Македонија

Македонија дел од Глобалната заложба за слобода на медиумите на Меѓународната конференција за слобода на медиумите во Лондон

Во Лондон, на вториот ден од Меѓународната конференција за слобода на медиумите, во име на Република Македонија, министерот за надворешни работи Никола Димитров ја потпиша Глобалната заложба за слобода на медиумите, со којашто земјите се обврзуваат да работат заедно во заштитата на слободата на медиумите. Учесниците на Конференцијата се обврзаа да зборуваат и да дејствуваат заедно, формирајќи Коалиција за слобода на медиумите за ...

Read More »

Презентација на резултатите од прекуграничната соработка меѓу Македонија и Албанија

Корисниците на грантови од Програмата за прекугранична соработка денеска во Охрид ќе ги презентираат резултатите од нивните проекти финансирани од Европската Унија, под слоганот „Градење заедничка иднина“. Целта е да се промовираат резултатите од девет тековни проекти финансирани од ЕУ кои се имплементираат во рамки на програмата за прекугранична соработка помеѓу Македонија и Албанија, како и да се истражат можностите ...

Read More »

Состанок на Мешовитиот комитeт за распределба на дипломатско-конзуларниот имот на поранешна СФРЈ

Со усвојување Резолуција и конкретни одлуки заврши состанокот во Белград на Мешовитиот комитет за распределба на дипломатско-конзуларниот имот на поранешната Социјалистичка Федеративна Република Југославија (СФРЈ), согласно со Анекс Б од Договорот за сукцесија. Како што соопштија од српското Министерство за надворешни работи, на продолжението на 19. состанок на Комитетот присуствувале сите овластени претставници на сите држави сукцесори на поранешна СФРЈ, ...

Read More »

Златко Ориѓански директор на Културниот центар на Македонија во Тирана

Музичарот Златко Ориѓански ќе биде првиот директор на новиот Културно-информативен центар на Македонија во Тирана. Овој предлог е усвоен на вчерашната владина седница. „Предлогот доаѓа по потпишаната Спогодба помеѓу Владата на Македонија и Советот на министри на Албанија за основање Културно-информативен центар на Република Македонија во Тирана и Културно-информативен центар на Република Албанија во Скопје“. Културно-информативните центри на Македонија и ...

Read More »

Здруженијата на Македонците и децата бегалци од Егејскиот дел на Македонија положија цвеже на Споменикот на децата бегалци

Делегации на здруженијата на Македонците и децата бегалци од Егејскиот дел на Македонија обединети во Сојузот МАКЕДОН неделата што измина положија свежо цвеже на Споменикот на децата бегалци – жртви од Граѓанската војна во Грција 1946-1949 година во Парк Жена Борец спроти Собранието на Македонија. Споменикот на децата бегалци е откриен на 30 јуни 1988 година, кога до 4 јули ...

Read More »

Македонија: Мајден и Маркова Нога ќе бидат двата нови гранични премина кон Грција

Владата на денешната седница го разгледа предлог-законот за ратификација на Спогодбата со Грција за отворање нов граничен премин меѓу двете земји кој ќе ги поврзува Мајден во нашата земја, со Промахoи во Грција. Во спогодбата се предвидува двете држави, на сопствената територија да ја изградат, реконструираат и надградат соодветната патна мрежа, како и сета останата инфраструктура потребна за функционирањето на ...

Read More »

Јанкула: Лицата со хендикеп да излезат од своите домови и заедно да докажеме дека „Сите сме исти“ (ВИДЕО)

Преспанскиот херој“, кој заслужено го носи ова име, Васил Јанкула од Ресен, пред околу месец и половина на сите им докажа дека буквално сите сме исти. Иако лице со церебрална парализа за само 7 дена со својот трицикл ја обиколи цела Западна Македонија, тргнувајќи од својот град Ресен, преку Битола, Прилеп, Велес, Скопје, Тетово, Гостивар, Маврово, Дебар, Охрид, па преку ...

Read More »

Поранешниот претседател на Македонија, Иванов учества на јубилејната 30-та манифестација „Денови на Св. Кирил и Методиј во Словачка

Поранешниот претседател на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, престојува во посета на Словачката Република, по повод учеството на јубилејната 30-та манифестација „Денови на Светите Кирил и Методиј“, што се одржува во Општина Терхова. Поранешниот претседател Иванов се обрати на Конференцијата „Пораките на Светите браќа Кирил и Методиј“, на која истакна дека битката на светите Кирил и Методиј била да им ...

Read More »

Началникот на генералштабот на Македонија во официјална посета на вооружените сили на Унгарија

Началникот на генералштабот на Армијата на Република Македонија генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, кој се наоѓа во официјална посета на Вооружените сили (ВС) на Унгарија, денес оствари средба со началникот на генералштабот, генерал потполковник Ференц Кором. По пречекот со високи воени почести, на средбата во генералштабот на ВС на Унгарија, се разговараше за можностите за продолжување и проширување на воената соработка помеѓу ...

Read More »

Македонија: Електронска наплата на патарините (ВИДЕО)

Со официјалното отворање на контролниот центар на јавното претпријатие за државни патишта кој се наоѓа на патарината во Петровец, започнува новиот систем за електронска наплата на патарините на автопатиштата низ Македонија. Бевме, видовме, снимивме и сето тоа ви го пренесуваме место одговор на бројните прашања што ги имате – погледнете гo видео.

Read More »