Македонци – Балкан

Годишен извештај: Подемот на кршењето на човековите права врз Македoнците во Бугарија 

Официјалната државна политика на Бугарија продолжува да биде целосно негирање на постоењето на македонското малцинство, како и на македонскиот идентитет, јазик, култура и историја. Токму ова негирање, заедно со целосното одобрување на ЕУ за антимакедонските кампањи на Бугарија, доведе до драматичен пораст на омразата и кршењето на човековите права против Македонците во Бугарија: ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА СОСТОЈБАТА СО ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА ...

Read More »

Македонците од Бугарија го поздравија писмото на министерот за правда Лога (ВИДЕО)

Здруженијата на Македонците во Бугарија позитивно гледаат на дописите кои министерот за правда Кренар Лога ги испрати до меѓународната заедница, а во кои бара официјална Софија да ги почитува пресудите од судот во Стразбур. Во дописот кој од министерството за правда информираа дека е испратен заедно со 14-те пресуди посочено е дека министерството бара поддршка во делот на унапредување и ...

Read More »

Пописот во Србија: Каде сте Македонци, кај отидовте, кај заминавте?

На 28.04.2023 година, Заводот за статистика на Србија ги објави конечните резултати за пописот на населението кој што се реализира во текот на месец Октомври 2022 година. По последниот попис од 2022 година, во Србија вкупно има 6.647.003 жители, што е за 539.859 лица помалку во однос на пописот од 2011 година, од тоа 5.360.239 кои се изјасниле како Срби. ...

Read More »

Во Србија според резултатите од пописот одржан во 2022 година Македонци по националност се декларирале 14.767 лица

Во Србија според резултатите од пописот одржан во 2022 година, објавени денес на сајтот на Републичкиот завод за статистика (РЗС) живеат 6.647.003 лица, од кои како Македонци по националност се декларирале 14.767 лица, јави дописникот на МИА од Белград. Доколку се споредат податоците од пописите во Србија, во 2011 година како Македонци се изјасниле 22.755 лица, на пописот во 2002 ...

Read More »

Членовите на Советодавниот комитет на Советот на Европа го посетија Сојузот на националните малцинства на Република Српска

Претседателот на Сојузот на националните малцинства на Република Српска, Фрањо Ровер, Зоран Митровски, претседателот на КД Македонци „Вардар“ и Младен Луниќ, претседателот на Здружението на Словенците „Триглав“ РС Бања Лука на 24 април 2023 година освариа средба со Делегација на Советодавниот комитет на Рамковната конвенција, во просториите на Сојузот на националните малцинства на Република Српска. На средбата се разговараше за Петтиот извештај ...

Read More »

Семакедонски собир во чест на пиринскиот цар македонски војвода Јане Сандански во Мелник

Пред споменикот на пиринскиот цар Јане Сандански во Мелник Бугарија, во организација на забранетата македонска партија ОМО “Илинден”-Пирин, а по повод 108-годишнината од убиството на македонскиот револуционер, се одржа семакедонски собир од кој се изрази силен протест против бугарската политика на асимилација на македонскиот народ во Бугарија, неговото негирање и дискриминација, како и против негирањето на македонската нација и идентитет. Стојко ...

Read More »

Советот на Европа се надева дека новата бугарска влада ќе ги спроведе пресудите за македонските здруженија

По неделните парламентарни избори во Бугарија од Советот на Европа изразуваат надеж дека новата влада конечно ќе ги спроведе пресудите на Европскиот суд за човекови права во врска со регистрацијата на македонските здруженија во оваа земја. „Комитетот на министри забележува дека повеќе од 16 години по првата конечна пресуда во случајот ОМО “Илинден”-Пирин и други групи против Бугарија за здруженија чија цел ...

Read More »

Апел за подршка на Македонците од Пиринска Македонија (ВИДЕО)

Погледните ја видео објавата на Стојко Стојков копретседателот на ОМО “Илинден”-Пирин, во кое ги повикува Македонците од целиот свет да се обединат во одбрана на Македонците кои страдаат од зголемените бугарски напади, во обид да го избришат македонскиот етнички идентитет и човековите права. За да помогнете и вие, контактирајте/донирајте преку ММДЧП на mhrmi.org/donations, преку Ицо Најдовски на facebook.com/ico.najdovskiperin или кај ОМО ...

Read More »

Историски, Центарот за македонски јазик во Грција останува законски регистрирана невладина организација

Центарот за македонски јазик во Грција со задоволство ја известува јавноста дека Основниот суд во Лерин, во две посебни одлуки, официјално одби повеќе барања/тужби за поништување на првичната одлука за одобрување на барањето за неговата регистрација. Потсетуваме дека на 27.07.2022 година, барањето за регистрација на Центарот за македонски јазик како невладина организација/здружение беше одобрено од грчкиот суд, со што истиот ...

Read More »

Патот Рестелица – Стрезимир кон Македонија доби средства за асфалтрирање на крајната делница

Во областа Гора на Косово распослани се 18 села, населени со Македонци со муслиманска вероисповед. Во областа Гора, меѓу другите, се наоѓаат селата Рестелица и Стрезимир чие патно поврзување со границата кон Македонија со години стои недовршено. Тоа треба да се надмине во најкус можен рок. Денес, на 9.03. 2023 година, во просториите на Министерството за инфраструктура на Република Албанија, ...

Read More »