Македонци – Балкан

Стојко Стојков за „Пресинг ТВ“: Зошто е толку тешко Радев и Бугарија да признаат македонското малцинство?

Македонците во Бугарија реагираат на изјавата на претседателот Румен Радев кој ги праша македонските власти зарем било толку тешко да „додадете еден, единствен збор – „Бугари“ во Уставот на Република Македонија“. Стојко Стојко од партијата ОМО “Илинден”-Пирин прашува не е ли бесрамност вакво прашање да поставува лидер на земја која во својот услов нема ставено нема ставено ниту едно малцинство ...

Read More »

Општина Драгаш: Врнежиите од снег предизвикаа дефекти во електричната мрежа

Снегот што падна за време на викендот на подрачјето на општина Драгаш областа гора создаде нови невољи за работниците на патиштата, но и за жителите на оваа општина. Прво силен дожд, а потоа и снег, кој се залепи за електричната мрежа, предизвика големи дефекти во општина Драгаш. Вчера во текот на денот готово целото подрачје на општина Драгаш беше без ...

Read More »

Во Сомбор одржана македонска образовна недела во рамки на српско-македонската културна размена

Во рамки на шестата Активна српско-македонска културна недела (СРМА) во Сомбор се одржа Македонска образовна недела во западнобачкиот округ за македонската историја, јазик, книжевност и музика, јави дописникот на МИА од Белград. Организатор на македонската образовна недела беше Здружението на Македонци од Западнобачкиот округ ПЕЛА, а беше финансиски поддржана како проект од страна на срското Министерство за човекови и малцинаски ...

Read More »

ОМО “Илинден”-Пирин бара истрага од ЕУ за давањето бугарски државјанства преку фиктивни адреси

Партијата на Македонците во Бугарија, ОМО “Илинден”-Пирин утринава изрази најдлабоко сочувство на блиските и пријателите на 46-те загинати македонски државјани на автопатот Струма. Оттаму велат дека не можат да не искажат сериозна загриженост и за некои од информациите кои испливаа покрај оваа трагедија. Седиштето на компанијата превозник „Беса Транс“ според објавеното во медиумите е регистрирано во Ќустендил, на домашна адреса ...

Read More »

Стојков: Во Бугарија последниот реален попис беше во 1956 година

Стојко Стојков од ОМО “Илинден”-Пирин за Канал 5 вели дека не очекуваат промени во бугарската политика и по изборите кај нашиот источен сосед. Стојков вели дека во Бугарија последниот реален попис бил во 1956 година. Очекуваме промена на бугарските позиции кон Македонија, но не и кон Македонците во Бугарија, вели тој и додава „Стравуваме дека ќе бидеме заборавени“/www.kanal5.com.mk

Read More »

Организациите на Македонците во Бугарија пописот спроведен без посебна графа Македонец и во услови на страв резултатите не ги признаваме

Организациите на Македонците во Бугарија излегоа со став во врска со спроведениот попис во државата во кој се наведени серија слабости и пропусти со кои е оневозможено слободното изразување на нивната самоопределба како Македонци. Според објавеното соопштение, пописот прво е спроведен без посебна графа „Македонец“ и во услови на официјална политика на негирање на малцинството и третирањето на самоопределбата Македонец ...

Read More »

Почина почесниот претседател на ОМО Илинден и уредник на весникот “Народна Воља“ симболот на македонскиот дух во Бугарија

Денес во деведесеттата година од животот, во Благоевград почина Георги Стоев Христов, сопственик и главен и одговорен уредник на весникот “Народна Воља“, борец за македонските права и слободи во Пиринскиот дел на Македонија, во Бугарија. Целиот свој живот го посвети на човековите права на Македонците во Бугарија. Заради неговите македонски активности и неговото потекло дека е Македонец, Георги лежеше долги ...

Read More »

Првиот човек на Судот за човекови права во Стразбур ја повика Бугарија да ги почитува пресудите

Општото начело е сосема јасно е секоја земја-членка на Советот на Европа е обврзана со Конвенцијата да ги спроведува пресудите на Судот. Во голем број пресуди Судот потсетува на ова начело и државата мора да ги спроведе одлуките на Судот во духот на Конвенцијата. Ова го денеска на прес-конференција го изјави претседателот на Европскиот суд за човекови права Роберт Спано ...

Read More »

САД работат на прашањето за правата на ОМО „Илинден“ во Бугарија

За време на сослушувањето во поткомитет на Претставничкиот дом на Конгресот американскиот помошник-заменик државен секретар, Пабло Ескобар, освен што рече дека Македонија и Албанија мора да започнат преговори со Европската унија до крајот на годината, спомена дека САД работат и на прашањето за отфрлањето на правата на ОМО „Илинден“ од страна на бугарските власти. Ескобар беше прашан од конгресмен што ...

Read More »

ЕФА ја повика ЕУ да ги охрабри Бугарија и Грција да го признаат македонското малцинство

Европската слободна алијанса ЕФА усвои деновиве Декларација во Брисел со која ја повикува Европската унија да ги охрабри Бугарија и Грција да го поддржат самоопределувањето и културниот идентитет на своите граѓани од македонско потекло. Според ЕФА Македонците ги исполнуваат критериумите за малцинство, лојални се на државите во кои живеат и се силно мотивирани нивниот заеднички идентитет, вклучувајќи ја нивната култура, ...

Read More »