Македонци – Свет

Претставници на македонските иселенеци во Германија имаа средба во македонската амбасада

Претставници на македонските иселенеци во Германија имаа средба во македонската амбасада која, по тој повод, на Фејсбук објави соопштение: Средба во Амбасадата во насока на поврзување на претставници на организации на македонската дијаспора во Германија од македонска и албанска етничка припадност и дискусија и размена на идеи за можностите за вмрежување, потенцијалот за идна соработка за заеднички проекти во иднина ...

Read More »

MMДЧП пред Европскиот суд за човекови права почнува постапки за ослободување на македонските политички затвореници

Македонското меѓународно движење за човекови права покрена неколку процеси пред Европскиот Суд за Човекови Права, конкретнo со цел: да се обезбеди итно ослободување на македонските политички затвореници уапсени од режимот на СДС/ДУИ во Мaкедонија; да се понуди итна медицинска помош која досега режимот им ја ускрати на неколкумина од политичките затвореници кои имаат итна медицинска потреба; да се повика на ...

Read More »

Почина Јанко Томов Македнски активист во Австралија

На 11 февруари 2022 година  во Бризбеин, Австралија почина Македонецот Јанко Томов, кој беше познат и признат во македонската заедница на петтиот континент. Тој  беше посветен на македонските прашања и македонската кауза.. Живееше во Австралија, а со својте пишани дела беше бранител на Македонија и македонска вистина. Јанко Томов беше роден во Струмица, на 4 мај 1938 година, а во ...

Read More »

150 години од раѓањето на Смиле Војданов

Под исклучително ниски температури и со почитување на мерките за претпазливост од ковид-19, денес на градските гробишта Пери Маунт Парк во градот Понтијак во сојузната држава Мичиген со пригодна свеченост беше одбележан јубилејот 150 години од раѓањето на илинденскиот војвода, член на Македонската револуционерна организација и долгогодишен деец во македонското национално движење во татковината и во иселеништвото – Смиле Војданов. ...

Read More »

Македонското меѓународно движење за човекови права ги повикува европратениците да побараат да се стави крај на анти Македонските политики на ЕУ и НАТО

Многу европски политичари ја осудија Бугарија поради нејзините се поголеми барања насочени против Македонија, и во нив гледаат кршење на најосновните човекови права на Македонците. Бугарија бара Македонија да си ја измени својата историја и да продолжи да го редефинира македонскиот национален идентитет – а ова го условува со блокада на македонското членство во ЕУ. Воедно, Бугарија продолжува да го ...

Read More »

Цела област во Романија се вика Македонија постои 6 векови

Македонија ја има во Романија, поточно една цела област- шума го носи тоа име, специјално заштитена област на многу ретки птици кои се среќаваат само таму и никаде на светот. Лоцирана е во западнот дел на земјата, во административната територија на округот Јudețului Timiș- Тимиш. Природното богатство е на територијата на градот Цајова, непосредна близина на националниот пат. Фантастичната и ...

Read More »

Претставници на Централен совет на Македонците во Германија и Македонски клуб „Илинден“ од Хановер- Лацен оствариа средба со Македонскиот амбасадор во Берлин 

На 28 декември (вторник) во просториите на Амбасадата во Берлин Амбасадорот Рамадан Назифи во придружба на колеги дипломати одржаа средба со претставници на здружението „Централен совет на Македонците во Германија / Zentralrat der Makedonen in Deutschland“ (https://zentralratdermakedonen.de/) – претседателот Роберт Кленкоски и заменик-претседателот Горан Николоски и претставници на здружението Македонски клуб „Илинден“ од Хановер- Лацен https://ilinden.de/  предводени од претседателот Живко Лазаров. Во ...

Read More »

Централниот совет на Македонците во Германија стана дел од Државниот советодавен совет за интеграција и миграција

Комесарот за интеграција и миграција на Берлинскиот Сенат го додаде Централниот совет на Македонците на јавната листа на 21 декември 2021 година, откако ги исполнивме сите законски услови. Со вклучувањето во списокот, Централниот совет на Македонците добива право да предлага кандидати за  окружните комитети за учество и интеграција во канцеларијата на соодветното околиско собрание. Во 2022 година, со нашиот глас, ...

Read More »

Управниот одбор на Централниот совет на Македонците во Германија оствари средба со Македонскиот амбасадор, Назифи во Берлин

Денеска во просториите на македонската амбасада претседателот Роберт Кленкоски и заменик претседателот Горан Николоски се сретнаа со македонскиот амбасадор Рамадан Назифи. „Имавме пријатна средба со амбасадорот. Откако г-дин Назифи се претстави себеси и неговите најблиски соработници, го запознавмe и со активностите на Централниот совет, кој е активен во македонската заедница во Германија од 2019 година“, вели Кленкоски. „Разговаравме многу отворено ...

Read More »

Меѓународно движење за човекови права од Канада со акција пријави анти-македонска омраза

Дали сте биле изложени на анти-македонска омраза? За жал, одговорот е да. Сите Македонци биле изложени на омраза. Но, Македонското Меѓународно Движење за Човекови Права е тука да реагира. Пријавете ни вакви случаи веднаш. Намерното ширење омраза е незаконско дело за кое може кривично да се одговара. Кога омразата е насочена кон други етнички групи, јавноста со право ја осудува и ...

Read More »