Tag Archives: Македонци во Албанија

Општина Пустец, Мала Преспа без аптека (ВИДЕО)

Општина Пустец, Мала Преспа е составена од 9 села, загрижувачки e проблемот за Македонците во Општина Пустец, немање аптека. Овој е голем проблем посочуват жителите на Општина Пустец. Општина Пустец бара помош од државата за да се реши овој долгогодишен проблем. Апелите се уште погласни поради тоа што од страна на државните институци нема никаква реакција за проблемот на жителите. ...

Read More »

Стерјовски преку собраниската говорница ја запозна албанската јавност за Конгрсот на МАЕИ (ВИДЕО)

Пратеникот од редовите на македонската партија, Македонска алијанса за европска интегрција (МАЕИ), Васил Стерјовски на денешната пленарна седница, упати забелешка за тоа дека, со исклучок на неколу портали, „за жал ни еден друг медиум во Албанија не информирал за третиот конгрес на МАЕИ“. Затоа ја користам можноста што ми се дава преку говорницата на Парламентот, како претседател на партијата, да ...

Read More »

Македонска алијанса за европска интеграција на иборен Конгрес изгласа резолуција за унапредување на положбата и правата и слободите на Македонците во Албанија

Македонска алијанса за европска интеграција на 7 септември 2019 година во салата УНЕСКО на Националниот Историски Музеј во Тирана одржа Третиот изборен Конгрес изгласа резолуција за унапредување на положбата и правата и слободите на Македонците во Република Албанија. (1) Македонците во Република Албанија го почитуваат територијалниот интегритет и суверенитет на Република Албанија и неповредливоста на нејзините граници. (2) Македонците во ...

Read More »

Ѓурѓај му ја врачи почесната награда “Илинден” на Архимандрит Партениј

Претседателот на македонското друштво “Илинден” со седиште во Тирана, Никола Ѓурѓај беше во посета на Бигорски манастир и на игуменот Архимандрит Партениј лично му ј врачи почесната награда”Илинден”. Огромна чест ми беше што токму пред патронот на овој познат божји храм, Отсекувањето на чесната глава на неговиот славен патрон и небесен застапник, великиот пророк, претеча и крстител Господов Јован да ...

Read More »

Честитка од Македонско друштво „Илинден“-Tирана за 8-ми септември денот на независноста на Република Македонија

Македонско друштво “Илинден“-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо ви го честитаме 8-ми септември денот на независноста на Република Македонија. Да е вечен да го почитуваме и славиме овој голем ден – стои во честитката потпишана од претседателот на друштвото Никола Ѓурѓај и претседателот на разгранокот за Голо Брдо Или Халилај.

Read More »

Васил Стерјовски нов лидер на Македонска алијанса за европска иднина во Албанија

Нов лидер на единствената македонска партија во Албанија, Македонска алијанса за европска иднина, МАЕИ, од денеска е Васил Стерјовски. Едногласна одлука за тоа донесоа делегатите на третиот конгрес на партијата одржан во просториите на Националниот историски музеј во Тирана. Триесет и седум годишниот докторант на Институтот за национална историја во Скопје до сега ја обавуваше функцијата генерален секретар на партијата. ...

Read More »

Делата на познатиот Македонски зограф Дичо Зограф се чуват во Национален историски музеј во Тиранa (ФОТО)

Дичо Зограф, уметник, чудотворец, најпознат македонски зограф и претставници на Мијачката школа мајстор на иконописот, автор чии импресивни дела ќе станат парадигма за генерации зографи на пошироките балкански простори. Веројатно и ова не е доволно за да се искаже големината на Димитрија Крстев(ич), познат како Дичо Зографот, човекот кој направи пресврт на еден илјадагодишен период и означи почеток на сосема ...

Read More »

Изборен конгрес на Македонска алијанса за европска интеграција – МАЕИ

На 7 септември 2019 година во Тирана ќе се одржи Изборен конгрес на македонска партија во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција. Конгресот, како што информираат од Македонска алијанса за европска интеграција треба да избере претседател за наредниот четиригодишен мандат, Централен комитет и да донесе Резолуција за унапредување на положбата и правата и слободите на Македонците во Република Албанија. Членовите ...

Read More »

Општина Пустец без противпожарна кола (ВИДЕО)

Општина Пустец, Мала Преспа е составена од 9 села, загрижувачки e проблемот за Македонците во Општина Пустец, немање на противпожарна кола и објект за продивпожарна стнаица. Овој е голем проблем посочува Пали Колефски градоначалник на Општина Пустец. Општина Пустец бара помош од државата за да се реши овој долгогодишен проблем. Апелите се уште погласни поради тоа што од страна на ...

Read More »

Македонска алијанса за европска интеграција побара од министрите за внатрешни работи на Македонија и Албанија граничниот премин Џепиште-Требиште да работи 24 часа

На иницијатива и како потреба на етничките Македонци во Албанија, застапувани од Македонска алијанса за европска интеграција, во Пустец, се сретнаа министрите за внатрешни работи на Република Албанија, Сандер Лешај и на Република Македонија, Оливер Спасовски. Домаќин на работната средбата беше градоначалникот на општина Пустец, Пали Колевски ,а учествуваа и македонскиот заменик – министер за внатрешни работи, Агим Нухиу, како и ...

Read More »