Македонци – Свет

Во Детроит чествување за илинденскиот војвода и деец Смиле Војданов

Потомците на Смиле Војданов на 19. Илинденски фестивал во организација на МПЦ-ОА „Св. Ѓорѓи Кратовски“ Во рамките на 19. Илинденски фестивал кој почна вчера во организација на македонската заедница на иселеници за прослава на Илинден во црквата на МПЦ-ОА „Св. Ѓорѓи Кратовски“ во Детроит, Мичиген, САД, се одржа пикник и чествување за македонскиот револуционер и долгогодишен деец на македонското национално ...

Read More »

ММДЧП и Тања Каракамишева – Јовановска почнаа процес пред европскиот суд за човечки права ѕа да се раскине принудното преименувањето на Македонија

Македонското меѓународно движење за човекови права започна уште еден процес пред Европскиот Суд за Човекови Права, овојпат во соработка со Тања Каракамишева – Јовановска, редовен професор по македонско уставно право. Врз Македонците беа извршени сериозни прекршувања на човековите права во пресрет и како резултат на принудната промена на името која илегално ни беше наметната од режимот во Македонија со “Преспанскиот ...

Read More »

Македонското меѓународно движење за човекови права остро го осудува францускиот предлог и бугарските барања

Со секојдневни масовни протести, македонскиот народ испорача громогласно НЕ на бугарските барања, кои беа поддржани од ЕУ и спонзорирани од Франција. Барањето е целосно да се откажеме од македонскиот идентитет, јазик, култура и историја. Таканаречениот „француски предлог“ сепак беше изгласан, како шанса за почнување преговори за можно членство во ЕУ*. Бугарските барања го содржат следното: да се откажеме од постоењето ...

Read More »

ММДЧП го осудува бугарското вознемирување на активистите на македонското малцинство овозможено од ЕУ

Политичката партија на Македонците ОМО “Илинден”-Пирин објави соопштение (подолу) во врска со драматичниот пораст на закани и малтретирање со кои се соочуваат од страна на бугарските власти и цивили. По шокантната одлука на Европската Унија да ја поддржи кампањата на Грција за промена на името на Република Македонија и бришење на етничкиот идентитет и историјата на Македонците (ова се клучните ...

Read More »

Австралија изброи 111.352 Македонци, половината сѐ уште говорат македонски јазик

Во Австралија живеат 111.352 граѓани со македонско потекло, покажа најновиот попис во оваа држава. Од нив, дури 66.173 изјавиле дека го зборуваат македонскиот јазик дома и покрај фактот дека некои од иселените што се таму се трета генерација. Според информациите од Австралија, бројот на попишани кои зборуваат дома македонски е поголем за околу 170 во споредба со пописот пред пет ...

Read More »

Македонците застапени и во Советодавниот Oдбор во Берлин

На 31 мај 2022 година, беше конституиран новиот oкружен Cоветодавен oдбор за учество и интеграција за изборниот период 2021-2026 година. Основата за неговата работа е особено став 19 од законот за потпомагање за учество во миграциското општество на сојузната покраина Берлин. Покрај претседателката, градоначалничката на берлинскиoт округ Фридрихсхајн-Кројцберг, Клара Херман (Партијата на зелените), во Управниот одбор беа избрани: Горан Николоски ...

Read More »

ММДЧП остро го осуди францускиот предлог и бугарските барања – не поддржуваме членство на Македонија во ЕУ и НАТО поради нивната дволичност

Македонското меѓународно движење за човекови права, предводено од активистот Бил Николов од Канада, објави остар протест поради одлуката на Франција, да ги вклучи бугарските барања во условите на ЕУ за прием на Македонија. ММДЧП ја осудува Европската Унија за прифаќањето на бугарските анти-македонски барања, познати како „францускиот предлог“ ЕУ покажа целосно непочитување на својата сопствена повелба и го прифати францускиот ...

Read More »

Раковоството на Централниот совет на Македонците во Германија преку Зум-платформата се сретнаа согерманскиот пратеник Кнут Абрахам

На 24. јуни 2022 година, претседателот Роберт Кленковски и заменик претседателот Горан Николоски преку платформата Зоом се сретнаа со Кнут Абрахам, пратеник во германскиот Бундестаг и редовен член на Комисијата за надворешни работи и на Комисијата за човекови права и хуманитарна помош. Пратеникот Абрахам ја поздравува иницијативата на Централниот совет и го поддржува овој прв контакт за размена на идеи. ...

Read More »

Монографија за познатиот иселеник Иван Трпоски од Сиднеј

По повод 80-от роденден (21 јуни) на познатиот и признат македонски иселеник Иван Трпоски од Сиднеј, Австралија излезе од печат монографијата „Ова е мојот живот“. Ова моногравско дело е издание на Македонското литературно друштво „Григор Прличев“ од Сиднеј, чиј уредник е Душан Ристевски, а рецензенти се : Д-р Науме Радически и д-р Димитар Пандев. Монографијата „Ова е мојот живот“.е публикација ...

Read More »

Роберт Кленкоски – Првиот Македонец во Комисијата за Учество и Интеграција во Берлин

Првиот Македонец избран во Комисијата за Учество и Интеграција на Штеглиц-Зелендорф во Берлин (2022-2026). Со изборот на новиот Совет на општината Штеглиц-Зелендорф во Берлин, новоформирана е Комисијата за Учество и Интеграција на Окружното Собрание Штеглиц-Зелендорф. Покрај окружните пратеници, во комисијата членуваат и шест советници на граѓаните. Тие треба да ја одразуваат различноста на луѓето со миграциско потекло во заедницата. Роберт ...

Read More »