Tag Archives: Македонија

Претседателот на Република Македонија, Иванов освари средба со министерот за надворешни работи на Литванија

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов денеска го прими министерот за надворешни работи на Република Литванија, г. Линас Линкевичиус. На средбата беше заемно констатирано дека односите меѓу двете земји се традиционално добри и пријателски, со чести средби и континуиран политички дијалог. Двајцата соговорници разменија мислења околу можностите за развој на билатералната соработка меѓу Република Македонија и Република Литванија, како ...

Read More »

Македонија потпиша договор со Косово за реципрочно признавање на возачките дозволи 

Министерот за внатрешни работи на Република Македонија, Оливер Спасовски и министерот а внатрешни работи на Република Косово Екрем Мустафа, денеска во Приштина потпишаа Договор за реципрочно признавање на возачките дозволи меѓу Македонија и Косово и Меморандум за соработка од областа на внатрешната контрола. Денеска, на оваа заедничка средба, заокруживме едно поглавје од целокупниот процес на воспоставување правна рамка како услов за ...

Read More »

Шехтански: Кога Македонците иселеници ќе се вратат, тогаш ќе има мотив за Македонска национална држава

Адвокатот Ванчо Шехтански, кој воедно е и политичар и претседател на политичката партија ТМРО на својот профил на Фејсбук напиша дека кога Македонците иселеници ќе се вратат во Македонија, тогаш ќе има желба и мотив за Македонска национална држава. „Кога Македонците иселеници ширум светот, ќе си се вратат заедно со своите внуци, кога ќе си ги откупат имотите што повеќето ...

Read More »

Мирка Гинова: „Јас сум Македонка“ рекла пред да умре, првата жена стрелана во Граѓанската војна во Грција

„Јас сум Македонка и сум горда на тоа. Не убив никого, но се борам еден ден Грција да стане слободна татковина за сите Грци и Македонци. И ние, Македонците да бидеме слободни, да го зборуваме својот мајчин јазик, да имаме свои училишта, да нема повеќе затвори и рициново масло. Може ќе ме стрелате, но не се плашам“, рекла во 1946 ...

Read More »

Меѓународен проект помеѓу хрватските и македонските училишта

Меѓународен проект на Загребската жупанија, во која се вклучени четири школи од Хрватска како и хрватски здруженија и школи од  Македонија, ќе се одржи од 02. до 05.мај 2019 година. Со овој меѓународен проект предвидена е соработка помеѓу хрватските и македоските институции. Во текот на четиридневната средба ќе се одржат ликовни работилници на различни места во Македонија за учениците од ...

Read More »

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов освари средба со претседателот на Собранието на Црна Гора

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов освари средба со претседателот на Собранието на Црна Гора, г. Иван Брајовиќ. Двајцата соговорници изразија задоволство од севкупните билатерални односи и одличниот политички дијалог на сите нивоа меѓу двете држави. Заемна констатација на средбата беше дека меѓу Република Македонија и Црна Гора нема отворени прашања и дека двете земји се посветени на идентични ...

Read More »

Јабланица ќе стане национален парк

На 116. седница на Владата ан Република Македонија беше прифатена информацијата за поддршка на иницијативата за прогласување на Јабланица за национален парк. Иницијативата е од месните заедници на подрачјето на планината Јабланица, како и од невладиниот сектор, а е прифатена и од градоначалниците на општините Струга и Вевчани. Првиот чекор е изработка на студија за валоризација или ревалоризација на природните ...

Read More »

Николов: Зошто не ја заштитите мојата етничка група од омраза?

Целиот мој живот сум го осудувал расизмот. Од кога помнам за себе бев активист за човекови права. Се згрозувам кога некого дискриминираат врз основа на неговото етничко потекло. Во исто време, низ текот на целиот мој живот, и јас самиот бев дискриминирам поради мојата етничка припадност. Сега, ја барам вашата помош. Ќе ми помогнете ли? Не, веројатно нема. Скроо да ...

Read More »

Во село Јанче, Маврово – Ростуше се одржа трета средба за подготовката за заеднички туристички пакети помеѓу Македонија и Албанија

Последниот заеднички состанок на работната група за изработка на рамка за заеднички туристички пакети се одржа во село Јанче, Маврово Ростуше, Република Македонија во комплекс Tuto, исто така член на мрежата на СТЕП. Ова пат, учесниците беа од двете страни на границата, каде што ги претставија меѓусебно повеќе конкретни можности кои произлегоа од првите две средби. Работната група на Елбасан ги ...

Read More »

Политички консултации помеѓу Министерствата за надворешни работи на Република Македонија и Украина

На 22 јануари 2019 година во Киев беа одржани политички консултации помеѓу Министерствата за надворешни работи на Република Македонија и Украина, предводени од државниот секретар на Министерството за надворешни работи на Република Македонија, Виктор Димовски и заменик-министерот за надворешни работи на Украина, Васил Боднар. Димовски и Боднар изразија заемно задоволство од позитивниот тренд и динамиката на билатералните односи и го ...

Read More »