Албанија

Албанија ќе набавува турски дронови „Бајрактар”

Во Владата во Тирана, претставници на албанското Министерство за одбрана и турската компанија „Бајрактар” потпишаа договор за првите три беспилотни летала, од повеќето што Албанија планира да ги набави. На потпишувањето присуствуваше и премиерот Еди Рама, кој рече дека станува збор за „највисоката технологија за летање за воени, полициски и цивилни мисии”. Тој додаде дека договорот е постигнат благодарение на ...

Read More »

Албанија ќе гради центар за цивилна заштита од 30 милиони евра

Албанската Влада донесе одлука за воспоставување систем за цивилна заштита, за што ќе потроши 30 милиони евра, кредит обезбеден од Италија. Министерот за одбрана Нико Пелеши информираше дека е предвидено да се изгради центар за цивилна одбрана, од кој дел ќе бидат оперативни сали поврзани со центарот, изградба на објекти за пребарување и спасување, набавка на опрема за природни непогоди, ...

Read More »

„Волшебна“ Тирана за Божик и Нова Година (ФОТО)

Тирана е едно од најатрактивните места за празниците на крајот на годината, плоштадот Ѓерѓ Кастриоти – Скендербег е вистинско чудо. Осветлувањето на плоштадот во секој агол е совршено поставеншто го потврдуваат и фотографиите од „плоштадот под светилки“, Тирана го привлекува сечие внимание и никого не остава рамнодушен на нејзината Божикно и Новогодшно бајка.  

Read More »

Албанија во 2023 година ќе претседава со Енергетската заедница

Вицепремиерка и министерката за инфраструктура и енергетика Белинда Балуку, во рамки на официјалната посета на Виена, оствари средба со Кадри Симсон, еврокомесар за енергетика и Артур Лорковски, директор на Секретаријатот на Енергетската заедница. Како што пренесува албанската државна агенција АТА, Балуку на сребата оценила дека следната година ќе биде одлучувачка во однос на посветеноста на Западен Балкан да ги одобри ...

Read More »

Започнаа градежните работи на патот Елбасан – Ќафасан дел од Коридорот 8

По потребните подготвителни активности, почнаа градежните работи за реконструкција и проширување на патниот правец граничен премин Ќафасан, на албанско-македонската граница до градот Елбасан. Според директорот на Агенцијата за државни патишта Ервис Бербери, работите на овој патен правец ќе се одвиваат во три фази, поради високиот трошок во државниот буџет, додека во моментов се започнати работите на делницата Фуш Лабинот-Мирак. Започнаа ...

Read More »

Патот Елбасан – Ќафасан ќе биде со четири ленти (ВИДЕО)

Проширувањето на патот Елбасан – Ќафасан ќе биде со четири ленти, делницата е  важен дел од коридор 8-м. Вицепремиерката Белинда Балуку, истовремено и министерка за инфраструктура и енергетика, најави дека со оваа инвестиција ќе се зголеми безбедноста на патиштата и ќе се „Патната  делницата Елбасан – Ќафасан ќе се трансформира во пат со четири ленти, како дел од коридор 8-м исполнувајќи ги сите стандарди. Долгоочекувана ...

Read More »

Албанија гради нов пат од Поградец до Св. Наум (ВИДЕО)

Албанија започна со градба на нов пат од Поградец до Св. Наум, со што при влез на граничниот премин Свети Наум нема да треба да се поминува низ селото Тушемиште. Градежна механизација работи на терен и врши проширување на постојниот пат кон преминот кај Свети Наум, кој сега ќе биде проширен и ќе има најмалку три ленти – јави порталот News1.al Албанија ...

Read More »

Меѓународниот ден на човековите права усвоен од  ОН на 10 декември 1948 година

Универзалната декларација за човекови права е акт усвоен од Генералното собрание на ОН на 10 декември 1948 година, во Париз. Денес, нејзиното историско значење претставува инспирација за одбележувањето на човековите права ширум светот. Декларацијата е создадена во периодот после Втората светска војна  и означува прво глобално изразување на основни права на сите човечки суштества. Декларацијата се состои од 30 члена ...

Read More »

Европската комисија ја предупреди Албанија да се откаже од проектот со златниот пасош зашто ги ризикува визите

Албанија треба да се откаже од спроведување на програмата за Златен пасош позната и како „шема за државјанство на инвеститори“ и да ја укине правната основа за таква програма со примена на нови измени во Законот за државјанство. Оваа е препорака од Европската комисија во нејзиниот петти извештај во рамките на механизмот за суспензија на визите, во кој посочува дека ...

Read More »

Спасовски и Чучи потпишаа обновени аранжмани со Европската Комисија за борба против тероризмот во Западен Балкан

Комисијата денеска потпиша ревизија на билатералните аранжмани со Албанија и Македонија, обновувајќи ги активностите за спроведување на Заедничкиот план за акција за борба против тероризмот во Западен Балкан. Ова дополнително ќе ја надогради соработката во полето на борбата против тероризам, спречување и борба против насилен екстремизам. Аранжманите ги потпишаа Комесарката за внатрешни работи Илва Јохансон, министерот за внатрешни работи на ...

Read More »