Македонци – Свет

Промовирани две книги од Славе Катин во Торонто

Во организација на Литературното друштво „Браќа Миладиновци“ од Торонто, Канада, промовирани се делата „Семејството Видиновски“ и „Македонците во светот“ од  Славе Катин. Монографијата „Семејството Видиновски“ е во издание на  „Македонска искра“ од Скопје, а излезе од печат во 2020 година. На македонски и на англиски јазик се опфатени текстови за  иселениците Рада и Борис Видиноски од Торонто. Рецензенти на делото ...

Read More »

Чествување за загинатите Македонци во Првата светска војна под француско знаме

Коломбел/Кантло, Нормандија, Франција 11 ноември 2021 Денеска Франција на државно ниво го одбележа денот кога беше означено примирјето и победата на Сојузниците над Германија во Првата светска војна. Примирјето кое стапи во сила во Париз и овој историски датум е познат под називот „во 11 часот на 11 ден од 11 месец„ во 1918 година кој ден се смета за ...

Read More »

Бугарија има рок од 30 дена да го признае македонското малцинство

Прашањето на македонското малцинство и 16-те пресуди на ЕСЧП што треба да ги спроведе Бугарија добија и точна временска одредница, односно до 11 декември Бугарија мора да го признае и да му ги овозможи сите права на многубројното македонско малцинство или ќе биде исклучена од Советот на Европа. Со тоа е испратена јасна порака до официјална Софија дека не може ...

Read More »

Македонското меѓународно движење за човекови права ги повикува сите земји – членки на Обединетите Нации да преземат итни мерки во одбрана на човековите права на Македонците

Меѓународните договори за човекови права, наведени подолу, бараат од земјите потписнички веднаш да застанат во одбрана на Македонија и на Македонците – особено против бруталното кршење на човековите права кое го врши режимот на Заев, експоненцијалниот раст на злосторства од омраза против Македонците низ Балканот, и главниот поттикнувач на кршењето на нашите човекови права – шокантното принудно преименување на Македонија ...

Read More »

Македонското меѓународно движење за човекови права се заблагодари на Европската слободна алијанса за поддршката за Македонците во Бугарија и Грција

Европската Слободна Алијанса (ЕФА) продолжува со својата силна поддршка за човековите права на Македонците. На своето Генерало Собрание што се одржа меѓу 14 и 16 октомври 2021 година во Брисел, ЕФА ја објави следната декларација. ЕФА ја разобличи систематската дискриминација на Македонците во Бугарија и Грција, и ги посочи протоколите на самата Европска Унија во кои се бара да се ...

Read More »

Една канадска партија не нападна, другите не оставија на цедило

„Така ве признава канадската Влада“ Не не поставена како тоа што сме, туку како што ни велат да бидеме – врз основа на политички одлуки чија цел е да се задоволат интересите на земји кои сакаат нас да не нема. Овој цитат е од пратеникот на Либералната Партија Роб Олифант, кој вака реагираше пред група Македонци кои протестираа затоа што ...

Read More »

Георгиј Маленков: Македонскиот потомок кој речиси две години беше на чело на СССР

Г.М. Маленков/Валентин Соболев /TASS Името на Георгиј Маленков е малку позната на македонската јавност. Но имено тој е потомок на македонскиот дворјанин Максимилијан Маленков (потомок на познатиот охридски свештенички род Маленкови) и на Анастасија Шемјакина. Токму овој човек за кусо време ќе го предводи СССР по смртта на Јосиф Висарионович. Сталин почина на 5 март 1953 година, а еден од ...

Read More »

Градоначалничката на Вашингтон го прогласи Илинден за Ден на македонското наследство во Вашингтон

Мјуриел Баузар, градоначалничката на Вашингтон во честитката по повод македонскиот празник Илинден го спореди овој празник со борбата за државност на Вашингтон и повторно го прогласи Илинден за Ден на македонското наследство во Вашингтон. „Додека денес Обединетата македонска дијаспора и македонско-американската заедница го одбележуваат Илинденското востание од 1903 година, бунт во потрага по слободна, независна и суверена Македонија; Додека македонската ...

Read More »

Почина од компликации од Ковид 19 Отец Методиј од Македонија Игумен во Валаамскиот манастир во Русија 

Архимандритот Методиј, од Валаамскиот манастир на Руската Црква, ја изгуби битката со Ковид 19. Валаамскиот манастир соопшти дека Отец Методиј почина. Само што добивме информација дека драгиот и сакан архимандрит Методиј преминал кај Бога. Упокој ја, Господи, душата на новозаветниот слуга Твој, нашиот собрат Отец Методиј, прости му ги сите волни и неволни прегрешенија и подари му царство небесно!, напиша Валаамскиот ...

Read More »

ОМО „Илинден“-Пирин од ЕУ бара официјално да го отвори проблемот со македонското малцинство во Бугарија

Донесено од 10-та Национална конференција на ОМО „Илинден“-Пирин Во врска со дискриминацијата на која е подложено македонското малцинство во Бугарија и блокирањето од страна на Република Бугарија на членството на Македонија во Европската унија Македонското малцинство, во минатото беше официјално признато во Република Бугарија и имаше право да го изучува македонскиот јазик и историја, имаше свои театри и организации. Но, ...

Read More »