Македонци

Преговорите за името со Грција се закана за опстанокот на Македонија

Честитки за Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) за успешно започнатата кампања „Нашето име е Македонија“, која вклучува билборди во Скопје, Битола, Тетово, а наскоро и други градови во Македонија, со понатамошно додавање на реклами на телевизија, радио, во весници и на интернет. Целосно го поддржуваме повикот на ММДЧП за итно запирање на преговорите за името со Грција. Членот ...

Read More »

Мајсторите Македонци од Мала Преспа ги извршиа градежните работи во храмот “Свети Апостол и Евангелист Лука“ во Виница

Вчера во Виница во присуство на голем број православни верници од Виница и соседните општини, се освети новоизградениот православен храм “Свети Апостол и Евангелист Лука“. Со светата архиерејска литургија чиноначалствуваше архиепископот г.г. Стефан во сослужение со митрополитите г. Иларион и г. Агатангел. Ден пред денешното осветување, на празникот “Света првомаченичка рамноапостолка Текла Икониска“, вечерна и света архиерејска литургија богослужеше митрополитот ...

Read More »

Македонското друштво “Мост на пријателство“ на Фестивалот на културите во Италија

Во провинцијата Тревицо (Trevizo), во градот Пјеве ди Солиго (Pieve di Soligo) од пред две години формирано е Македонското друштво “Мост на пријателство“ (Ponte dell`amicizia) со цел зачувување и афирмација на македонската култура, традиции и обичаи, како и на Македонскиот јазик. Во Македонското друштво “Мост на пријателство“ членуваат околу 50 членови. Во рамките на Фестивалот на културите, наречен “Мојата земја“ ...

Read More »

Македонците во областа Гора без електрична енергија од снегот

Како резултат на врнежи од снег и ниски температура, општините Шиштавец и Запот областа Гора , целосно се бес електрична енергија, додека руралните патишта помеѓу селата во општините Запот и Шиштавец се блокирани. Снежното невреме кое ја зафати Албанија отсече повеќе региони и остави без струја повеќе општини во северниот дел од земјата.

Read More »

Партијата “Единствена горанска партија” со кандидатска листа на локални избори во Косово

На локалните избори во Косово, што ќе се одржат на 22 октомври, со своја кандидатска листа ќе учествува и партијата „Единствена горанска партија“. На кандидатската листа на нашата партија се наоѓаат 16 кандидати, од разни делови на целата област Гора и кандидат за Градоначалник на општина Драгаш Адмир Шола. На листата се млади и вредни луѓе, кои се залагаат за ...

Read More »

Леринскиот Суд одби да го регистриа Домот на македонската култура

Судот во Лерин по третпат одби да го регистрира Домот на македонската култура со седиште во овој град. Ова и покрај пресудата на Судот во Стразбур, кој уште во 2015 година по вторпат оцени дека Грција го прекршува членот 11 од Конвенцијата за човекови права, а се однесува на слободата на здружување. Тогаш Судот одлучи дека Грција треба да им исплати компензација од 10.000 ...

Read More »

Македонците во областа Гора со подобра инфраструктура

Почна асфалтирањето на локални улици што ги поврзува селата во бласата Гора. Инвестицијата ќе овозможи поврзување на Македонците од областа Гора. Оваа инвестиција е од буџетот на Владата на Албанија.  што ќе Асфалтирањетого ке го олесни животот на жителите на областа Гора, ке го зголеми развојот на областа Гора и ке го зголеми бројот на туристите за да видат природните убавини во областа ...

Read More »

Помен за загинати Македонци мобилизирани во српската војска за првата светска војна

Здружението на Македонците од Браничевскиот округ “Македонија“ со седиште во Пожаревац, на 7 октомври 2017 година, сабота, во соработка со општина Костолац, и месните заедници Света Петка и Стари Костолац организира традиционално чествување за Македонците од Вториот Вардарски Баталјон мобилизирани во Српската војска за време на Првата Светска Војна 1914-1918 година, загинати на 6 октомври 1915 година во битка со ...

Read More »

Областа Преспа во првата светска низ објектиовот на Француските фотографи ( 2 дел)

Сликано на крајната јужна точка од Малото Преспанско Езеро, во близина на селото Трен за време на маршот на Французите од Горица (Корча) до Лерин. Јануари 1917 Генералот Сал со своите соработници. Сликано на 2 Февруари 1917 во близина на селото Шулин за време на маршот на Французите од Драч до Битола. Слика од рушената црква во село Герман, сликана ...

Read More »

Во Албанија живеат еднствено Македонци 

  Во просториите на албанскиот законодавен дом одржана е јавна расправа околу Нацрт- законот за заштита на малциствата,на која учествувал шефот на дипломатијата Дитмир Бушати, како и претставници на малцинставата чие постоење се признава со овој документ. На јавната дебата прсуствувал и претставник на здружението за бугарско-албанско пријателство. „Бугарија бара малцинство во Албанија, но против ваквите тврдења не беше само ...

Read More »