Македонци

За пописот на населението, изборите за национален совет и Македонците во Србија

Каде и да сме, да знаеме кои сме. Изјаснете се слободно за својата национална припадност На 01.Октомври оваа година започна Пописот на населението, домаќинствата и становите 2022 во Србија. Резултатите од пописот се важни за секоја заедница, па така и за нашата македонска заедница во Србија. Едно е што ние мислиме и велиме дека не има многу повеќе, и се ...

Read More »

Европратениците повторно ќе расправаат за нерегистрираните здруженија на Македонците во Бугарија

На јануарската сесија на Парламентарното заседание на Советот на Европа, европските пратеници повторно ќе расправаат за прашањето за регистрација на здруженијата на Македонците во Бугарија, дознава МКД.мк. Ова следува по последната конечна пресуда на Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) против Бугарија од 28 мај 2020 година, во врска со одбивањето на државата да го регистрира здружението „Македонски клуб за ...

Read More »

Министерот за правда Никола Тупанчески оствари средба Васил Стејровски, Претседател на Македонската алијанса за европска интеграција

Министерот за правда Никола Тупанчески за време на работната посета на Албанија се сретна со Васил Стејровски, Претседател на Македонската алијанса за европска интеграција. На средбата се разговараше за правата на македонското национално малцинство во Република Албанија. Беа отворени повеќе прашања за унапредување на статусот на Македонците во албанското општество, како и за начините врз основа на кои Република Македонија ...

Read More »

Честитка од Централниот совет на Македонците во Германија по повод 11 Октомври – Денот на народното востание

Централниот совет на Македонците во Германија на сите граѓани на Македонија и на Македонците ширум светот им го честита државниот празник 11 октомври, Денот на народното востание на македонскиот народ. На овој ден пред точно 81 години, македонскиот народ се крена на вооружено востание против фашистичкиот окупатор, востание со кое отпочна сенародната борба за слободна Македонија. Со својата вооружена борба, ...

Read More »

Честитка од Македонското друштво “Илинден“-Тирана по повод 11 Октомври – Денот на народното востание

Македонското друштво “Илинден“-Тирана  упати честитка по повод 11 Октомври-Денот на народното востание Со голема почит кон загинатите борци, народни херои и дејци и на сите што ги дале своите животи во НОБ и Револуцијата, сите кои се втемелија во државноста и она што се нарекува независна и суверена Македонија, давајќи го најдрагото, својот живот, во името на Македонско друштво “Илинден“-Тирана ...

Read More »

Во село Студенo, областа Голо Брдо е поставено инсталацијата во центарот на селото со името на селото

Во село Студенo, aдминстративната единица Стеблево областа Голо Брдо е поставено инсталацијата со името на селото во центарот на селото како место за пријавување. Македонците од село Студенo, барат да се зголеми вниманието од страна на aдминстративната единица Стеблево и Националниот парк Шербеник – Јабланица за промоција на туризмот во овој регион.

Read More »

Ора Њуз: Жителите на Голо Брдо бараат инвестиции од Владата (ВИДЕО)

Жителите на областа Голо Брдо на границата со Македонија се чувствуваат заборавени и напуштени од албанската влада. Состојбата на патот, мостот на Черенец-Требиште, според нив, е доказ за недостиг на внимание, што доведува до напуштање на руралните средини, стои во прилогот на албанската телевизија Ора Њуз. Ваква е состојбата на патот, мостот на Черенец-Требиште, на границата помеѓу Албанија и Македонија. ...

Read More »

Претседателот на македонско друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај му ја врачи Благодарницата ”Илинден” на Лорант Винце, претседател на Федералната унија на европските националности

  Претседателот на македонско друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај во рамките на ФУЕН Конгресот во Берлин му ја врачи Благодарницата ”Илинден” на Лорант Винце, претседател на Федералната унија на европските националности. “Огромна чест ми беше во името на Македонското друштво “Илинден”-Тирана и во името на Македонско национално малциство во Република Албанија лично да му ја предадам на г-дин Лорант Винце, претседател ...

Read More »

Претседателот на македонско друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај му ја врачи почесната награда “Илинден” на Халит Хабип Оглу, претседател на Федерацијата на Турците од Западна Тракија во Европа и потпреседател на ФУЕН

Претседателот на македонското друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај, во рамките на ФУЕН Конгресот во Берлин на г-дин Халит Хабип Оглу, претседател на Федерацијата на Турците од Западна Тракија во Европа и потпреседател на Федералната унија на европските националности му ја врачи почесната награда “Илинден”. “Огромна чест ми беше во името на Македонското друштво “Илинден”-Тирана и во името на Македонско национално малциство во ...

Read More »

Претседателот на македонско друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај му ја врачи Благодарницата ”Илинден” на Матиц Гермовшек Жнидаршич, координаторот на работна група на словенски малцинства (АГСМ) при ФУЕН

Претседателот на македонско друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај во рамките на ФУЕН Конгресот во Берлин му ја врачи Благодарницата ”Илинден” на г-дин Матиц Гермовшек Жнидаршич, координаторот на работна група на словенски малцинства (АГСМ) при Федералната унија на европските националности (ФУЕН) Огромна чест ми беше во името на Македонското друштво “Илинден”-Тирана и во името на Македонско национално малциство во Република Албанија лично ...

Read More »