Tag Archives: Македонци во Албанија

Македонска алијанса за европска интеграција побара од ИНСТАТ и Мала Преспа да биде опфатена со продолжениот рок за попис

Единствената македонска партија во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, денеска достави барање до Институтот за статистика, ИНСТАТ, пописот на населението да се продолжи и за подрачјето на Мала Преспа. Доставивме барање до ИНСТАТ од причина што добар дел од жителите се сезонски работници во Македонија и Грција, поради што, сè уште не се контактирани од попишувачите. Се надеваме ...

Read More »

Претседателот на Владата на Македонија, Димитар Ковачевски, денеска во Тирана оствари средба со претставници на Македонското национално малцинство во Албанија

Претседателот на Владата на Република Македонија, Димитар Ковачевски, денеска во Тирана, Албанија оствари средба со претставници на Македонското национално малцинство во Република Албанија и разговараа за Македонците во Мала Преспа, Тирана, Голо Брдо и Гора. На средбата покрај премиерот Ковачевски, присуствуваа и вицепремиерот за евроинтеграции Бојан Маричиќ, како и Данчо Марковски, амбасадор на Република Македонија во Република Албанија. Премиерот Ковачевски ...

Read More »

Македонска фолклорна група од Преспа настапи пред учесниците во Самитот на Берлинскиот процес во Тирана (ВИДЕО)

Во Тирана се одржува Самитот на лидерите на Берлинскиот процес, на кој учествуваат лидерите на земјите учеснички во овој процеs. Премиерот на Република Албанија, Еди Рама, ги пречека лидерите и другите функционери кои учествуваат на Самитот во Тирана, а работите ќе продолжат на две сесии. На Самитот, што се одржува во просториите на Пирамидата во Тирана, учествуваат лидерите на Европската ...

Read More »

Заштитете ги Македонците во Албанија од бугарска сгресија

Срамно е ова што се случува во Преспа во врска со пописот на населението. Преспа, област генерално заборавена од сите влади, (иако е една од најубавите области на Албанија) стана вест во медиумите и порталите. За некои тоа е сериозна вест, за многу други е претставена на комичен начин, како две држави се судираат за едно малцинство. На подрачјето на ...

Read More »

Жителите на Голо Брдо со гордост велат дека зборуваат на македонски јазик, вели Дијана Петровска по своето истражување во областа Голо Брдо (ВИДЕО)

Јазикот на кој зборуваат е македонски, гордо кажуваат жителите на областа Голо Брдо во Албанија, што и научно се поткрепува преку истражувањето на Дијана Петровска, доктор по хуманистички науки. За време на посетата на неколку села, во кои иселувањето е поради постојан општествено-политички и економски притисок, во разговорите со мештаните, Петровска заклучува дека дијалектите одлично се сочувани. Нивниот говор се ...

Read More »

Македонска Ера Трета донираше училишен инвентар за средното училиште Трајан Ѓорѓиовски и Митре Колевски во Пустец 

Македонска Ера Трета / Македонски Независни Листи беше во посета на Македонците во Мала Преспа во Општина Пустец. Целта на посетата беше реализација на донација за средното училиште Трајан Ѓорѓиовски и Митре Колевски во село Пустец во форма на училишен инвентар. Претседателот на Македонска Ера Трета / Македонски Независни Листа Горан Тасковски заедно со делегацијата беа пречекани од страна на ...

Read More »

Промоција на првиот том “Собрани дела“ на Спасе Мазенковски

Македонска алијанса за европска интеграција, по повод 70 години од раѓањето на Спасе Мазенковски и 11 Октомври – Денот на востанието на Македонскиот народ, во своите простории во Пустец организира промоција на првиот том “Собрани дела“ на Спасе Мазенковски кои за првпат се објавуваат на македонски јазик. Издавач на книгата е печатницата “Менора”, а промотор на книгата беше проф.д-р Катерина ...

Read More »

Николоски пред Совет на Европа – Радев и Јотова спроведуваат екстремна политика на национално негирање кон Македонците во Македонија, Албанија и Бугарија (ВИДЕО) 

Во извештајот е правилно напишано дека за да се спротивставиме на овие предизвици за основните вредности што Советот на Европа има за цел да ги поддржува, извештајот повикува на зајакнато придржување кон основните вредности. Ова вклучува зајакнување на законодавството за спротивставување на екстремно десничарскиот екстремизам, подобрување на образованието и медиумската писменост и борба против онлајн радикализацијата. Во Нацрт-резолуцијата се нагласува ...

Read More »

Кристо Пинко од село Врбник се декларирал Македонец во Австралија во 1928 година 

Мигрантот Кристо Пинко, роден 1904 година во село Врбник, Општина Девол, Албанија е регистриран како македонeц пo националност. Австралиските власти на неговиот формулар додаваат „албански“. Тој вели дека неговите родители, родени некаде во 19 век, биле Македонци. Пинко пристигнал во Австралија во 1928 година. Овие документи од Национални архиви на Австралија ги откри новинарот Саша Узунов, Македонец од Австралија

Read More »