Македонци

Македонско друштво “Илинден”-Тирана бара итно граничниот премин Џепиште – Требиште областа Голо Брдо да работи 24 часа

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”- Огранок Голо Брдо бара од Влада на Албанија граничниот премин Џепиште – Требиште во областа Голо Брдо кој беше отворен во мај 2013 година. Владите на Македонија и Албнија на заедничката седница одржена во Поградец на 15 декември 2017 година донесоја одлука граничниот премин Џепиште -Требиште да работи 24 часа уште не работи. ...

Read More »

Неколкупати поголема фреквенција на граничниот премин Џепиште – Требиште минатата година

Неколкупати поголема фреквенција на граничниот премин Џепиште – Требиште областа Голо Брдо минатата година. Според статистиката на македонското министерство за внатрешни работи за влез и излез на граничниот премин Џепиште – Требиште за влез се регистрирани 1.455 македонски државјани, а на излез 1.500. Од друга страна, на овој премин, бројот на странски државјани е неколкупати поголем. Бројот на странски државјани ...

Read More »

Македонско друштво “Илинден“-Тирана во соработка со ракометниот клуб “Енхалон“ од Струга донираа новогодишни пакетчиња за Македончињата во Требиште, Голо Брдо

Македонско друштво “Илинден“-Тирана во соработка со Ракометниот клуб “Енхалон“ од Струга и поддршка од Хуманитарна организација “Свети Спас” од Скопје, Македонија се реализираше заедничка донација во Требиште областа Голо Брдо. Посебно здоволство е што за Македончињата во Админстративната единица Требиште во областа Голо Брдо се донираа 50 новогодишни пакетчиња во соработка со ракометен клуб “Енхалон“ од Струга, Админстративната единица Требиште, ...

Read More »

Македонците во Албанија го одбележуваат Христовото раѓање – Божик

Македонците во Албанија каде и да живеат, достоинствено, како што и му доликува го одбележуваат Христовото раѓање – Божик. Тие присуствуваа на светите литургии одржани во божјите храмови а онаму каде што се во помал број и немаат постојан свештеник, ги посетија црвите и запалија свеќи за здравје, честитајќи си го празникот со зборовите Христос се роди – навистина се ...

Read More »

Честитка по повод Божик упати Македонско друштво “Илинден“-Тирана до поглаварот на МПЦ-ОА и до сите верници 

По повод Христовото раѓање – Божик, македонското друштво “Илинден“-Тирана упати честитка до поглаварот на МПЦ-ОА, неговото блаженство архиепископ охридски и македонски г.г.Стефан  и до сите верници.        Дозволете ми во мое лично име, од името на друштвото и на сите Македонците во Република Албанија, Вам лично и членовите на светиот архиерејски Синод, на преподобното монаштво и свештенство како и на сите православни ...

Read More »

Македонски весник “Илинден” ви посакува Среќна Нова 2023

Почитувани читатели на Македонски весник “Илинден”, редакцијата на Македонски весник “Илинден”, Ви ја честита Новата 2023 година и ви посакува добро здравје, радости и успеси во наредните 365 дена. Почитувани, Ви благодараме на довербата која ни ја дадовте како на одговорен, непристрасен и објективен медиум кој информира и анализира преку својата новинарска екипа за сите случувања во државата и пошироко, ...

Read More »

Ќе се реставрирa Пештерската црква Св.Богородица и ќе има осветлување на островот Мал Град (ФОТО + ВИДЕО)

Регионалната дирекција за национална култура од Корча ќе ја реставрира црквата Света Богородица, на островот Мал Град, кај Пустец, Мала Преспа ќе има санација на панорамската патека и осветлување на островот Мал Град. Проектот е дизајниран од тимот на регионалната дирекција за национална култура од Корча и ќе се реализира со финансиска поддршка на Европската Унија, Министерството за култура на Албанија и Министерството за култура Македонија ...

Read More »

Васил Јанкула Македонец од Мала Преспа подели пакетчиња во Државно училиште за деца и младинци со оштетен вид “Димитар Влахов” во Скопје

Македонскиот и преспанскиот херој Васил Јанкула подели пакетчиња во Државно училиште за деца и младинци со оштетен вид “Димитар Влахов” во Скопје Васил Јанкула прокоментира: Кога ќе сретнеш некој да неможе да оди, подај му ја раката. Со помош на твојата рака ќе прооди. Кога ќе сретнеш човек да не гледа, примеси му го светотво дланките со зборови. Опиши му се што има околку него, така ќе прогледи. ...

Read More »

Васил Јанкула во родното село Туминец, Мала Преспа подели новогодишни пакетчиња за децата

Македонскиот и преспанскиот херој Васил Јанкула организираше акција за собирање на новогодишни пакетчиња за децата во родно цело Туминец во Мала Преспа. При неговиот престој беа поделени новогодишни пакетчиња на децата, кои беа сплотени, а срцата преплавени со љубов. Васил Јанкула прокоментира: „Ако душата ти е голема, покажи ја, не ја стегај. Денес бев целосно исполнет, го посетив мојот роден ...

Read More »