Tag Archives: данчо марковски

Македонскиот амбасадор во Тирана, Марковски учествуваше на тркалезната маса во која се дискутираше за претседавањето на Албанија во Советот за безбедност

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски денеска учествуваше на тркалезната маса во која се дискутираше за претседавањето на Албанија во Советот за безбедност односна тема на дискусија беше: „𝐀𝐥𝐛𝐚𝐧𝐢𝐚 𝐦𝐞𝐦𝐛𝐞𝐫 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐔𝐍 𝐒𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐭𝐲 𝐂𝐨𝐮𝐧𝐜𝐢𝐥: 𝐭𝐡𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐬 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐨𝐧’𝐬 𝐜𝐨𝐮𝐧𝐭𝐫𝐢𝐞𝐬 𝐨𝐧 𝐭𝐨𝐩𝐢𝐜𝐬 𝐨𝐟 𝐜𝐨𝐦𝐦𝐨𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐞𝐬𝐭“, која беше организирана од Албанскиот институт за меѓународни студии (AIIS) во соработка со фондацијата ...

Read More »

Македонскиот амбасадорот Марковски се сретна со новиот шпански амбасадор во Тирана

Во рамки на својата работна агенда Марковски остварува средби со многу свои колеги. Согласно правилата на протоколот, кои се однесуваат на вообичаеното дипломатско претставување на ново дојдените шефови на дипломатските мисии, во амбасадата на Македонија, амбасадорот Данчо Марковски го прими ново именуваниот амбасадор на Шпанија во Тирана, Алваро Ренедо, информираа од амбасадата. Се додава дека разговорот бил искористен за меѓусебно ...

Read More »

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски оствари средба со амбасадорката на САД, Јури Ким

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски, оствари средба со амбасадорката на САД во Албанија, Јури Ким, информираа од Амбасадата. Разговорот беше искористен за меѓусебно информирање за актуелните состојби во регионот на Западен Балкан, во светло на последните случувања, предизвикани со воената агресија врз Украина. Амбасадорката Ким беше информирана за досегашните активности на Владата на Македонија во насока на преземањето на ...

Read More »

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски во работна посета на РИКО

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски, денеска оствари работна средба во седиштето на меѓународната регионална организација, РИКО (RYCО), информираа од амбасадата. Средбата со генералниот секретар Алберт Хани, претставник од Македонија, и одговорните лица за проектите, искористена за непосредно информирање со активностите со коишто се промовира духот на соработка и заедништво меѓу младите во регионот на Западен Балкан, стои во објавата ...

Read More »

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски се сретна со чешкиот амбасадор 

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски, денеска оствари работна средба со новиот амбасадор на Чешката Република, во Албанија, Карел Урбан, информираа од амбасадата. -На средбата разменети се мислења за состојбите во регионот и перспективите на земјите од Западен Балкан. Амбасадорот Марковски го информираше чешкиот колега за новиот пристап во разговорите на Македонија со Бугарија, во светло на постепено градење доверба ...

Read More »

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски се сретна со Комесарот за заштита од дискриминација Роберт Гајда 

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски оствари работна средба со Комесарот за заштита од дискриминација Роберт Гајда во просторите на Комесарот за заштита од дискриминација Комесарот Гајда го информираше Македонскиот амбасадорот Марковски за активностите на Комесарот за заштита од дискриминација за заштита на човековите права и борбата против дискриминацијата, особено со фокус на национаните малцинството во Албанија.

Read More »

Македонскиот амбасадор, Данчо Марковски побарал од министерот Бледи Чучи граничниот премин Џепиште – Требиште, областа Голо Брдо да фунционира 24 час

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски, вчера попладне оствари работна средба со албанскиот министер за внатрешни работи Бледи Чучи, информираа од амбасадата. На средбата беше потврдена добрата соработка помеѓу министерства за внатрешни работи на двете земји,  како и заложбата за натамошно проширување на соработката на повеќе полиња, а со цел заштита на мирот и безбедноста на нашите граѓани, додаваат од амбасадата. Двајцата ...

Read More »

Македонскиот амбасадор оствари работна средба со Словенскиот, Хрватскиот и Српскиот амбасадор во Тирана

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски, во просторите на македонската амбасада  денеска оствари работна средба со Петер Јапељ, амбасадор на Словенија, Златко Крамариќ, амбасадор на Хрватскa и Слободан Вукчевиќ амбасадор на Србија во Тирана. На средбата разговарано е за повеќе прашања од интерес на четрите земји и народа. Дипломатите се договориле во идина почесто да се среќаваат со цел реализација на ...

Read More »

Mакедонскиот aмбасадор во Тирана, Данчо Марковски се сретна со претседателот на Советот на албански амбасадори 

Во рамки на активностите од сферата на јавната дипломатија, македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски, оствари средба со поранешниот амбасадор Бесник Мустафај, претседател на граѓанското здружение Совет на албански амбасадори во Тирана, информираа од амбасадата. Разговорот беше искористен за размена на информации околу статусот на здружението, неговите активности, можностите за соработка, но и компаративно согледување со нашите две здруженија, дипломатскиот ...

Read More »

Македонскиот aмбасадор Марковски во посета на албанскиот национален театар за опера и балет

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски, денеска беше во посета на Националниот театар за опера и балет на Република Албанија, информираа од амбасадата. Марковски имаше срдечна средба со директорката  Зана Чела а потоа во нејзина придружба ја разгледа оваа значајна установа од областа на културата. Целта на средбата беше размена на мислења и идеи за соработка на оперските куќи на двете земји, ...

Read More »