос Филипов, член на Президиумот на “Виножито“ која е политичка ...

Read More »

Во областа Гора и Жупа на Косово не живеат бугари туку Македонци 

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) ги отфрла обидите на Софија – Гораните да ги декларира како “бугарско малцинство“ на Косово. СМК повторува дека на Косово не живеат Бугари туку Македонци! СМК бара Косовската Влада да ги признае Македонците во областите Гора и Жупа и да не подлегнува на софиските притисоци за менување на вистината и историјата за Македонците на Косово! СМК ...

Read More »

Семакедонскиот собор со 12 барања до Бугарија: Признавање на македонско малцинство, влегување на Македонците во бугарскиот Устав

Веќе 60 години македонското малцинство во Бугарија е подложено на систематска дискриминација, асимилација и маргинализација. Тоа на Македонците им предизвика безброј страдања и ги претвори во граѓани од втор ред во државата во која што живеат и во земјата во која што се родени. Таквата политика не само што е срамна, туку е и недозволива за цивилизирана и правна држава, ...

Read More »