Tag Archives: Македонци во Албанија

Васил Стерјовски оствари официјална средба со министерот за правда на Македонија Бојан Маричиќ 

Денеска во Тирана во просториите на Парламентот на Албанија, Васил Стерјовски имаше официална средба со министерот за правда на Македонија Бојан Маричиќ. На средбата беа присутни заменик-министерот за правда Агим Нухиу и Македонскиот Амбасадорот во Тирана, Данчо Марковски. На средбата се разговараше за добрите меѓудржавни односи меѓу Албанија и Македонија, за потребата од 24-часовно работење на граничниот премин Џепиште-Требиште, во областа Голо ...

Read More »

Во село Шулин, Мала Преспа поставен 12 метарски Крст

Во делот на Преспа кој се наоѓа во Република Албанија, во неколку села живее православно македонско население. Низ вековите нивната православна вера и вербата во Бога го одржало населението да ги издржи и најголемите предизвици. Во овој предел тајно била практикувана верата дури и во време кога во енверова Албанија било забрането секакво верско делување. Во режимот на Енвер Хоџа ...

Read More »

Никола Ѓурѓај избран за член на албанскиот Национален совет за граѓанско општество

Македонците во Албанија за првпат добија свој член во Националниот совет за граѓанско општество, институција формирана од Владата на премиерот Еди Рама во 2015 година. По гласањето што беше спроведено онлајн најголема поддршка доби Никола Ѓурѓај, претседател на Македонското друштво „Илинден“-Тирана, кој е и единствен претставник од редовите на малцинствата.  Посебна благодарност до сите организации и поединци  кои гласаа за мене и ...

Read More »

Стерјовски побара повеќе средства за РТШ за да се формира редакција на македонски и на другите малцинства

На денешната пленарна седница на албанскиот парламент, пратеникот од Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, Васил Стерјовски побара од Владата финансиски да ја подржи државната телевизија, со цел да се формираат редакции на малцинствата, вклучувајќи ја и редакцијата на македонски јазик. Потсети дека според законот „За заштита на националните малцинства во Република Албанија“, пред речси четири години, албанската државна радио-телевизија ...

Read More »