Македонци – Свет

Успешна приказна на гинелоготот д-р Арта Војника од Дебар преку Скопје до ОАЕ

Дебранката, доктор Арта Војника, специјалист гинеколог, која и тука во Македонија важеше за успешен професионалец во својата струка, стана медицински директор на Специјалистички центар во Корфакан, Обединети Арапски Емирати. Ова е уште една потврда за вредните дебрани,кои, каде и да се раштркани низ светот ја потврдуваат нивната способност и пожртвуваност. Центарот се наоѓа во Корфакан, град со над 40.000 жители ...

Read More »

Македонската носија од долгореканскиот крај претставена во Италија (ФОТО)

На 24.02.2019 година во Италија, во општината Валдобиадене, асоцијата Comunita macedone di Valdobbiadene, на овогодинешниот карневал гордо ја претстави традиционално македонската носија од долнореканскиот крај, со многубројно учество. Во кои учество земаа и македонските зурли и тапани.

Read More »

Лидерот на ММДЧП Николов до ВМРО-ДПМНЕ: Треба да има еден став за името

Лидерот на Македонското движење за меѓународна соработка (ММДЧП) Бил Николов апелира македонската опозиција да има само еден став за името на државата. До ВМРО единствен став за спорот за името што треба да го имате е: Нема да го смениме и нема да преговараме за нашето име. Името е универзално загарантирано право. Точка. Стоп за принудното менување на името. Дипломатските ...

Read More »

ММДЧП: Ги информира членките на Обединетите Наци дека Македонија не го смени своето име

Нелегитимниот премиер Зоран Заев да ја измами меѓународната заедница и да ја убеди дека Македонија го сменила своето име, и покрај тоа што Претседателот Ѓорге Иванов не го потпиша нелегалниот и со сила наметнат документ за менување на името на Република Македонија. Македонија не го смени своето име. Членот 75 од македонскиот Устав јасно вели дека секој закон мора да ...

Read More »

Делегација на Македонската заедница во Малта предводена од претседателот Максимилијан Казаков минатата недела оствари средба со претседателката на Малта

Делегација на Македонската заедница во Малта предводена од претседателот Максимилијан Казаков минатата недела оствари средба со претседателката на Малта госпоѓа Мари Луиз Колеиро Прека. Делегација на Македонската заедница во Малта оствари срдечен прием кај претседателката на Малта, а на средбата ја запознале госпоѓа Мари Луиз Колеиро Прека за актуелната политичка состојба во Македонија и етноцитот на којшто е изложен Македонскиот ...

Read More »

Македонската заедница во Хунза во Пакистан изразува огорченост од промената на името на државата Македонија и идентитетот на Македонската нација

Македонската заедница во Хунза во Пакистан изразува огорченост од промената на името на државата Македонија и идентитетот на Македонската нација. Претседателот на Светскиот Македонски Конгрес – Хунза, Ирфан Карим во врска со промена на името на државата Македонија и идентитетот на Македонската нација за СМК-Австралија изјави: Не се согласувам со каква било промена на името, идентитетот, етничката припадност, културата или ...

Read More »

Николов: Не смеете да менувате име кое не е ваше

Не смеете да менувате име кое не е ваше. Корумпираните македонски политичари не се сопственици на името Македонија. Нашето име Македонија им припаѓа на сите Македонци од распарчената Македонија. Името си го чувавме илјадници години – и тоа име е Македонија пишува Бил Николов, претседател на Македонското меѓународно движење за човекови права од Канада.

Read More »

15 години од доделувањето на првиот македонски орден Solem Imperii Macedoniae на Роберт Бадинтер

Македонскиот амбасадор Неговата екселенција Јордан Плевнеш (во средината) го инаугурира Роберт Бадинтер (лево) за македонски сенатор со орденот Solem Imperii Macedoniae (мак.Сонце на македонската империја) во присуство на Џон Тодоровски (десно), шеф на мисијата на Светскиот македонски конгрес при ЕУ во Брисел. Архива на Светскиот македонски конгрес, 28. јануари 2004 година, Hôtel du Louvre Пред точно 15 години, на 28. ...

Read More »