Македонци

Јован Шкемби официално избран за советник во Советот на Општина Поградец и претставник во Советот на Округот на Корча

Членот на партијата Македонска алијанса за европска интеграција, Јован Шкемби со давање свечена заклетва на седницата на Советот на Општина Подградец и официјално е нов член на Советот на Општина Поградец. Исто така, Советот на Општина Подградец го избра Јован Шкемби за претставник на Советот на Општина Подградец во Советот на Округот на Корча. Советот на Округот на Корча го ...

Read More »

Македонското друштво “Илинден“-Тирана бара од властите на Република Албанија да го прогласат бугарскиот државјанин Виктор Стојанов за персона нон грата

Во време на актуелен попис, одредени бугарски лица слободно се шетаат по градовите и селата населени со македонско население низ Република Албанија, со единствена цел да се присилуваат да се изјаснуваат како Бугари. За таквата активност на бугарските емисари јавно зборуваат Македонците, негодувајќи на говорот на омраза кои тие лица ги користат кон Македонците, како и користењето на децата како ...

Read More »

Никола Ѓурѓај, Претседател на Македонското друштво “Илинден“-Тирана гостина на емисијата „Стадион“ на Канал 77 (ВИДЕО)

Уцена на терен од страна на бугарската држава се случува во моментов меѓу македонското население во Албанија, додека се спроведува Пописот. Македонското население, кое изминатите години има земено бугарски пасоши од економски причини за работа во Европската унија, се соочува со закани дека ќе им бидат одземени пасошите, доколку на овој попис не се запишат како Бугари, вели во емисијата ...

Read More »

Maкедонците во Албанија едногласни: Бугари во Албанија нема

Денеска во Пустец се оствари средба меѓу поранешниот градоначалник на општина Пустец Едмонд Темелко, кандидатот за градоначалник на таа општина на последните локални избори Панди Јани, македонските активисти во Република Албанија Спиро Малевски, Светко Китани, свештеникот Алексо Темелко, Доне Донев од Македонија и Тони Ордановски од Холандија. Додаваат дека гостите Ордановски и Калпачки Германиа подариле книги за првиот македонски претседател ...

Read More »

Марковски: Потребно е да се исправи екстремниот дисбаланс во образованието на Македонците во Албанија

Кога говориме за македонскиот јазик и култура во албански контекст потребно е да имаме во предвид неколку значајни компаративни факти кои ќе ни овозможат полесно да дојдеме до саканиот одговор, рече амбасадорот на Република Македонија,  Данчо Марковски зборувајќи во однос на перспективите на македонскиот јазик и култура на меѓународен собир на тема „Перспективите на странските јазици и култура во албанскиот ...

Read More »

Во Тирана промовирано албанското издание на книгата за Македонците – Нашинци од Мери Стојанова

Во организација на македонската амбасада и албанскиот Институт за меѓународни студии во Тирана денеска беше промовирано албанското издание на книгата „Етнографија и антропологија на Македонците ‘Нашинци’ од македонско – албанското пограничје“ од Мери Стојанова. Книгата има повеќестрано значење и претставува своевиден водич во која се содржани повеќе елементи кои кај читателот прават целосна слика за месното македонско население. На промоцијата ...

Read More »

Македонско друштво “Илинден“-Тирана го честита Eвропскиот ден на јазиците со честитка до Македонците

Македонско друштво “Илинден“-Тирана по повод одбележувањето на 26 септември, ден на европските јазици, упати честитка до сите Македонци, кои како што наведуваат, каде и да се, со порака да го зачуваат мајчиниот јазик, бидејќи, како што посочуваат, тоа е најголемото обележје на националниот идентитет, но и да научат и други јазици, затоа што тоа е алатка за стекнување поголемо меѓукултурно ...

Read More »

Централниот cовет на Македонците во Германија на сите Македонци им го честита Eвропскиот ден на јазиците

Централниот совет на Македонците во Германија по повод одбележувањето на 26-ти септември, Европскиот ден на јазиците, упати честитка до сите Македонци со порака да го зачуваат македонскиот како мајчин јазик, бидејќи, како што посочува, тоа е најголемото обележје на националниот идентитет, но и да научат и други јазици, зашто тоа е алатка за стекнување поголемо меѓукултурно разбирање. Европскиот ден на јазиците ...

Read More »

По националност сме Македонци. Какви Бугари, во Албанија ниту имало, ниту има, велат Македонците во Албанија

Нас Македонците во Албанија ништо не може да не поколеба на пописот да се изјасниме она што сме, а за Бугари тоа е само идеја која попусто ја пропагираат бугарските власти и здруженија, порачуваат Македонците во Албанија. По националност сме Македонци. Какви Бугари, во Албанија ниту имало, ниту има. Нема никаков проблем, кога попишувачите ќе дојдат и ќе не прашаат ...

Read More »

Сојузот на Македонците со исламска религија ги повикува Македонците во Албанија да се попишат тоа што се-Македонци

Сојузот на Македонците со исламска религија ги повика граѓаните на Албанија, Македонци по етничка припадност а муслимани по верска припадност да не потклекнуваат под никаква закана и да се изјаснат тоа што се – Македонци. Ги повикуваме нашите сонародници во Албанија на пописот кој е во тек да не дозволат никој, ама никој и по ниедна цена да им ја ...

Read More »