Македонци – Балкан

Историски, Центарот за македонски јазик во Грција останува законски регистрирана невладина организација

Центарот за македонски јазик во Грција со задоволство ја известува јавноста дека Основниот суд во Лерин, во две посебни одлуки, официјално одби повеќе барања/тужби за поништување на првичната одлука за одобрување на барањето за неговата регистрација. Потсетуваме дека на 27.07.2022 година, барањето за регистрација на Центарот за македонски јазик како невладина организација/здружение беше одобрено од грчкиот суд, со што истиот ...

Read More »

Патот Рестелица – Стрезимир кон Македонија доби средства за асфалтрирање на крајната делница

Во областа Гора на Косово распослани се 18 села, населени со Македонци со муслиманска вероисповед. Во областа Гора, меѓу другите, се наоѓаат селата Рестелица и Стрезимир чие патно поврзување со границата кон Македонија со години стои недовршено. Тоа треба да се надмине во најкус можен рок. Денес, на 9.03. 2023 година, во просториите на Министерството за инфраструктура на Република Албанија, ...

Read More »

Нападнат Духовниот водач на Македонците во Егејска Македонија Архимандрит Никодим Царкњас

Духовниот водач на Македонците во Егејска Македонија Архимандрит Никодим Царкњас сеуште активен борец за правата на Македонците во Република Грција , на 23 февруари бил нападнат од група млади луѓе додека бил во автомобилот во областа Саботско. Во телефонска изјава за ТВ 24 Царкњас вели дека нападот кој не е прв а е со цел да го заплашат е само ...

Read More »

Партијата Наша Иницијатива ги осудува манипулациите на Софија за Македонците и Бошњаците на Косово како Бугари

Партијата Наша Иницијатива на Косово изразува загриженост по повод ненадејната посета на потпретседателката на Република Бугарија Илијана Јотова на 18 февруари 2023 година и вестите во Бугарија за нејзината посета на Косово. Партијата Наша Иницијатива ја отфрла изјавата на потпретседателката на Република Бугарија Илијана Јотова дека, на Косово живеат околу 15.000 Бугари, мислејќи на Македонците во областа Гора и Призренска Жупа. Партијата Наша ...

Read More »

Македонскиот јазик е во службена употреба во Србија

Министерството за човекови и малцински права и социјален дијалог на Србија по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, 21 февруари, соопшти дека во државата, покрај српскиот, во официјална употреба се уште 12 други јазици на националните малцинства. Во 42 локални самоуправи во официјална употреба се албански, босански, буњевачки, унгарски, македонски, романски, русинскии, словачки, хрватски, црногорски и чешки јазик, а во ...

Read More »

Меѓу Македонците во Грција: Не се даваме, по државност сме Грци но по националност сме Македонци

Во 2021 година се случија два тажни закопи во Овчарани. Починаа маж и жена, во своите 90 и кусур години возраст. Нивниот син Панајотис на надгробните споменици покрај грчкото им го запиша и македонското име и презиме. Сега покрај името на татко му Јоанис Анастасиадис стои и името Јане Ашлаков, а покрај името на мајка му Дона Анастасиадис стои и ...

Read More »

Македонското меѓународно движење за човекови права ја поддршува одбраната на центарот за македoнски јазик во грција

По неговото регистрирање, Центарот за македонски јазик во Грција, лоциран во Лерин, се соочи со бројни тужби поднесени со цел да се поништи неговата регистрација. До денес, вкупно девет тужби се поднесени од разни организации, политички партии и, пред се, од јавниот обвинител на Лерин. Овие анти-македонски постапки се прават со цел да продолжи потиснувањето на правата на Македонците во ...

Read More »

Македонскиот културен клуб „Никола Вапцаров“ од Благоевград ќе поднесе жалба по одбивањето да се регистрира здружението

Македонскиот културен клуб „Никола Вапцаров“ извести дека им била одбиена регистрација откако на 7 февруари до Агенцијата за регистрација во Благоевград ги доставиле основните документи на истоименото здружение. „Ова одбивање ќе го обжалиме пред судот“, се вели во пораката дистрибуирана до медиумите и потпишана од Атанас Мазнев. „Македонскиот културен клуб „Никола Вапцаров“ – Благоевград“ беше отворен по приватна иницијатива на ...

Read More »

Центарот за македонски јазик во Грција достави официјално барање за изучување на македонскиот јазик во регионите со македонско население во Грција

Центарот за македонски јазик во Грција достави официјално барање до грчкиот министер за образование Ники Керамеос за воведување настава на македонски јазик. Бараат да се воведе македонскиот стандарден јазик како изборен предмет во основните и средните училишта во областите на северна Грција. Велат дека тие се регистрирана организација во Грција чија основна цел е зачувување и негување на македонскиот јазик ...

Read More »

Македонците од Пиринска Македонија го чествуваа раѓањето на Гоце Делчев

Македонците од Пиринска Македонија во организација на забранетата партија ОМО “Илинден”денес го чествуваа раѓањето на еден од најголемите револуционери. Ова го соопшти Атанас Кирјаков на својот фејсбук профил кој напишра: „Благоевград (Горна Џумаја), Пиринска Македонија, 151 година од раѓањето на Гоце Делчев!“ Во објавата додаде дека се поминала во мирна атмосвера, но под присуство на полицијата. Во мирна атмосфера, под присуство ...

Read More »