Tag Archives: Македонскиот амбасадор во Тирана

Македонскиот амбасадор во Тирана, Марковски учествуваше на тркалезната маса во која се дискутираше за претседавањето на Албанија во Советот за безбедност

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски денеска учествуваше на тркалезната маса во која се дискутираше за претседавањето на Албанија во Советот за безбедност односна тема на дискусија беше: „𝐀𝐥𝐛𝐚𝐧𝐢𝐚 𝐦𝐞𝐦𝐛𝐞𝐫 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐔𝐍 𝐒𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐭𝐲 𝐂𝐨𝐮𝐧𝐜𝐢𝐥: 𝐭𝐡𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐬 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐨𝐧’𝐬 𝐜𝐨𝐮𝐧𝐭𝐫𝐢𝐞𝐬 𝐨𝐧 𝐭𝐨𝐩𝐢𝐜𝐬 𝐨𝐟 𝐜𝐨𝐦𝐦𝐨𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐞𝐬𝐭“, која беше организирана од Албанскиот институт за меѓународни студии (AIIS) во соработка со фондацијата ...

Read More »

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски оствари средба со амбасадорката на САД, Јури Ким

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски, оствари средба со амбасадорката на САД во Албанија, Јури Ким, информираа од Амбасадата. Разговорот беше искористен за меѓусебно информирање за актуелните состојби во регионот на Западен Балкан, во светло на последните случувања, предизвикани со воената агресија врз Украина. Амбасадорката Ким беше информирана за досегашните активности на Владата на Македонија во насока на преземањето на ...

Read More »

Македонскиот амбасадор, Данчо Марковски побарал од министерот Бледи Чучи граничниот премин Џепиште – Требиште, областа Голо Брдо да фунционира 24 час

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски, вчера попладне оствари работна средба со албанскиот министер за внатрешни работи Бледи Чучи, информираа од амбасадата. На средбата беше потврдена добрата соработка помеѓу министерства за внатрешни работи на двете земји,  како и заложбата за натамошно проширување на соработката на повеќе полиња, а со цел заштита на мирот и безбедноста на нашите граѓани, додаваат од амбасадата. Двајцата ...

Read More »

Македонскиот амбасадор оствари работна средба со Словенскиот, Хрватскиот и Српскиот амбасадор во Тирана

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски, во просторите на македонската амбасада  денеска оствари работна средба со Петер Јапељ, амбасадор на Словенија, Златко Крамариќ, амбасадор на Хрватскa и Слободан Вукчевиќ амбасадор на Србија во Тирана. На средбата разговарано е за повеќе прашања од интерес на четрите земји и народа. Дипломатите се договориле во идина почесто да се среќаваат со цел реализација на ...

Read More »

Mакедонскиот aмбасадор во Тирана, Данчо Марковски се сретна со претседателот на Советот на албански амбасадори 

Во рамки на активностите од сферата на јавната дипломатија, македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски, оствари средба со поранешниот амбасадор Бесник Мустафај, претседател на граѓанското здружение Совет на албански амбасадори во Тирана, информираа од амбасадата. Разговорот беше искористен за размена на информации околу статусот на здружението, неговите активности, можностите за соработка, но и компаративно согледување со нашите две здруженија, дипломатскиот ...

Read More »

Македонскиот aмбасадор Марковски во посета на албанскиот национален театар за опера и балет

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски, денеска беше во посета на Националниот театар за опера и балет на Република Албанија, информираа од амбасадата. Марковски имаше срдечна средба со директорката  Зана Чела а потоа во нејзина придружба ја разгледа оваа значајна установа од областа на културата. Целта на средбата беше размена на мислења и идеи за соработка на оперските куќи на двете земји, ...

Read More »

Македонскиот амбасадор Данчо Марковски оствари работна средба со градоначалникот на Општина Пустец, Пали Колефски

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски, во просторите на македонската амбасада во Тирана  денеска оствари работна средба со градоначалникот на Општина Пустец, Пали Колефски. На средбата се разменети мислења за актуелните проблеми на Македонците во областа Мала Преспа. Договорени натамошни активности од сферата на образованието, културата, како и прашања поврзани со проекти за Македонците во областа Мала Преспа. На средбата, многу ...

Read More »

Македонскиот амбасадор Данчо Марковски оствари средба со новиот колега Српски амбасадор во Тирана, Слободан Вукчевич

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски, во просторите на македонската амбасада во Тирана  денеска оствари средба со неговиот колега Српски амбасадор во Тирана, Слободан Вукчевич. На средбата разговарано е за повеќе прашања од интерес на двете земји и народа. Двајцата допломати се договориле во идина почесто да се среќаваат со цел реализација на активности од заеднички интерес.

Read More »

Македонскиот амбасадор во Тирана, Марковски оствари средба со заменик министерот за Надворешни и Европа работи на Албанија, Таре 

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски, оствари средба со заменик министерот за Надворешни и Европа работ на Република Албанија, Агрон Таре. На средбата беа разменети мислења и идеи за натамошно продлабочување и надградување на билатералната соработка помеѓу Република Македонија и Република Албанија. Двајцата допломати се договориле во идина почесто да се среќаваат со цел реализација на активности од заеднички интерес.

Read More »

Македонскиот амбасадор Данчо Марковски го следи гласањето во Општина Пустец 

Македонскиот амбасадор во Република Албанија, Данчо Марковски, следи процесот на гласање во Општина Пустец областа Мала Преспа која е дел од изборната единица Корча, за парламентарните избори што денска се одржуват во Албанија. Текот на гласањето го следат набљудувачи на ОБСЕ/ОДИХР, на ЕУ и на САД. Македонскиот амбасадор Марковски, посака мирни и демократски избори.

Read More »