Македонци – Свет

ММДЧП ја осудува анти-македонската дволичност на Обединетите Нации и нивната прослава на 70-годишнината на Денот на човековите права

  „Сите луѓе се родени слободни и имаат еднакви права и достоинство“, порачува Членот 1 од Универзалната повелба за човековите права на Обединетите Нации. Освен ако се Македонци. Во изминатите три декади, ОН ги прекршуваше својата сопствена Повелба, меѓународното право и конвенциите за човекови права, во обид да и го смени името на Република Македонија, значењето на зборот „македонски“, и ...

Read More »

Иницијатива за признавање на македонските возачки дозволи во Шведска

  Македонците во Шведска со иницијатива да ги признае Шведска македонските возачки дозволи по примерот на Сојузна Република Германија. Во иницијативата се наведува дека се очекува позитивна одлука од релевантните институции и соработка меѓу Република Македонија и Кралството Шведска. За да се потпишете за оваа иницијатива кликнете ТУКА.

Read More »

ММДЧП бара ВМРО-ДПМНЕ да преземе акција и да ја одбрани Македонија

Знаеме дека „Владата“ на СДС – донесена на власт од страна на САД – се најголемите предавници во историјата на Македонија. Но ВМРО-ДПМНЕ, како самопрогласени „бранители на Македонија“, не се покажаа достојни на нивната должност. Нивните катастрофални грешки станаа јасно видливи пред целата јавност за време на кризата во која Македонија се најде. ВМРО-ДПМНЕ имаа можност да стават крај на ...

Read More »

Бил Николов: Нашето Име е Македонија до кога ќе мораме да се извинуваме за тоа што постоиме

Се одржа уште еден протест против менувањето на македонското име и идентитет. На 18 ноември Македонците масовно се собраа пред Собранието, и покрај полициски блокади и притисоци, што ги упатува нелегитимната Влада на Зоран Заев, кој беше донесен на власт од страна на САД. Да, точно е, Македонија се наоѓа на работ на колапс поради мешањето на странски елементи во ...

Read More »

ММДЧП: Никогаш нема да бидеме Северномакедонци, ние сме Македонци (ВИДЕО)

Меѓународното Македонско движење за човекови права од Канада објави видео, со фотографии од децата бегалци од Егејска Македонија, со порака дека „ние никогаш нема да бидеме Северномакедонци од Северна Македонија“ https://www.facebook.com/MHRMI/videos/260299111302718/

Read More »

Одржан Македонски културен фестивал во Мербурн

  Завчера во Commonwealth Reserve Williamstown се одржа традиционалниот Годишен Македонски културен фестивал Мелбурн 2018. На фестивалот присуствуваа млади и стари од сите генерации Македонци во Мелбурн. Годишниот Македонски културен фестивал во Мелбурн започна со интонирање на Австралиската и Македонската национална химна. Програмата на Фестивалот беше исполнета со богата културно-уметничка програма и неизбежните македонски песни и ора подготвени од македонските ...

Read More »

Претседателот на Македонското Меѓународно движење за човекови права бара да се открие идентитетот на „угнетувачите“

Претседателот на Македонското Меѓународно движење за човекови права Бил Николов, на својот Твитер профил ги повика политичарите кои тврдат дека не можат да се борат за зачувување на уставното име на Република Македонија да ги објава имињата на, како што вели, угнетувачите. „Не можам веќе да го слушам македонските политичари како зборат дека ќе имало последици ако го бранат македонското ...

Read More »

Македонска вечер во Лондон

  Во организација на Светскиот Македонски Конгрес за Обединетото Кралство Велика Британија и Северна Ирска на 23 ноември во салата Стентон Сент Џон, Оксфорд, Лондон се одржа Македонска вечер. На Македонската вечер со монодрама за македонските работи настапи универзитетскиот професор Тихомир Стојановски од Театарот Скрб и утеха. Со забава и дружба Македонците во Лондон присуствуваа на прекрасна изведба. Присутните ги ...

Read More »

Македонец кандидат за пратеник на изборите во сојузната држава Викторија во Австралија (ВИДЕО)

На 24.11.2018 година, во сојузната држава Викторија во Австралија закажани се парламентарни избори, на кои како независен кандидат ќе настапи и Никола Ставрески, Македонец кој долги години живее во Мелбурн. Ова ќе биде голем ден за нашинците во Австралија, особено ако се има во предвид дека гласовите на Македонците во населбите Томастон, Лајлор, Епинг, Епинг Норт, Волерт и Мернда, се ...

Read More »

ММДЧП: Македонски компании одбиваат бизнис уплашени од Владата

Македонското меѓународно движење за човекови права од Канада тврди дека домашни компании од одбиваат да соработуваат на бизнис основа со движењето поради страв од Владата. “Компаниите кои стопанисуваат со билбордите се плашат да ги истакнат најновите #НашетоИмеЕМакедонија билборди. Страв им е од #Заев и неговата #АмериканскаДиктатура. Зоки, не сме готови до тебе. Ќе идеш во затвор. #Македонија ќе се спаси ...

Read More »