Tag Archives: Македонци во Албанија

При реконструкција на старото школо што ќе биде претворено во музеј за Стерјо Спасе е пронајдена графика од 1913 година

Во селото Глобочани, општина Пустец почна реализацијата на проектот за реконструкција и уредување на старата училишна зграда, која во иднина ќе биде музеј на познатиот писател со македонско потекло Стерјо Спасе, кој е родум од ова малопреспанско село. При реализацијата на проектот за реконструкција старата училишна зграда, убаво изненадувања на ѕидовите на првиот кат на зградата излезе на виделина графика, го покажува својот изглед ...

Read More »

Градоначалникот на Општина Пустец, Пали Колефски оствари средба со градоначалникот на Општина Кавадарци Митко Јанчев

Делегација на Општина Пустец, Мала Преспа, предводена од градоначалникот на Општина Пустец, Пали Колефски, денеска оствари средба со градоначалникот на Општина Кавадарци Митко Јанчев. На средбада беа разменети мислења и искуства околу аплицирањето во Европските фондови, можности за прекугранична заедничка соработка, инвестирања и слично. Оваа заедничка средба претставува темел за понатамошната меѓусебна соработка во иднина меѓу Општина Пустец и Општина Кавадарци .

Read More »

Стерјо Спасе ќе добие музеј во родното село Глобочани, Мала Преспа

Во селото Глобочани, општина Пустец почна реализацијата на проектот за реконструкција и уредување на старата училишна зграда,која во иднина ќе биде музеј на познатиот албански писател со македонско потекло Стерјо Спасе,кој е родум од ова малопреспанско село. Благодарение на големата поддршка од Европската унија и преку проектот SMART CUL TOUR старата училишна зграда во која се школувал Стерјо Спасе, еден ...

Read More »

Премиерот Зоран Заев ја поздрави реализацијата со европски фондови на реконструкција на старото школо што ќе биде претворена во музеј за Стерјо Спасе и реконструкција на инфраструктурата во археолошкиот локалитет Хераклеа

Премиерот Зоран Заев на својот Фејсбук профил ја поздрави реализацијата на прекуграничен проект кој вклучува реконструкција на старото школо во село Глобочани, Мала Преспа ќе биде претворена во музеј за Стерјо Спасе и реконструкција на инфраструктурата во археолошкиот локалитет Хераклеа во Битола. Убаво е чувството кога со европски фондови се реализираат ветувањата дадени на Македонците од Пустец. Заштитата на културното ...

Read More »

УНИЦЕФ донираше средства за хигена за учениците и посиромашни семејства во Општина Пустец 

Канцеларијата на УНИЦЕФ во Тирана распредели пакети со средства за одржување на хигиената за учениците од основните и средното училиште,како и градинките во општина Пустец. Со оваа хумантарна помош се опфатени и неколку семејства,кои се во најнеповолна социо – економска положба. Распределни се 234 пакети со срества за одржување на хигиена,што секако е дојбредојдена помош за учениците но и посромашните ...

Read More »

Општина Пустец ја подобрува каналската мрежа за одводнување (ФОТО)

Во земјоделството каде каналската мрежа за одводнување е од витално значење, Општина Пустец областа Мала Преспа интервенираат во подобрување на каналите за наводнување во областа Мала Преспа. Санација  се состоеше во чистење на вегетација, тампонирање и бетонирање. Чистењето на каналската мрежа за одводнување се спроведува според проектот што е изработен од Општина Пустец. Во Мала Преспа живеат околу 5 700 жители, сите од македонско етничко потекло ...

Read More »

Стерјовски јавно го кажа незадоволството на малцинствата во Албанија од новиот изборен законик 

Пратеникот од Македонска алијанса за европска интеграцја, МАЕИ во албанскиот парламент, Васил Стерјовски, на денешната пленарна седница, од име на малцинствата го изнесе незадоволството и разочарувањето од фактот што власта не го слушна нивниот глас при донесувањето на новиот изборен законик,во кој бараа загарантирана застапеност во законодавниот дом. Го пренесувам, огромното разочарување на претставниците на малцинствата во нашата земја: Македонци, ...

Read More »

Македонско друштво „Илинден“-Тирана најостра осуда за одлука на Бугарскиот Парламент

  Македонско друштво „Илинден“-Тирана ја смета за провокација во континуитет, вчерашната одлука на Бугарскиот Парламент за преименување на 24 Мај од “Ден на словенската писменост“ во “Ден на бугарската писменост“ со барање до Европската Унија “кирилицата да биде призната како бугарска азбука“! Тоа е провокација, не само кон Македонија туку и кон останатие држави со население со словенски корени. Македонско ...

Read More »

Наставникот по историја, Спасе Терпо го направи првиот етнографски музеј во Пустец (ВИДЕО)

Македонското материјално наследство од селата во областа Мала Преспа, кои се наоѓаат на албанска територија е исклучително богато. Тоа, воедно сведочи за историјата и традицијата на македонското население од овие преспански села. Тоа што локалните власти не го направија со децени, го направи наставникот по историја од училиштето во Пустец, Спасе Терпо. За да го осмисли и реализира својот проект, ...

Read More »

Македонско друштво „Илинден“-Тирана апелира за помош за операција на Васил Јанкула, преспанскиот херој 

Вклучувајќи се во акцијата, Македонско друштво „Илинден“-Тирана, упати апел секој кој колку може да донира средства за операција на Васил Јанкула, кој поради неговата храброст и покрај болеста, познат е како преспански херој. Васил Јанкула (29), Македонец од Албанија роден е во селото Туминец, Мала Преспа. Боледува од церебрална парализа поради породилна траума по време на породувањето и од таму ...

Read More »