Македонци

Годишната Македонска средба во Горно Крчиште ќе се одржи на 27 мај 2023

На 27 мај 2023 година, сабота, со почеток во 9 часот, во село Горно Крчиште областа Полени, Маќелара, Република Албанија, ќе се одржи годишната Македонска средба по повод големиот Христиански празник Спасовден кај црквата Свети Спас која датира од 1232 година и е споменик на културата, каде ке има богослужба на македонски јазик. Македонско друштво “Илинден”-Тирана ги кани сите добронамерници, сите ...

Read More »

Елтон Зепај од Требиштe областа Голо Брдо победник на купот  борење “Голо Брдо 2023 година”

Пред неколку дена борачот Елтон Зепај, од Требиштe областа Голо Брдо кој живее во Драч и работи во Обединетото Кралство, го освои 10-тиот традиционален куп на борење. Овој прекрасен машки спорт кој се одвива во природа се одржа традиционално во Големо Острени, областа Голо Брдо. Настанот спонзориран од Боречкото друштво „Голо Брдо“ со водачот, професорот Рази Рама и од општина ...

Read More »

Градот Елванген во Германија по 52 пат го слави Денот на Свети Методиј

Денес во чест на Денот на Семакедонските и сесловенските просветители солунските браќа Свети Кирил и Методиј – Македонците, во малото германско гратче Елванген беше одбележан Свети Методиј. Делегација на Македонската заедница во Германија ја продолжи традицијата на одбележувањето, со полагање свежо цвеќе на спомен плочата во замокот каде што Свети Методиј бил заточен во обидот да се спречи во неговата ...

Read More »

Иницијативата на Македонскотo друштво “Илинден”-Тирана добива нови чекори за повторно да се отвори Лекторат по македонски јазик во Тирана

Иницијативата на Македонскоto друштво “Илинден”-Тирана добива нови чекори за повторно да се отвори Лекторат по македонски јазик на Факултетот за странски јазици при Универзитетот во Тирана, по заложбите на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (МСМЈЛК при УКИМ), веќе се забрзува, со сигурни чекори. Интерес, подготвеност и подадена рака за вложување ...

Read More »

Македонците во Грција: Сега на панаѓурите и веселбите нема да слушнеш ништо друго освен македонски песни и ора

Македонците во Грција, видливо ослободени и поттикнати од позитивните промени во Грција во однос на малцинските прашања, повеќе години наназад се насочени кон охрабрување и поттикнување на активности за негувањето на духовното и фолклорното наследство меѓу новите, помлади генерации, пишува „Рацин.мк“ во третиот дел од серијалот „Три дена во Лерин и Мала Преспа“. Сега е променето. Сега на панаѓурите и веселбите што ...

Read More »

Изложба „Градски костими“ во музејот на Стерјо Спасе во албанското село Глобочани

По повод 18 Мај – Меѓународниот ден на музеите, вчера во музејот на Стерјо Спасе во село Глобочани, општина Пустец беше поставена изложбата „Градски костими“, чиј автор е Наде Геневска Брачиќ, етнолог советник. Изложбата е реализирана во рамки на проектот „SMART4YOU2″ а во соработка на НУ „Завод и музеј“ – Битола и Директоратот за културно наследство – Корча, како дел ...

Read More »

Се одржа традиционалниот куп во борење “Голо Брдо 2023 година” во село Големо Острени 

На 20.05.2022 во село Големо Острени областа Голо Брдо се одржа традиционалниот куп во борење “Голо Брдо 2023 година”. Настанот беше поддржан од страна на Општина Булќиза во тесна соработка со Здружението за борење Голо Брдо. Манифестацијата помина во прекрасна атмосфера со традиционални Македонски песни и ора од областа Голо Брдо, првак на купот е Елтон Зепај од село Требиште, ...

Read More »

Во Белград отворена манифестацијата „Денови на македонската култура“

Манифестацијата „Денови на македонската култура“ беше отворена во Белград со изложбата на слики „Очите гледаат сè“ на авторката Гордана Јаневска, во галеријата „Никола Радошевиќ“. На отворањето на изложбата, што ќе трае до 21 мај, пригодни обраќања и поздравни зборови имаа Зорица Митровиќ, претседател на македонското друштво во Белград „Македониум“ и Синиша Новески, скулптор и уметнички директор на фестивалот „Деновите на ...

Read More »

Македонско друштво “Илинден”-Тирана осум години рамноправен член на Федералната унија на европските националности

Македонско друштво “Илинден“-Тирана, пред осум години беше примено во Федералната унија на европските националности (ФУЕН) највисоката малцинска организација во Европа. Македонско друштво “Илинден”-Тирана стана рамноправен член на Федералната унија на европските националности (ФУЕН) во конгресот што се одржа на 15.05.2015 година во Комотини, во Република Грција, во организија на Федерацијата на западно тракиски Турци во Европа, Здружение на дипломирани студенти ...

Read More »