Македонци – Албанија

Васил Јанкула Македонец од Мала Преспа подели пакетчиња во Државно училиште за деца и младинци со оштетен вид “Димитар Влахов” во Скопје

Македонскиот и преспанскиот херој Васил Јанкула подели пакетчиња во Државно училиште за деца и младинци со оштетен вид “Димитар Влахов” во Скопје Васил Јанкула прокоментира: Кога ќе сретнеш некој да неможе да оди, подај му ја раката. Со помош на твојата рака ќе прооди. Кога ќе сретнеш човек да не гледа, примеси му го светотво дланките со зборови. Опиши му се што има околку него, така ќе прогледи. ...

Read More »

Васил Јанкула во родното село Туминец, Мала Преспа подели новогодишни пакетчиња за децата

Македонскиот и преспанскиот херој Васил Јанкула организираше акција за собирање на новогодишни пакетчиња за децата во родно цело Туминец во Мала Преспа. При неговиот престој беа поделени новогодишни пакетчиња на децата, кои беа сплотени, а срцата преплавени со љубов. Васил Јанкула прокоментира: „Ако душата ти е голема, покажи ја, не ја стегај. Денес бев целосно исполнет, го посетив мојот роден ...

Read More »

Честитка од Македонско друштво “Илинден”-Тирана за Божик и Нова година 2023

Македонско друштво “Илинден”-Тирана ви честита Божик и Нова година 2023, со желба за многу лични успеси и бериќетна година! Ви благодариме за досегашната соработка. Ви посакуваме радосни и среќни Божикни празници и среќна и успешна Нова година. – стои во честитката потпишана од Никола Ѓурѓај, претседател на Македонско друштво “Илинден“-Тирана.

Read More »

Почна реализацијата на проект за уредување на село Глобочани, родното место на Стерјо Спасе

Во куќата музеј на Стерјо Спасе, во селото Глобочани, општина Пустец, денеска  се одржа средба на партнерите од Албанија и Македонија како и претставници од ЕУ за почеток на проектот SMART4YOU2. Проект опфаќа  санација и уредување на плоштадот во центарот на Глобочани, каде се наоѓа и споменикот на Стерјо Спасе, како и  патот до музејот. Истиот е подготвен од општина ...

Read More »

Работната група на словенските малцинства при ФУЕН упати честитка и на Македонски јазик за Божик и Нова година 2023

Работната група на словенските малцинства и Федералната унија на европските националности, се заблагодарува за сите придонеси на сите члени оваа година ја направивме многу успешна година во рамките на Федералната унија на европските националности. Ние ви посакуваме среќни и здрави празници и среќна 2023 година! Честитка за Божик и Нова Година на по више јазици на Работната група на словенските малцинства при ФУЕН. ...

Read More »

Ќе се реставрирa Пештерската црква “Св.Богородица” на остров Мал Град (ВИДЕО)

Регионалната дирекција за национална култура од Корча ќе ја реставрира црквата Света Богородица, на островот Мал Град, кај Пустец, Мала Преспа ќе има санација на панорамската патека и осветлување на островот Мал Град. Проектот е дизајниран од тимот на регионалната дирекција за национална култура од Корча и ќе се реализира со финансиска поддршка на Европската Унија, Министерството за култура на Албанија и Министерството за култура Македонија ...

Read More »

„Авантуристички парк“ во Шиштеец областа Гора подготвен да ги пречека првите гости (ФОТО)

„Авантуристичкиот парк“ во Шиштеец областа Гора, инвестиција која ќе создаде можности за зголемување на економскиот потенцијал на областа Гора, е подготвен да ги пречека посетителите. Премиерот Еди Рама денеска на социјалните мрежи ги сподели сликите од изградбата на овој парк, кој се смета за златна можност за развој на туризмот во овој агол на Албанија. Рама рече дека „Авантуристичкиот парк“ во Шиштеец ...

Read More »

Претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај учестуваше на презентација на проектот „Жените на малцинствата“

Претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај денска учестуваше на презентација на студија Колку се еднакви малцинските организации? Презентирана ФУЕН студија за проектот „Жените на малцинствата“. На настаните на ФУЕН честопати доживуваме дека соодносот на половите не е избалансиран. На нашите конгреси, конференции и годишни состаноци учествуваат значително повеќе мажи отколку жени. Но, исто така, во квалитативна смисла, ако ги погледнете ...

Read More »