Албанија

Илир Мета добитник на наградата „Странски политичар за 2018“

Претседателот Илир Мета е добитник на признанието „Светски политичар за 2018“ што ја доделува фондацијата „Foedus“. Признанието му се доделува за „ Промоција и зацврстување на односите и пријателството меѓу Албанија и Италија“. На гала свеченоста одржана во Рим под мотото „Еден дар за една насмевка“, претседателот на фондацијата Марио Бакини  врачувајќи му ја наградата на Мета, рече дека ова ...

Read More »

Улогата на граѓанските организации на Балканот

Економските проблеми на Балканските земји починаа да се наоѓаат меѓу најтештите прашања за владите од регионот. Граѓаните на Балканските земји кои со националистички реторики  во врска со политичките  проблеми долги години се осудени да живеат во услови на низок просперитет, како да се подготвени да ја прекинат својата поддршка на секоја влада која не е успешна на економски план. Меѓутоа, владите во ...

Read More »

Заменичката на генералниот секретар на НАТО на посета во Тирана

Заменичката на генералниот секретар на НАТО, Роуз Готемелер престојува во Тирана за време на посетата се сретна со премиерот Еди Рама, министерот за Европа и надворешни работи, Дитмир Бушати и министерката за одбрана, Олта Џачка, координација на оваа посета лично е задолжен албанскиот амбасадор во НАТО, Вишо Ајази Лика, кој претходно беше прв албански разузнавач. Тој веќе неколку дена е во ...

Read More »

Мета не го потпиша законот за буџет за 2019 година

Претседателот Илир Мета не го потпиша Законот за буџет за 2019 година и попладнево го врати до Собранието на повторно разгледување. Во образложението се наведува дека буџетот треба да обезбеди простор за исполнување на студентските барања. “Претседателот на Републиката, Илир Мета, следејќи ја внимателно најновата политичка ситуација во земјата, поздравувајќи го широкиот јавен консензус за барањата на студентите, кои од ...

Read More »

Масовни студентски протести во Албанија

На масовните студентски протести во Тирана и повеќе градови низ Албанија, денеска им се приклучија и средношколците. Илјадници млади со албански, американски и знамиња на ЕУ и бројни транспаренти во нивните раце ги преполнија улиците во Тирана. По минувањето на веќе познатата рута тие се стационираа пред зградата на Министерството за образование, фрлајќи кон неа со јајца. Владата и објектот ...

Read More »

10 декември Меѓународниот ден на човековите права

  Универзалната декларација за човекови права е акт усвоен од Генералното собрание на ОН на 10 декември 1948 година, во Париз. Денес, нејзиното историско значење претставува инспирација за одбележувањето на човековите права ширум светот. Декларацијата е создадена во периодот после Втората светска војна  и означува прво глобално изразување на основни права на сите човечки суштества. Декларацијата се состои од 30 ...

Read More »

Претседателот на Албанскиот парламент во посета на Македонија

Претседателот на Парламентот на Република Албанија, Грамоз Ручи утре ќе престојува во посета на Собранието на Република Македонија. Ручи утре ќе се сретне и со Пратеничката група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Албанија и ќе даде изјава за медиумите.

Read More »

Засилено обезбедување на Еди Рама по заканите по неговиот живот

Засилено е обезбедувањето околу домот на премиер Еди Рама и ограненичено му е движењето во јавноста, по јавно упатената закана од мајката на Констандинос Кацифас дека ќе ја одмазди крвта на синот. Мајката на Кацифас, кој беше убиен во престрелка со полицијата, на 40-дневниот помен одржан вчера во родното село Буларат, пред гробот на синот вети дека ќе одмазди. Ќе ...

Read More »

Студентските протести се помасовни во Албанија

Повеке илјади студенти заедно со своите родители и роднини од Тирана, Корча, Елбасан, Драч и Скадар денеска го продолжија протестот во Тирана барајќи од Владата на Еди Рама да ги исполни сите барања на студентите. Министерката за образование, Линдита Никола денеска се обиде да разговара со студентите но тие одбија да имаат контакт со неа, нагласувајки протоа дека нема преговори ...

Read More »

Албанија: Масовни студентски протести (ВИДЕО)

Студентските протести во Албанија денеска покрај Тирана се проширија и во Драч, Елбасан и Корча. Денешните протести ги карактеризира и зголемената масовност на студенти од речиси сите државни факултети. Делови  од центаrот на Тирана неколку часови беа целосно блокирани. И покрај тоа што министерството за образование го обезбедуваат голем број на припадници на полицијата, сепак до овој момент нема судири помеѓу ...

Read More »