Македонци – Балкан

Светскиот Македонски Конгрес упати честитка по повод 6 мај денот на Македонско-Горанската заедница на Косово

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) и Сојузот на Македонците со исламска религија (СМИР) го честитаат 6. Мај – Денот на Македонско-Горанската заедница на Косово. СМК и СМИР посакуваат унапредување на положбата и правата на Македонско-Горанската заедница на Косово, како етнички Македонци. СМК и СМИР очекуваат Владата на Косово да ја поддржи Македонско-Горанската заедница на Косово во целосната интеграција на косовската држава ...

Read More »

Семакедонски собир во чест на легендарниот македонски војвода Јане Сандански во Мелник

На 21 април 2019 година во градот Мелник, Пиринска Македонија се одржа традиционалниот свечен семакедонски собир посветен на 104 годишнината од убиството на „Царот на Пиринот“, легендарниот македонски војвода Јане Сандански. Собирот се организира од следните македонски организации во Бугарија: партијата ОМО „Илинден“-Пирин, весник „Народна волја“, Друштвото на репресираните Македонци во Бугарија жртви на комунистичкиот терор, билтен „Македонски глас“, Македонски ...

Read More »

Единствениот монах Македонец со потекло од Лерин се моли на македонски на Света Гора

Славата и парите не биле доволни за да го задржат во светот. Георгиос Теохарис од Лерин, Егејска Македонија по потекло Македонец, се искачил на највисоките скалила во шампионатот за борење, освоил 11 медали, но, кариерата, семејството, пријателите и домот, ги оставил зад себе и пред околу две децении побегнал на Света Гора, во Катунакија, каменлива област на југот од Атонскиот ...

Read More »

Македонците во Словенија немаат статус на национално малцинство

Македонците во Словенија немаат статус на национално малцинство и заедно со етничките заедници на Хрватите, Србите, Бошњаците и Црногорците од поранешните југословенски простори се третирани како доселеници. Словенечкиот устав не предвидува посебна заштита на споменатите заедници (не се спомнати во уставот, туку им се гарантираат лични права и слободи. Словенија како национални малцинства ги третира „традиционалните малцинства“ или „затекнатите малцинства“. ...

Read More »

Кавга околу македонското малцинство во Грција

Во Грција одново се разгоре стариот спор околу македонското малцинство. Експертите сметаат дека прашањето е комплексно. Прашањето кое досега беше потиснато, сега повторно ги разгорува чувствата. Во судската сала во градот Сер, во северна Грција, е невообичаено полно. Луѓето се тискаат на клупите, насекаде има вооружени полицајци. Обвинението не е за силување или убиство, туку за зборот – „допиа“. Допиа ...

Read More »

Културното здружение „Кирил и Методиј“ во Грција на суд

Македонците од Ираклеа, Серско, Егејска Македонија основале културно здружение „Кирил и Методиј“ и веднаш по регистрацијата добиле покана за на суд, каде што сега треба да докажуваат дека имаат право да формираат такво здружение. За да го избегнат поимот „македонски јазик“, Македонците од Ираклеа (Долна Џумаја), Егејска Македонија во регистрацијата напишале дека здружението меѓу другото ќе се грижи и за ...

Read More »

СМК апелира до Македонците по род со хрватско државјанство да ја поддржат кандидатурата на Маријана Петир за пратеник во Европскиот Парламент

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) апелира до Македонците по род со хрватско државјанство, да ја поддржат кандидатурата на Маријана Петир за пратеник во Европскиот Парламент на престојните избори и нејзината независна листа. Маријана Петир е голем пријател на Македонија, достојно ги брани неотуѓивите и неприкосновени права на самоопределување и самоидентификација на Македонскиот народ и не е член на политичка партија. Потписите ...

Read More »

Пападакис: Ако Македонците се откажат од Макдонците од Егејска се откажуваат од самите себе

Откажување од малцинството Македонци кои живеат во Грција е лошо за Македонија, вели во изјава за Фактор, Јоргос Пападакис, претставник на македонската партија во Грција, Виножито и член на Европската слободна алијанса ЕФА. Лично сметам дека современа Република Македонија и македонскиот народ на може да постои без Македонците во Егејска Македонија. Откажување од нив е откажување од самиот себе, вели ...

Read More »

Грчката црква не дозволува литургии на Македонски јазик во Егејска Макдонија

Грчкиот Синод не дозволува литургии на македонски јазик за Македонците во Грција. Преку писмо испратено вчера до екуменскиот патријарх Вартоломеј реагираат да го отфрли барањето на како што наведуваат „самопрогласените Македонци“ во грчките цркви да се богослужи на македонски јазик. Тамошните медиуми наголемо пишуваат дека Грчкиот Синод по писмото кое го доставила партијата која ги застапува Македонците во Грција „Виножито“, ...

Read More »

ЕУ: Македонско малцинство признато во Романија, но не и во Бугарија и во Грција каде Македонците ги има најмногу

Македонскиот јазик е еден од официјалните малцински јазици во земјите членки на ЕУ, поточно тој е признаен, исто како и македонското национално малцинство во Република Романија, јавува дописникот на МИА од Стразбур. Во рамките на изложбата поставена во Европскиот парламент, наспроти хемисиклот каде се оддржуваат пленарните сесии, поместена е мала изложба за мултијазичноста во земјите членки на Европската Унија. Така ...

Read More »